tiistai 19. marraskuuta 2013

The Wiz (1978)

Kun esimerkiksi tietää Michael Jacksonin  samaistuneen Peter Paniin niin vahvasti, että jopa langetti kirouksen Steven Spielbergin päälle kun hän ei antanut laulajalle roolia Hook-elokuvastaan, niin ei varmasti ihmettele Jacksonin pitäneen muistakin ns. saduista ja tällöin Ihmemaa OZ myös vaikuttaa hänelle sopineelta kertomukselta. Liekö se mikään ihme, sillä tunnetustihan hän eli aikuisena lapsuutta jota ei saanut aiemmin kokea ja tällöin OZ:n fantasiamaailma keltatiilikatuineen on jotain jonne mieluusti ajatuksissaan pakenisi, jopa lentävistä apinoista ja noidista huolimatta. Silti kun katsoo tätä kuvaa:
niin ei voi muuta kuin miettiä, että wtf?

Eräänlainen vanhapiika Dorothy (Diana Ross) on jumiutunut elämässään. Vain ihan kelvollinen työpaikka, eikä edes miestä, joten olisiko se aika viiltää ranteet auki. Onneksi suuren kiitospäivän illallisen jälkeen Dorothy joutuu juoksemaan koiransa Toton perässä lumitornadoon ja lentää suuren Z-kirjaimen läpi... öö... hirssipuurolautaseen? Graffitit heräävät henkiin ja kiittävät Dorothya siitä, että hän pudotessaan tappoi puisto-osan ilkeän noidan. Kyllä, nyt Dorothy on saapunut maagiseen slummiversioon OZ:n ihmemaasta, jota lippiksiä vinossa pitävät Grandmaster Flashit asuttavat. Ymmärretävästi hämmentynyt neiti kaipaa kotiinsa, joten kodittomalta tölkkirouvalta vaikuttava Ykkönen (Thelma Carpenter) neuvoo etsimään OZ-maan taikurin nimeltä Vel (Richard Pryor), joka voi sitten auttaa eksyneen lampaan kotiinsa.
Matkalla Dorothy kohtaa aivoja kaipaavan Variksenpelättimen (Michael Jackson), sydäntä kaipaavan Tinamiehen/Peltimiehen (Nipsey Russell) ja rohkeutta haikailevan Leijonan (Ted Ross) ja he kaikki näyttävät pikemmin kaipaavan vain niitä aivoja. Kenties Vel voisi auttaa jokaista, joten matkaa jatketaan yhdessä.
Vel ei kuitenkaan suostu auttamaan joukkiota, elleivät he käy tappamassa toista ilkeää noitaa (Mabel King), joten viemäriin vie tie ja sieltä hikipajaan. Mutta ilkeällä noidalla on apunaan lentäviä apinoi.... HYVÄ LUOJA!
TAPPAKAA NE TULELLA!
No kuitenkin, onneksi noita on kuolettavan allerginen vedelle ja on varustanut hikipajansa tehokkaalla sprinklerijärjestelmällä. Hups!
Kuten kaikki tietävät, niin OZ-maan taikuri onkin oikeasti vain tavallinen mies jolla ei ole maagisia voimia, mutta Dorothy sentään saa osoitettua ystävilleen etteivät he tarvitse sydäntä, aivoja taikka rohkeutta, sillä he voivat pyrkiä poliittiselle uralle. Näin ollen on tämän happotripin päätepysäkki näkyvissä ja Dorothy pääsee kotiinsa vain ajattelemalla sitä. Mutta sinä et ollut siellä, etkä sinä, etkä sinä.

Tässä ollaan niin Phantom of the Parkin, Rocky Horrorin, Hedwigin ja vastaavien hyvässä seurassa, että The Wizia katsoessa ei voi kuin nauttia näkemästään ja kuulemastaan. Näin ollen elokuvan voi nähdä joko neronleimauksena, taikka silkkana riemastuttavana roskana.

Ihailen tekijöiden ajatusta yhdistää OZ:n fantasia urbaaniin miljööseen, jolloin Dorothyn matka tapahtuu kulkemalla rappeutuneesta slummista juppimaiseen pilvenpiirtäjäkaupunkiin, joka siis tavallaan kuvastaa rakennusprojekteilta ja jengiytymiseltä pelastumisesta. Joten elokuvassa on melkeinpä kuin post apokalyptinen tunnelma, jossa tuhotun maan todellisuudesta koetetaan päästä pois sinne horisontissa häämöttävään utopiaan (etsitään vesimaailmassa kuivaa maata) ja koska tämä kuvataan nimenomaan afroamerikkalaisten näkökulmasta, niin ideassa on tiettyä uskottavuutta. Tai siis olisi jos elokuva ei vaikuttaisi aivan kuin katselisi Black Dynamiten kaltaista parodiaa blaxploitaatiosta. Pimpmäiset varikset puhumassa "you know it clive"-tyylistä dialogia, aikansa heränneen hip hop-kulttuurin siekailematon pinnallinen hyväksikäyttö ja ylitsepääsemätön halpuuden tunne eivät juuri anna katsojalle mahdollisuutta ottaa elokuvaa tosissaan, eikä edes oikeastaan kunnon fantasiana. Kertoakseen tarinaa siirtymisestä köyhyydestä rikkauteen The Wiz näyttää alusta loppuun saakka enemmänkin halvalta kuin miltään muulta, eli matkalta alemmasta luokasta alempaan luokkaan. Varsinkaan kun lopetus ei oikeasti korjaa mitään Dorothyn elämässä, vaan hän on alusta loppuun sama oma itsensä samassa omassa maailmassaan, vaikka nyt hetken verran vieraileekin OZ:ssa.. Joten vaikka mukana on joitakin todella hauskoja ideoita, niin samoin kuin Rocky Horror, The Wiz näyttää siltä kuin sen perimmäinen tarkoitus olisikin vain imitoida Ed Woodmaisia elokuvia. Siis toki pidän todella paljon siitä, miten esimerkiksi kulunutta vuoristorataa käytetään osana keltatiilitietä, kuinka Variksenpelätin ja Peltimies ovat oikeasti kaatopaikkaromuista kyhättyjä ja miten ainakin stereotyyppisesti mustien kulttuuriin yhdistettäviä seikkoja tuodaan mukaan L. Frank Baumin klassikkotarinaan, mutta ne eivät muuta sitä seikkaa, että tämä vaikuttaa siltä kuin tekijänä olisi Albert Pyun ja kyseessä olisi jokin Cyborg-sarjan miljoonas jatko-osa.
Kun vielä lisäksi näyttelijöiden esiintyminen on nolostuttuvan huonoa ja todistavat vain sen, että esimerkiksi Diana Rossia ja Michael Jacksonia ei olisi pitänyt päästää elokuvan lähelle edes lipun maksaneina katsojina, niin ainakin he sopivat mainion huonosti kokonaisuuteen. Ja mitä tulee lauluihin, joita ymmärrettävästi löytyy musikaalista useitakin, niin paria poikkeusta lukuunottamatta laulut ovat aivan kauheita. Ne ovat sellaisia jotka tulevat painajaisiin pilaamaan tunnelmaa ja tämän elokuvan perusteella ei ikinä uskoisi Diana Rossin olevan ammatiltaan yhtään sen enempää laulaja kuin Paris Hiltoninkaan. Muutama hyvä bassotteleva funk-osuus kyllä löytyy ja eniten Jacksonin ääneen tukeutuva Ease on Down saa jalan nykimään.

The Wiz on mielestäni oikeasti kiehtova tapaus sen yrittäessään kertoa Ihmemaa OZ:n muodossa jotain tärkeää tosielämän rappiosta ja unelmien tärkeydestä, mutta elokuvaa katsoessaan sen saattaa unohtaa, sillä sitä vain miettii tekijöiden polttaneen liikaa crackia. Viimeistään siinä vaiheessa kun paheiden tielle houkutteleva prostituoitujen armeija astuu esiin ja Tinamies virtsaa silmistään Dorothyn päälle on viimeinenkin järjenhiven kadonnut kuin tuhka tuuleen.
Eli jos nauttii roskaelokuvista, niin tämä on ehdottomasti must see-elokuva.

Tähdet: ~ tai *****
The Wiz

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Miten minulle tulee joku pesuaine mieleen tämän leffan nimestä?

Occo kirjoitti...

^Kattaus sen näköinen että ovat tekijät hörppineet moista?

...noir kirjoitti...

Lasolia he ovat nauttineet