keskiviikko 8. elokuuta 2018

Vice (2015)

Ökyrikas Julian (Bruce Willis) omistaa Vicen, joka on huvipuistoksi luokiteltava kaupunki jossa maksavat vieraat voivat toteuttaa suurimmat fantasiansa. Haluatko suorittaa pankkiryöstön, pökkiä prostituoitua, tehdä murhan, istuttaa kukkia? Kaikki onnistuu huippuunsa suunniteltujen androidien avulla joiden vuoksi kaikki on luvallista ja kaikki tuntuu aidolta. Joo, tämä on aika pitkälle Westworldista ideansa napannut elokuva. Siksipä ei tule yllätyksenä, että kohta menee jotain vikaan.
Voit murhata Vicen tiloissa ilman seuraamuksia, sen ulkopuolella poliisi joutuu puuttumaan asiaan ja kun kaikki vaikuttaa aidolta alkaa toden ja fantasian ero hämärtyä jolloin jossain vaiheessa siitä tulee ongelma. Baarimikkoandroidi Kellyn (Ambyr Childers) päivittäinen raiskausmurhakohtalo ei erään kerran jälkeen pyyhkiydykään kokonaan mielestä ja näin yhdestä keinoihmisestä tulee itsetietoinen, minkä vuoksi Kelly ei halua enää päivittäin kokea samaa kuin tähän asti. Se on ongelma, mutta ei Julianin silmissä eettisesti vaan kaupallisesti: mitä jos muu maailma saa tietää epäkuntoisesta laitteesta, sehän voi vaikkapa laskea osakekurssia tai jotain. Kelly on siis tuhottava. Se ei ole niin helppoa kuin Julian haluaisi, varsinkaan kun Vicen moraalittomuutta vastustava resupekkakyttä Roy (Thomas Jane) on enemmän kuin valmis vaikeuttamaan rosvoparonin toimintaa. Tai no, hitot Roysta mitään apua on, Kellyhan on tavallista ihmistä voimakkaampi androidi ja kun hänelle antaa konekiväärin käteen niin silloin Julian vasta onkin pulassa. Joskaan hän ei näytä huolta kasvoillaan koska tämä on taas yksi niitä nykyajan Bruce Willis-elokuvia joissa hän niin kyllästyneen oloinen, että voisi luulla hänen olevan Sam Worthington.

Ei Vice mikään hullumpi leffa ole, tai no ainakin edellytyksiä parempaan on kuin IMDb:n 4.2-arvosana antaa ymmärtää. Toki Bruce Willis on jälleen kerran vain kuittaamassa palkkion ja vähät välittää näyttelemisestä. Thomas Jane ei hänkään anna parhaintaan, vaikuttaen siltä kuin uskoisi rasvaisten hiuksiensa olevan tarpeeksi kantamaan roolia ja se vähän mitä Ambyr Childers koettaa tuoda esille ihmisyyden merkityksestä jää räiskinnän hiljentämäksi. Elokuvan idea on kuitenkin hyvä ja toteutus yksinkertaistamisesta huolimatta ihan kelvollista lähitulevaisuusactionia, mutta pahus vie kun Vice kärsii parempiensa kopioinnista ilman sen myöntämistä. Idea fantasiat toteuttavasta androidimaailmasta (ts. huvipuistosta) on mainio, mutta se kuinka paikaksi laitetaan tavallinen nykyajan kaupunki villin lännen sijaan ei peitä laisinkaan sitä kuinka se on sama kuin Michael Crichtonin Westworldissa ja vaikka siinä Yul Brynnerin mekanoihme ei nyt päätään vaivannutkaan I,robot?-pohdinnoilla (jonka tekee Westwordin tuore televisioinkarnaatio), mutta sitä ei tee myöskään Vice joka sortuu vetämään mutkia suoriksi jotta paukuttelu saa suuremman osan. En nyt silti sanoisi Vicen olevan Westworld-kopio koska elokuva välttelee suurelta osin teknologian esittämistä ja ilmeisesti budjettirajoituksien vuoksi painottaa androidien ihmisyyttä jolloin kyseessä voisi aivan yhtä hyvin olla vaikkapa klooni kuin mekaaninen luomus ja silloin taas päädytään astumaan THX1138:n ja The Islandin varpaille, joista varsinkin jälkimmäinen tulee esille Kellyn yrityksestä paeta Vicen alueelta jollekin kaukaiselle paratiisisaarelle. Vicen alussa oleva pankkiryöstösimulaatio vastaavasti toi hyvin vahvasti mieleen Strange Daysin alun, joten vaikka androidihuvipuisto jossa mikään ei voi mennä vikaan onkin silkkaa Westworldia on Vice pikemminkin yhden elokuvan kopioinnin sijaan kokoelma elokuva-apinointeja. Damn son, siinä vaiheessa kun puhutaan, että Kellyyn voidaan ladata eri kykyjä tuntuu kuin kohta katsoisi The Matrixia kun pian osataan jujutsua ja tukkakin on coolisti sliipattu. Vicen ongelmana ei siis niinkään ole hyvien ideoiden puute koska siinä on useitakin peukuttamisen arvoisia ajatuksia, mutta niiden laiska hyödyntäminen on epäkunnioittavaa ja siksi ajatukset pyrkivät koko ajan toisiin elokuviin, joista jokainen on paremmin toteutettu kuin Vice. Hyvistä ideoista paras on seuraava spoilerin aiheuttava mainintani ja jos sen haluat tietää niin maalaa seuraavat rivit nähdäksesi mistä on kyse:
Lopussa Vice sortuu täysin kun koneisiin ladataan ohjelmisto joka vapauttaa kaikkien androidien muistot ja he aloittavat ymmärrettävän mellakan kostaakseen kaiken mitä ovat joutuneet kokemaan. Siitä syntyvä kaaos jää voimaan elokuvan loppuessa ja oikeastaan siitä elokuva olisi pitänyt vasta aloittaa, tekemällä kertomus rotumellakoista joissa toisena osapuolena ovat keinoihmiset. Tämä olisi voinut olla samankaltainen metaforaelokuva kuin mitä District 9 oli rotuerottelusta ja ainakaan minä en muista sellaista I, Robot ei sitä ollut vaikka siinä robot nyt hieman kiukuttelivatkin.

Ehkä jos ideoiden ja viittausten ripottelun sijaan oltaisiiin pysytelty tiukemmin vain parin sellaisen seurassa ja jos näyttelijät olisivat panostaneet enemmän esiintymiseensä olisi lopputuloskin ollut maittavampi. Oikeasti masentaa kun Willis pyrkii nykyään pilaamaan joka riivatun elokuvan jossa on mukana. Eihän hän koskaan ole ollut mikään järin monipuolinen esiintyjä, mutta ei ennen sentään vaikuttanut jatkuvassa välinpitämättömyyden tilassa olevalta. Se estää Vicelta kolmannen tähden saamisen. Haista Bruce paska.

Tähdet: **

Ps. Tulevana sunnuntaina (12.8) aion - jos ei suuria esteitä tule tielle - asettua joiksikin tunneiksi Porvoon länsirannan pop up-kirppistapahtuman myyjien joukkoon. Koska en saa kuljetettua huonekaluja polkupyörällä (ei tarakkaa) myyntiartikkelit tulevat koostumaan yksinomaan elokuvista ja niistä ottamistani valokuvista joita en ole vielä ehtinyt repimään. Dvd:t ja blurayt ovat elämää helpottaakseen kaikki yhden euron kappaleelta ja valokuvat kehystettyinä taikka irtonaisina suurinpiirtein samoissa hinnoissa, joten tinkimistä on turha harkita sillä olen jo tinkinyt ne. Joskin hyvä asenne saattaa auttamaan laskemaan hintaa.
Kun olen siellä olen saapunut paikalle ja se on varmaankin viimeistään aamukymmeneltä ja säävarauksella olen tavoitettavissa kunnes poistun paikalta. Tulkaa katsomaan ja ostamaan tai älkää, mutta kuten aina ennenkin mahdolliset tulot ohjataan johonkin hyväntekeväisyyteen. No, kissoille, sillä tottakai.
Ja joo, sieltä löytää myös tämän Vicen.

1 kommentti:

Tuoppi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.