lauantai 15. joulukuuta 2012

Top Gear: Winter Olympics (2006)

Tämä Top Gearin Winter Olympics-jakso on esitetty televisiossakin ja kyseessä on oikeasti vain temaattisesti erikoisjakso, että pituudeltaan se on normaali ja jos näitä Top Geareja aiotaan julkaista vastaisuudessakin jakso per dvd, niin levyjä kertyy turhan monta. Toki tällä dvd:llä on televisioesitykseen verrattaessa ekstramateriaalia, mutta noin 10 minuutin pätkä The Stigin autolla-ajoa ja pätkä bloopereita (jotka eivät edes ole Winter Olympicsista) ovat aika vähäisiä erottaakseen sen normaali televisiojaksosta. Tulee ihan mieleen ne Simpsonit Videolla-videolla julkaisut joissa oli ruhtinaalliset kaksi jakso per kasetti ja hintaa selllaiset 100 markkaa. No, tämä Winter Olympics maksoi vain 0,70 euroa, mutta kuitenkin tilan maksimointia voi harrastaa ilman, että määrä korvaisi laadun.

Talviolympilaiset Top Gearin malliin tarkoittaa tietenkin tuttujen autoesittelyn ohella teemaan sopivia urheilulajeja, jotka sitten on muokattu tapaturmavakuutusmaksujen korotusta ajatellen. Siispä ampumahiihto muokkaantuu drive-by-shootingiksi, pikaluistelu, kelkkailu ja jääkiekko suoritetaan autoilla ja varsinaisena loppuhuipennuksena Darwin-palkintoa tavoitellen raketeilla varustettu auto pistetään hyppäämään mäestä. Tuon viimeisen jälkeen tuleva The Stigin moottorikelkkahyppy tuntuu valitettavalta toistolta.

Verrattuna tuohon Top Gear Ultimate-boksin sisältöön, on Winter Olympics huomattavasti hauskempaa katseltavaa. Mutta tietenkin vertailuja tulisi välttää ottaen huomioon, ettei Ultimaten sisältö ole edes oikeaa Top Gearia, vaan vain suunnattomasti sitä muistuttava. Samapa tuo, sillä sen boksin puutteet, eli pitkälti Jeremy Clarksonin kanssajuontajien James Mayn sekä Richard Hammondin poissaolo korjaantuu Winter Olympicsissa ja jälleen rakastava pottuilu kohdistuu muuallekin kuin jauhelihasoppaan. Hammond tosin muiden kiireidensä vuoksi ei ole mukana jokaisessa osuudessa ja sitä korjatakseen hänen kohdallaan esitellään erikseen nauhoittettuja temppuja, kuten kokeileminen kauanko kestää jäädyttää itsensä autossa. Oli Hammond Clarksonin ja Mayn seurassa tai ei, niin se ei estä jälkimmäisiä kettuilemasta hänelle ja siinä vaiheessa kun Hammond astuu kumppaneidensa seuraan, sama meno jatkuu.

Hölmöjen temppujen ohella se Ultimaten kohdalla kaipaamani elokuvamusiikin, tai vähintäänkin elokuvallisen musiikin käyttö on vahvasti läsnä ja pääni sisäinen äänitunnistin bongasi ainakin DJ Shadowia, Mobya, Portisheadia, Maurice Ravelin Boleroa, Mike Postin A-Teamia, Bill Contin Rockya ja mahdollisesti Basil Poledourista (osa musiikista kun on aika vahvasti remixattua ja näin ollen hämäävää).

Winter Olympics ja Top Gear ylipäätään on mainiota kiiltävää ja lapsekasta viihdettä, joka saa tälläisen ei-autoihmisenkin innostumaan samalla tavalla kuin jalkani vispaa nyt taustalla soivan Firevisionin The Game You Play-levyn tahtiin. Auta armias jos Top Gear keskittyisi aiheeseen josta oikeasti olisin kiinnostunut.

Tähdet: ****
Top Gear: Winter Olympics

Ei kommentteja: