perjantai 14. syyskuuta 2012

Kingdom of Heaven (2005)

Hmm, Orlando Bloomilla on tällä hetkellä IMDb:n mukaan 32 elokuvaa, tms. plakkarissaan näyttelijänä. Jos karsimme sieltä pois lyhytelokuvat, pelit ja tv-sarjaesiintymiset, niin elokuvia on yhteensä 24 kappaletta, joista neljä on vielä vasta tuloillaan. Näistä 24:stä elokuvasta 12 on enemmän tai vähemmän seikkailuelokuvia joissa heilutellaan miekkaa. Pirates x 4, Sormusten Herra x 3, Hobitti x 2 (siis tällä hetkellä, sillä eikös niitäkin tule kolme?), Kolme Muskettisoturia, Kingdom of Heaven ja Troija. Vaikka Piratesit, Hobitit ja Sormusten Herrat laskettaisiin kukin yhdeksi elokuvaksi, niin niitä olisi silti kuusi 24:stä ja se on aika suuri keskittyneisyys miekkaseikkailuihin. Vähän niin kuin Steven Seagal esittämässä ex-supersotilasta, tai Bruce Willis kyynisenä kyttänä. Jatko-osien kautta kasvava samankaltaisten elokuvien määrän minä ymmärrän, mutta miten juuri Orlando Bloomista on tullut tälläisten elokuvien go-to-guy, kun jos rehellisiä ollaan niin Bloom on jokaisessa elokuvassa aikalailla sivuosaesittäjä, kun Brad Pitt, Johnny Depp tai Viggo Mortensen vie valokeilan. Enkä nyt tarkoita haukkua Bloomia, sillä vaikka en mikään fani olekaan, niin ei minulla ole oikeastaan mitään häntä vastaakaan. Kyseessä on vain harmiton kauniskasvo, jolla ei tunnu olevan mitään tiettyjä ärsyttäviä maneereja jotta häntä jaksaisi inhota. Mutta kun Bloom kerran on niin harmiton heppu ja täten aika seinäkukkasen oloinen, niin juuri siksi en ymmärräkään miksi häntä aina pyydetään tälläisiin historiallisiin seikkailuihin mukaan.
No jaa, kun hän ei kerran ärsytäkään niin väliäkö tuolla. Se on vain hieman mielenkiintoista.

Ranska vuonna 1184 ja juuri vaimonsa ja syntymättömän lapsensa menettänyt seppä Balian (Orlando Bloom) suostuu lähtemään mukaan ritari Godfrey de Ibelinin (Liam Neeson) ristiretkeläisten mukaan ja samalla voitaisiin puida isä-poika-suhdetta, kun nyt samalla Balian sai tietää Godfreyn olevan hänen isukkinsa. Sitä ennen pitää kuitenkin polttaa hengiltä Michael Sheenin esittämä pappi, koska hän erehtyy sanomaan Balianin itsemurhan tehneen vaimon päätyneen syntiensä vuoksi Helvettiin. Onneksi Godfreyn mukana matkataan Jerusalemiin jossa pestään kaikki synnit pois. Ettei siellä vain odottaisi sauna, hmm...
Ennen Jerusalemiin pääsyä Godfrey menee kuolemaan, mutta ei ennen kuin pistää ritariksi lyödyn Balianin vannomaan uskollisuutta kuninkaalle.
Kuninkaan suojeleminen ei ole ongelma, mutta koska Balian ei tunnusta kristinuskoa yhtään sen enempää kuin varmasti valtaosa suomessakaan luterilaiseksi päätyvä, ei hän oikein jaksa innostua ajatuksesta murhata niin sanottuja vääräuskoisia sanoman levittämiseksi.
Jerusalemin lähettyvillä olevassa Kerakin kaupungissa Balian rakentelee kaivoja ja toimii enemmänkin YK-joukkojen tavoin kuin Jumalan sananaattajana. Samalla Balian ihastuu paljon maskaraa käyttävään kuninkaan sisareen Sibyllaan (Eva Green).
Kun maltillista puolta edustava Tiberias (Jeremy Irons) koettaa pitää kuningas Baldwinia (Edward Norton) sortumasta sotaan muslimien kanssa, niin eräänlaista äärioikeistoa edustavat temppeliritarit lietsovat sotaa minkä kerkiävät ja näin Balian joutuu tahtomattaankin sotaan arabijohtaja Saladinin (Ghassan Massoud) joukkoja vastaan. Mutta osa sodasta joudutaan käymään edellämainittuja temppeliritareita ja etenkin heidän petollista johtajaansa Guy de Lusigania (Marton Csokas) vastaan. Osa tästä menee melkein arvailun puolelle, sillä elokuvan tarinassa on enemmän aukkoja kuin Lamourettes-tanssiryhmässä.

Mitä tulee Ridley Scottin historiallisiin seikkailuelokuviin, niin pidän Kingdom of Heavenista enemmän kuin Robin Hoodista, mutta vähemmän kuin Gladiatorista ja 1492:sta. Tarinana tämä on mielestäni mielenkiintoisempi kuin Gladiator, mutta ei niin paljoa kuin Kaksintaistelijat. En edes tiedä miten verrata Legendaan, kun kaikki muut sentään ovat edes jotenkin realistisia ja se on silkkaa satua. Paitsi että kun Kingdom of Heaven on niin sekava kuin onkin, niin sekin on aika satua.

Ristiretket ovat sellainen aihe, että olisin luullut Ridley Scottin olevan hyvinkin innoissaan tämän elokuvan tekemisestä, mutta jotenkin tuntuu ettei hän pahemmin jaksanut keskittyä tekemäänsä. Alkupuolella elokuva tuntuu nimittäin hyvinkin hajanaiselta ja sekavalta. Yht'äkkiä hyppäämme selityksestä jossa ritari (Godfrey) palaa kotiinsa Ranskaan takaisin Israeliin. Esitellään masentunut Balian ja yht'äkkiä ollaan innokkaana matkalla Jerusalemiin. Ennen kuin Balian lähtee matkaan hän haaksirikkoutuu, on eksyksissä ja sitten perillä. Godfrey tapaa ensimmäisen kerran Balianin ja onkin sitten yht'äkkiä hänen isänsä ja samantien Balian on poika joka ottaa isänsä paikan hänen kuoltua ennen kuin edes tajuaa miehen olevan kuolemassa. Balian on aluksi tavallinen seppä ja yht'äkkiä jokin esiaikainen Rambo joka yksinään kaataa kokonaisen armeijan. Koko elokuvan alkupuoli, tai melkein koko elokuva oikeastaan on täynnä kohtauksia jotka tuntuvat alkavan keskeltä ja jotka loppuvat ennen aikojaan ja sitten alkaa taas toinen kohtaus keskeltä. Asioille ei tule selityksiä, vaan ne vain tapahtuvat yllättäen. Tämä tekee aika vaikeaksi kiinnostua elokuvan hahmoista ja heidän motiiveistaan, saati sitten jaksaa pysyä hereillä seuratakseen juonta.
Varmasti vakavaksi draamaksi tarkoitettu elokuva jää lopputulokseltaan rikkonaiseksi seikkailuelokuvaksi jossa ei hevosten lukumäärästä huolimatta tunnu olevan päätä eikä häntää. Mutta mitä tuolta noita triviatietoja lukee, niin ilmeisesti Scott sittenkin oli keskittynyt tämän elokuvan tekemiseen, mutta hänen päälle kolmituntista versiotaan typistettiin studion toimesta noin tunnilla ja se selittäisikin paljon tuosta hajanaisuudesta. Pitääkin selvittää onko tästä olemassa jokin director's cut, joka muuttaisi ainakin lajityypin seikkailusta draamaksi.

Mutta oli pituus mikä tahansa niin en oikein innostu elokuvan valaistuksesta, joka vaikuttaa pelkällä luonnonvalolla toteutetuksi. Kyseessä lienee tarkoituksellinen seikka tehdä sisällöstä realistisemman näköistä, mutta se jää enemmänkin hämäräksi sumuksi.

Ja hetkinen, kumpi näistä onkaan kuningas Baldwin ja kumpi Jason Voorhees?

Suomalaisella Jouko Aholalla on elokuvan alussa pieni, mutta näkyvä rooli Saksalaisena ristiretkeläisenä ja muunmaalaisia asia tuskin vaivaa, mutta itseäni ainakin hieman häiritsi miehen selvän suomalainen aksentti, kun kyseessä oli olevinaan Saksalainen puhumassa englantia. No, ihan hyvin suoritettu sivurooli, ettei siinä mitään.

Tähdet: **
Kingdom of Heaven

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Bloomin huhutaan muuten näillä näkymin olevan mukana viidenessä Piratesissa, jonka pitäisi jossakin kohtaa lähitulevaisuutta ilmaantua teattereihimmekin pyörimään.

Ja Director's Cut löytyy. Tottakait, kun Ridleystä on kyse...

http://www.filmifriikki.fi/product.php?id_product=671517

...noir kirjoitti...

Uusi Pirates? Koetan hillitä intoani.

corum81 kirjoitti...

Bloom oli kyllä niin järkyttävän huono tässä tai lähinnä vaan tylsä. Ei todellakaan jaksanut kantaa pääroolia.

Ilmeetön patsastelu sopi mielestäni Legolaksen rooliin, mutta missään muussa hän ei ole oikein jaksanut vakuutta.

...noir kirjoitti...

Ja sivuosassa tuntui Bloom olevan tässä pääosaroolissaankin.