sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Terminal Invasion (2002)

Bruce Campbell + avaruusolennot = täyttä kultaa.

Eipä tähän oikeastaan muuta juonikuvausta kaipaisikaan, mutta kerrotaanpa kuitenkin hieman laajemmin.

Ben10-alkutekstien jälkeen näemme kuinka murhaaja Jackia (Bruce Campbell) kuljettava poliisiauto ajaa lumimyrskyssä ojaan ja sieltä siirrytään myrskyltä suojaan pienelle surjäiselle lentoasemalle. Kuinka pienelle kysytte? No sen verran pienelle, että sinne mahtuu juuri ja juuri kymmenkunta ihmistä, mukaanlukien paikan ainoa lentäjä ja elokuvan naissankari Cathy (Chase Masterson). Sitten kiukutellaan kun ei päästä lähtemään lentoon ja heti selviää, että paikalla oleva pastori onkin avaruusolento joka kertoo kuinka hänen rotunsa aikoo vallata Maan ja syy on paras ikinä: "emme pidä teistä."
Avaruusolennon kuollessa Jack ottaa lentoaseman haltuunsa ja tottakai tämä panttivankitilanne herättää loistokohtauksia, kuten se että yksi naisista toteaa heti ettei Jackin kaltaisen eläimen tarvitse tappaa ja raiskata heitä, vaikka tässä vaiheessa lentoaseman asukkaat eivät oikeastaan edes tiedä Jackista mitään. Mutta onneksi se nainen kuolee kun turvamies hyökkää Jackin kimppuun ja ase laukeaa vahingossa. Sitten paljastuukin että nainen onkin avaruusolento ja bileet voivat alkaa.
Siispä tämän olemme saarroksissa-kertomuksen pointtina ei ole selvittää kuka joukosta on murhaaja, vaan ketkä ovat avaruusolentoja. Vähän niin kuin Carpenterin The Thingissä. Siis jos The Thingin avaruusolento olisi ollut yksi Muppeteista.
Kaikki epäilevät toisiaan ja pian ilmenee, että suurinpiirtein joka toinen joukosta on ökkömönkiäinen, mutta sitä ennen rupean ihmettelemään että jos kerran näiden olentojen tarkoitus on vallata Maa ja heitä on jo näin pienessä porukassa noin paljon, niin mikseivät he vain yhdessä taltuta paikalla olevia ihmisiä sen sijaan että paljastuisivat yksitellen.
Ja hetkinen, onko se todellakin niin, että tämän pienen lentoaseman ainoa kone on kaksipaikkainen? Eihän siellä nyt montaakaan asiakasta ole, mutta kuljetetaanko heidät muka yksi kerrallaan määränpäähänsä? Vau!

Tämä elokuva sisältää todella muovisia erikoistehosteita (rakastin sitä tietokoneella tehtyä verihaavaa joka ei pysynyt paikoillaan), pahvisia lavasteita, juustoista näyttelemistä, hupsua dialogia ja muuta sellaista joiden vuoksi ilman tarkempaa tarkasteluakin tajuaa kyseessä olevan Sci-fi Channelin (nykyään Syfy) tuotos. Ja tosiaan koska kyseessä on Syfyn elokuva, niin se myös tarkoittaa että vaikka kyseessä on Ed Woodmainen elokuva, niin se ei ole vain tahattomasti hauska vaan pyrkii tekemään tarkoituksella vitsejä itsestään ja siksi mukana on repliikkejä joissa hokkuspokkustietämyksen pätevyys todetaan sanomalla "i watch the Sci-fi channel". Joten parhaiten nauttiakseen Syfyn elokuvista kuten tästä, on tiedettävä mitä saa ja silloin se toimii. Toki tämä on uskomattoman kömpelö, mutta se on sitä kuin vastasyntynyt karitsa ja sellainenhan on niin suloinen ettei kukaan voi kiukutella.

Itse asiassa pidin kovasti tämän elokuvan ideasta jossa sen tyypillisen tappajan selvittelyn sijaan mietittiin kuka joukosta on avaruusolento ja vakavammalla sekä ammattitaitoisemmalla otteella elokuvasta oltaisiin varmasti saatu hyvinkin selkäpiitä karmiva jännityselokuva aikaiseksi, eikä vain hauskaa B-roskaa. Kyllähän se tälläisenäänkin kelpaa, mutta kun miettii sitä miten samankaltainen idea toteutettiin edellä mainitussa The Thingissä, niin sitä haluaisi nähdä sellaisen kokonaisena elokuvana.
Pidin siksi esimerkiksi hauskan käytännöllisena elokuvan ajatusta siitä, että avaruusolennot paljastetaan matkalaukkujen röntgenlaitteella.

Bruce Campbell-faneille pakko-ostos.

Tähdet: ***
Terminal Invasion

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Saman tähtimäärän taisin tälle antaa kuin sinäkin. Eli siis olen tykännyt elokuvasta tästä... :D

...noir kirjoitti...

Minulla olikin muistikuva, että olisit joskus kirjoittanut tästä, mutta etsiessäni sitä sivultasi saan tämän vastauksen: "Hups! Google Chrome ei löytänyt osoitetta terminal invasion (2002)"
Mutta oli helppo arvata, että sinäkin pidät tästä, sillä miksipä et.

...noir kirjoitti...

pelkkä Googlaus tuotti halutun tuloksen

corum81 kirjoitti...

Nimeni on Bruce -elokuvan jälkeen on ollut tarkoitus katsoa enemmänkin Brucen tähdittämiä elokuvia. Oma Bruce katselu kun on jäänyt vain Evil dead sarjaan ja joihinkin cameorooleihin. Oikeastaan en edes tiennyt, että Bruce on tehnyt elokuvia aika ahkerastikin.

Tämä Terminal Invasion täytyy siis laittaa selkeästikin katsomislistalle!

...noir kirjoitti...

Suositeltavia ovat ainakin Bubba Ho-Tep ja tv-sarjat Brisco County Jr., sekä Burn Notice.
Mutta jos haluaa nähdä jotain Campbellia, joka ei ole niin koomisella otteella tehtyä, niin Running Time on aivan must. Kiroan sitä päivää kunnauhoitin sen päälle, kun nyt sitä ei löydä enä mistään.

corum81 kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! En tiennyt sitäkään, että herra on tv-sarjojakin tehnyt. Burn noticesta olen kuullut paljon hyvää, nyt täytyy selkeästikin vielä katsoa se.