keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Levottomat Kädet (Idle Hands, 1999)

Evil Dead yhdistettynä True Romancen Floydiin. Jep, se on ihan kelvollinen yhteenveto tästä elokuvasta.

Industrial kolisee, verenpuna pulppuaa ja pentagrammit välkkyvät. Näin synkeästä aloituksesta voimmekin siirtyä näkemään kuinka stonerslacker Antonin (Devon Sawa) vanhemmat murhataan verisesti, joten ymmärrettävästi kyse on komediasta. Tietenkin Anton on aivan ulkona kaikesta, oli sitten kyseessä vanhempiensa kuolema, saati sitten kaupunkia kauhistuttava murha-aalto. No ei huolta, kaikkeen on looginen selitys. Tai, selitys kuitenkin. Antonin oikea käsi on paholaisen riivaama ja sen ottaessa vallan syntyy ruumiita. Siispä käsi irti-poikki ja huolet sikseen. Paitsi tietenkin, että nyt kirottu irtokäsi voi ilman muun ruumiin taakkaa tehdä mitä haluaa ja siinä ei edes Ramonesia raiskaava The Offspring ole turvassa.

2000-luvun alussa Devon Sawa vaikutti olevan seuraava iso nuorisostara, eritoten kiitos pian tämän elokuvan jälkeen tulleen Final Destinationin ja etenkin Eminemin Stan-videon. Mutta Extreme Ops ja Extreme Dating myöhemmin näyttää siltä, että Sawa ei suuruutta saavuta kuin B-elokuvien suossa ja tv-sarjojen sivuosissa.
Ainakin hän sai aikaiseksi Levottomat Kädet, joka jäi aikoinaan aika pienelle huomiolle, vaikka tiedän että useampikin elokuvan nähnyt muistelee tätä lämmöllä. Ja miksipä ei muistelisi niin. Kyseessä on kuitenkin kieli poskessa tehty veikeä kauhukomedia jossa tekijöillä tuntuu olleen hauskaa ja mikä parasta, se ei turhia jarruttele minkään suuren yleisön tavoittelussa. Siispä komiikka on mustaa (vrt. Ihmissusi Lontoossa, josta onkin mukana hyvin suora laina) ja kun tehdään kauhua, niin ainakaan veren määrässä ja irtojäsenissä ei säästellä.

Hauskaa on se, että kun nyt mainitsin tuon Devon Sawan ja hänen oletetun superstarautensa, niin tässä elokuvassa on useita näyttelijöitä (mm. Vivica A. Fox, Jessica Alba ja Seth Green) jotka varsin pian tämän jälkeen tulivat massayleisölle enemmän tai vähemmän tutuiksi ja tunnetuiksi lehtien viihdepalstoilta työnsä ohella.

Levottomat Kädet on kuin täyspitkäksi elokuvaksi venytetty Ashin käsi ottaa vallan ja se leikataan irti-kohtaus Evil Deadista ja vaikka pilvenpolttokomedia ei olekaan juuri minun mieleeni, niin ei se tässä tapauksessa pahemmin haittaakaan. Tosin ei se avuksikaan ole.
Kokopitkänä elokuvana se ei jaksa pysyä koko matkaa terävänä, johtuen pitkälti siitä että aina välillä tulee mieleen tribuutin teon tulleen tärkeämmäksi kuin oman elokuvan, mutta aika hauskat irtovitsit, hyvin tehdyt maskeeraukset ja sopivan hölmö meininki tekevät tästä elokuvasta varsin hauskaa ajantappoa.

Käden kohtalo on riemastuttavan pöhkö.

Tähdet: ***
Levottomat Kädet

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Varsin mainio pätkä tämä. Täytyy tämäkin etsiä tuolta jostain uusintakatseluun. Edellisestä kerrasta on kulunut jo ihan liiaksi aikaa...

...noir kirjoitti...

Siitä olikin jo aika tovi kun itsekin edellisen kerran tämän katsoin, mutta kyllä se vielä varsin hyvin puri lihaan.