lauantai 12. tammikuuta 2013

Get Shorty - Hyvä Pätkä (Get Shorty, 1995)

Mitä jos-maailmassa tapahtuu:
John Travolta kieltäytyy roolista Pulp Fictionissa ja ei täten tee myöskään Get Shortya, vaan valmistelee elokuvaa Hei, Kuka Puhuu Taas Kuudennen Kerran.

Mutta vaikka Travolta tunnetusti kieltäytyikin alunperin molemmista elokuvista, niin onneksi joku sai noilla molemmilla kerroilla käännettyä hänen päänsä ja lopputuloksia oli kaksi elokuvaa jotka eivät vain nostaneet miestä takaisin elokuvatähtien (kaupalliseen) A-luokkaan, mutta jotka molemmat ovat myös herran uran top 10-kamaa (siis heti Hei, Kuka Puhuu ykkösen, kakkosen ja kolmosen jälkeen).

Miamilainen pikkugangsteri Chili Palmer (John Travolta) on kyllästynyt koronkiskontaan ja kilpaileviin pässeihin, kuten jatkuvasti vaivaa aiheuttavaan itsestään suuria luulevaan gangsteri Ray Barboniin (Dennis Farina). Kun Chilin pomo kuolee sydänkohtaukseen, siirtyy sankarimme Barbonin alaisuuteen ja tällöin hän katsoo parhaimmaksi etsiä onnea jostain muualta. Chili saakin tutultaan tehtäväksi periä velat B-elokuvia tuottavalta Harry Zimmilta (Gene Hackman) ja suurena elokuvien ystävänä Chili lähtee mielellään Los Angelesiin. Täällä hän ihastuu scream queen Kareniin (Rene Russo) ja innostuu ajatuksesta siirtyä velkojen perinnästä elokuvatuottajaksi. Niinpä Chilin pitää huolehtia ääliömäisestä Harrysta, kuin häntä kiusaavasta Hollywoodgangsteri Bosta (Delroy Lindo), egoististisesta elokuvatähdestä Martinsta (Danny DeVito) ja tottakai Barboni haluaa edelleen aiheuttaa Chilille ongelmia. Kun elokuvanteko on kuin minkä tahansa järjestäytyneen rikollisuuden hoitoa, niin Chili suurella itseluottamuksellaan on kuin kala vedessä, joten be cool... joka ironisesti on Get Shortyn not coolin jatko-osan nimi.

Jos haluaa tulla hyvälle tuulelle, niin kannattaa ehdottomasti pistää Get Shorty pyörimään ja sitten katsoa samainen elokuva. Dialogi on nokkelaa olematta esimerkiksi näsäviisasta, hahmot värikkäitä olematta ylilyötyjä ja tapahtumat sopivalla tavalla ällistyttäviä. Eli kyseessä on Elmore Leonardia juuri sellaisena, kuin millaiset mielikuvat nousevat ajatuksiin hänen kirjojaan lukiessaan. Jos on nähnyt Out of Sightin, tai vaikkapa Ocean's 11:n, niin tietää melkein myös millainen Get Shorty on.

Kun dialogi on niinkin näppärää ja näyttelijät näinkin innoissaan rooleistaan, niin melkein tuntuu että olisi aivan sama mikä se juoni on, sillä kunhan DeViton itserakas helpon tien metodinäyttelijä, Russon fiksu B-stara, Farinan ääliögangsteri, Hackmanin idioottituottaja ja muut herkulliset hahmot pistetään yhteen, niin tosiaan, väliäkö tarinalla. Tai niin sitä luulisi, sillä jatko-osa Be Cool osoittaa ettei pelkillä hauskaa pitävillä näyttelijöillä saada hyvää elokuvaa aikaiseksi. Joten onneksi Get Shortyn Idea piireihinsä liian fiksusta pikkugangsterista joka haluaa mukaan elokuvabisnekseen ja näkee ettei se juuri eroa entisestä elämästä, koska kaikki ovat aivan yhtä idiootteja on varsin mainio.
Mainiota on myös kuinka lähes kaikki Hollywoodin ihmiset elävät fantasiassa, että ovat jonkinlaisia mafiaveljiä, kunhan vain manikyyrit ovat kunnossa ja kuinka oikeat gangsterit kuvittelevat olevansa kaikki jotain Scarfaceja, mutta innostuvat elokuvista kuin pikkulapset kuralammikoista.
Joten Get Shorty onnistuu yhdistämään kaikki ne langat, joiden haluaakin olevan yhdessä.

Mistä siis kaivaisimme elokuvan miinukset?

No, jotkut hahmot ja vitsit vaikuttavat olevan mukana enemmänkin siksi, että ne ovat naurattaneet tekijöitä, mutta eivät edistä juonta. Siksipä ne latinogangsterijutut ja vitsit siitä kuinka nähdään joka puolella valeasuisia kyttiä ovat ehkä hiukan tarpeettomia ja tuntuvat ajoittain pysäkeiltä matkalla helpotusta.
Tosin ne ovat kyllä hauskoja, joten eipä niistäkään oikein kunnon miinukseksi ole. 

Mutta väliäkö elokuvan heikkouksilla, sillä vaikka niitä kenties pystyy löytämään ilman suurempaa vaivaa, niin täytyy olla kyllä aika jäykkäselkäinen jos ei pysty tästä elokuvasta nauttimaan. Etenkin kun elokuvan musiikkikin on tanssahtavaa jatsia parhaimmillaan (vrt. Herbie Hancock. Tai mitä turhia, kyllä kaikki US3:n tietävät? Cantaloop?).

Ja miksi minulle tulee Gene Hackmanista Werner Herzog mieleen?

Tähdet: ****
Get Shorty - Hyvä Pätkä

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tästä minäkin kovasti pidän. Jatko-osasta en sitten niinkään juurikaan....

...noir kirjoitti...

Kuten kuuluukin