torstai 14. marraskuuta 2013

TV Thursday: yhtäläisyyksiä

"TV-sarjoja on niin monia, että yhtäläisyyksiltä ja kliseiltä on vaikea välttyä. Eritoten hahmoista saattaa joskus väkisinkin tulla sellaisia, että he muistuttavat sinua jostakin toisesta - millaisiin hahmoyhtäläisyyksiin sinä olet törmännyt tv:n katseluaikoinasi?"

Heti ensimmäisenä mieleeni tulivat NCIS:n Abby ja Criminal Mindsin Garcia, mutta sitten tuumin, että missäpä kyttäsarjassa ei olisi aina se ns. erikoinen apulaishahmo. Siinä missä ennen ne hahmot olivat ehkä enemmänkin kaikkitietäviä nörttejä, niin nyt he sitten sitten ovat jotain kaikkitietäviä goottilolitoja.
Joten otetaanpa esille mielummin jotain mitä moni ei ehkä muistakaan/tiedäkään.

Kaikkihan kuitenkin tietävät kuinka Matt LeBlancin Joey sarjasta Joey on sama Joey joka oli Frendeissä, mutta kuinka moni muistaa Vinnie Verduccin? Jos ei nimi kuulosta tutulta, niin muistatteko kuinka LeBlanc oli muutamassa Pulmuset-sarjan jaksossa sellainen kauniskasvoinen amerikan-italialainen aivovaurio, joka muun muassa valitti ettei halua pitää kypärää ajaessaan moottoripyörällä koska ei voi silloin harrastaa silmäpeliä naisten kanssa. No, se oli Vinnie Verducci.
Kyseiselle hahmolle alettiin luomaa spin off-sarjaa ja näin ilmaantui seitsemän jakson pituiseksi jäänyt Top of the Heap-sarja (1991), jota esitettiin myös Pulmuset-nimikkeen alla. Ja tätä en itse aiemmin tiennytkään, mutta kun tuo spin off ei ottanut tulta alleen, niin vuonna 1992 samaa koetettiin uudestaan jälleen vain seitsemän jakson verran sarjassa Vinnie & Bobby. Nähdäkseni merkittävin ero sarjojen välillä on se, että Top of the Heapin pääparina olivat isä ja poika, kun taas jälkimmäisessä parhaimmat kaverukset.
Kun kuitenkin katsoi Joeyta, Frendejä, Pulmusia taikka Top of the Heapia, niin LeBlanc esitti kaikissa täsmälleen samaa hahmoa. On kuin Joey-sarjan ero Frendeihin ei olisi vain siinä, että Joey muutti maisemaa, vaan sama oli tapahtunut aiemminkin ja silloin Joey oli paikan lisäksi vaihtanut nimeäänkin, mikä olisi muuten sopivan Tom Cruisemainen idea hahmolle joka pyrkii tähdeksi elokuvataivaalle.
Vinnie, Joey. Molemmat ovat tyhjäpäitä joilla ei ole vaikeuksia saada naisseuraa.
Kun Frendit silloin aikoinaan aloitti niin ajattelin jonkun todella pitäneen Vinnie-hahmosta ja olleensa vakuuttunut siitä, että jossain vaiheessa muutkin ymmärtävät hänen vetovoimansa. Kyllähän Joey Frendeissä toimikin, vaikka ei sitten soolosarjassaan pystynyt vieläkään vakuuttamaan jaksavansa kantaa sarjaa vain omilla harteillaan.

Joey ei kuitenkaan ole ainoa hahmo jonka uskon vaikuttaneen jonkun mieleen niin, että kun yksi tv-sarja ei sitten hahmoa menestykseen saakka vienytkään, niin hänelle piti antaa uusintayritys. Joeyn ohella mieleeni tulee nimittäin sarja nimeltä Will & Grace (1998 - 2006), joka tuntui olevan uudelleenherätetty Ned & Stacey (1995 - 1997). Eikä vain siksi, että molemmissa sarjoissa Debra Messing esitti Matt LeBlancin esimerkin tavoin oikeastaan samaa hahmoa eri nimillä. Molemmissa on lähtökohtana yhdessä elävä pariskunta jotka eivät ole seksuaalisessa suhteessa. Heistä nainen on hieman epäonnisempi, epävarmempi, vähemmän varakas ja muotitiedoton, kun taas mies pukeutuu moitteettomalla hyvällä maulla, on menestynyt ja siten myös vauraampi, varmempi itsestään ja siinä missä Will on homo, niin Ned on hetero, mutta molempien kohdalla hyödynnetään heidän kliseisiä homovitsejä.
Will & Gracen vitsit olivat aika turvallisen kilttejä, kun taas Ned & Staceyssa päädyttiin useinkin silkkaan mitä happoa nämä ovat ottaneet-tyyliin (yksi kirjoittajista oli Charlie Kaufman) ja uskonkin juuri sen olleen syy miksei Ned & Stacey kestänyt tuota kauempaa. Mutta kun katsoo Will & Gracea ja Ned & Staceyta, niin uskon edellisen luojan pitäneen jälkimmäisestä ja päättäneen, että Ned & Stacey ansaitsee uuden yrityksen, vaikka sitten sitä pitäisikin hieman laimentaa.

Ei kommentteja: