maanantai 23. syyskuuta 2013

Naked Space (1983)

Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeisin. Siellä valitettavasti tähtien välissä kulkee avaruusalus jonka sisus on kuin minkä tahansa kerrostalohuoneiston, mitä nyt seinille on liimattu jotain munakennoja tekemään paikasta futuristinen.
Kapteeni Jamieson (Leslie Nielsen) vie aluksensa tutkimaan tuntematonta planeettaa, josta löydetään hyytelöä, jonka selvästi pöpi tohtori Stark (Patrick Macnee. Jep, juuri hän) tuo mukanaan alukselle. Tottakai hyytelöstä kasvaa kuminen kyklooppihirviö joka tahtoo syödä aluksen miehistön ja tohtori pöpeilee siinä sivussa.

Okei, ymmärrän Naked Space-nimen johtuvan vain siitä, että pääosassa on Leslie Nielsen ja tässä haluttiin hyödyntää Nielsenin yhteyttä Naked Gun-hitteihin. Samalla tavallahan tuon suosikkitrilogian alkuperänä toiminut tv-sarja Police Squad sai suomessa nimekseen Hei me pamputetaan, jotta se yhdistettäisiin Hei me lennetään-elokuviin. Tai no, ainakin siihen ensimmäiseen. Mutta Naked Spacen alkuperäinen nimi on aivan loistava, joten se olisi kannattanut pitää mukana.
THE CREATURE WASN'T NICE

Vau! Ihan oikeasti, tuo on nerokas nimi elokuvalle joka pyrkii olemaan Alien-parodia ja muutenkin sen edustaman scifistelykauhun. Samalla se muuten on nokkelin vitsi koko leffassa ja jos elokuvan huonous ei purkaantuisi hysteerisenä pelkonauruna, niin se olisi myös suurimman äänellisen reaktion herättävä vitsi. Tosin silloin se ääni olisi vain "eh!"

Naked Space on elokuva joka kirjoitettuna kuulostaa hauskalta, mutta kyseessä on kuitenkin niin antihauska elokuva, että olen takuuvarma jotta Aaron Seltzer ja Jason Friedberg käyttävät tätä mallinaan tehdessään omia huumorivapaita komedian irvikuviaan. Mutta Naked Space ainakin kuulostaa siltä, että se voisi olla hauska: on Leslie Nielsen, joka jo 1983 oli ehtinyt osoittaa koomikon lahjojaan Hei me lennetään elokuvan myötä ja se todennäköisesti onkin pääsyy roolitukseen tässäkin elokuvassa. Sen lisäksi myöhemmin markkinoinnin yhteydessä uudelleennimeäminen Naked Spaceksi ja toki myöskin Nielsenin kasvanut maine useammassa parodiaelokuvassa luo positiivisen harhakuvan Naked Spacenkin sisällöstä. Hei, onhan siinä Frank Drebin, joten ei se kovin huono voi olla. Ovathan kehnoimmatkin Nielsenin komediat ja etenkin juuri parodiaelokuvat vähintään jotenkin hauskoja. Manattu mikä manattu on kehno, mutta on siinä pari hauskaa juttua. Spy Hard on kehno, mutta Andy Griffithilla on tekokädet. Takaahaettu on kehno, mutta kuka muka ei nauranut kun se juna kurkisti kiven takaa? Joten eihän Naked Spacekään voi olla totaalisen huumorintajuton, vaikka ei nyt noihin esimerkkielokuviinkaan ole yhdistettävissä.
Eihän sitä nyt voi tietenkään laittaa kaikkea Nielsenin varaan, mutta onhan Naked Spacessa pintapuolisesti katseltuna muutakin hauskan oloista. Tieto sen olevan Alien-parodia tuo mieleen useitakin mahdollisia pilkan kohteita ja esimerkiksi Spaceballs käytti yhtä niistä esimerkillisesti hyväkseen. Siispä kun ajattelee sitä, että tässä alukseen päätyy avaruusolento, heidän oma Xenomorphinsa  joka laulaa, että haluaa syödä kasvosi, niin se kuulostaa ideana hauskalta. Huojuvat pahvilavasteet, näyttelijät jotka eivät tunnu muistavan repliikkejään ja ovat toistuvasti hämmentyneen oloisia, aivan kuin eivät edes tietäisi kameran olevan päällä ja yleinen Ed Woodmaisuus olisivat varmasti miellyttäviä, jos kyseessä olisi Plan 9:n kaltainen, muka vakavaksi tarkoitetu elokuva. Tällöin rypyt taustakankaassa, avaruuslennon toteuttavat langat ja Intersportista ostetut astronauttiunivormut olisivat sympaattisen kömpelöitä yrityksiä tehdä elokuvaa tosissaan, mutta ilman rahaa ja lahjoja. No rahaa ei varmastikaan ole Naked Spacessa lohjennut kuvauksiin saakka, mutta kun sitä huumoria ei oikeastaan koeteta kehitellä niistä halvoista lavasteista, tms., niin en oikein saata uskoa, että tarkoituksena olisi ollut minkäänlainen kunnianosoitus Ed Woodin ja vastaavien elokuville. Vaan tekijät ovat oikeasti uskoneet, että tehdyt lavasteet ovat hienoja ja jos ne ovat hienoja, ovat ne uskottavia ja tällöin myös koko tuotos on tyylikäs tieteiselokuva jossa itse repliikeiksi kirjoitetut vitsit ovat ne jotka tekevät elokuvasta oikeasti hauskan. Mutta kun valitettavasti vitsit ovat vain tälläisiä, riippumatta siitä ovatko ne visuaalisia taikka auditiivisia.
niin liekö se mikään ihme, että tekee mieli viiltää omat ja kaverinkin ranteet auki.
Kun taas toisaalta kirjoitan elokuvasta tälläisen siteerauksen: "I want to eat your face. It could just be so yummy. I'd like to have your face, in my tummy" ja näytän kuka sen sanoo,
niin sitä menee halpaan ja haluaa nähdä sen itse toiveenaan nauraa.

Minusta tuntuu etten nyt oikein selitä kunnolla, koska en niin tee, että miksi Naked Space on huono komedia ja huono vieläpä niin, ettei se ole hauska edes sen vuoksi. Kenties se on vain nähtävä, jotta tietää miksei naura ja sitä ei todellakaan naura kun Metalunamutantti sanoo, että hänellä on pissahätä, mutta ei tiedä missä pippelinsä on.
Tai ehkä tämä vain on niin älykkäästi tehty elokuva, ettei sitä voikaan ymmärtää.
Ei, kyllä se kakkaa on.

No, ainakin elokuvassa on useita kuvapätkiä muista elokuvista (mm. Maailmojen sota ja lajitelma jättimonsterileffoja), että ainakin tekee mieli napata hyllystä toinen leffa katseluun.

Tähdet: ~
Naked Space

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tästä leffasta ei saa muuta kuin pahanlaatuisen avaruusihottuman, josta ei pääse kirveelläkään eroon. Trust me, I tried... :D

...noir kirjoitti...

Muistaakseni John Carpenterin elokuvassa Pimeyden valtias lähetettiin tulevaisuudesta varoitus Naked Spacesta, joka tihkui vihreää nestettä kirkon sisällä.