perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kova Kuin Kivi (True Grit, 2010)

Alunperin minun piti raapustaa jotain tästä elokuvasta sen John Waynen version ohessa, mutta sitten päätinkin ottaa Wayneni Waynen kanssa ja Coenit saivat odottaa tähän hetkeen saakka.

Tarina on tietenkin aiemman elokuvan nähneille tuttu, mutta Teille muille kerrottakoon, että teinityttö Mattie (Hailee Steinfeld) palkkaa rähjäisen alkoholistisheriffi Rooster Cogburnin (Jeff Bridges) jäljittämään neidin isän tappaneen Tom Chaneyn (Josh Brolin) ja vaikka Rooster hoitaisi mielummin homman yksinään, niin silti Mattien lisäksi seuraan lyöttäytyy teinipopparilta vaikuttava texas ranger LaBoeuf (Matt Damon).

Oli täysin ymmärrettävää miksi juuri Coenin veljekset halusivat tehdä remaken True Gritista, sillä alkuperäinen elokuva sisältää ns. outoja hahmoja, lievän absurdeja tilanteita ja hieman mustaa kuivaa huumoria, joten sehän on jo Coenwestern. Joten eikö True Grit ollut sitten turhan helppo valinta veljeksille, kun hehän olisivat melkein vain voineet liimata Waynen naaman tilalle Bridgesin ja se olisi ollut sillä selvä. No ehkä tämä True Grit ei lopulta tarinallisesti ja sen esittelytavan puolesta hirveästi alkuperäisestä poikkea, mutta mistään turhasta tai epäonnistuneesta uudelleenversioinnista ei ole kyse. Sillä siinä missä aiempi versio oli lähes pelkästään John Waynen varassa ja poislukien pienien sivuroolien esiintyjät, oli etenkin muissa pääosaesiintyjissä paljonkin toivomisen varaa, niin nyt uuden version myötä saamme pääesiintyjän rinnalle muita aivan yhtä hyviä näyttelijöitä ja täten Bridgesin antaumuksella näytellyn röhkimisen ohella jaksaa olla kiinnostunut myös muista elokuvan hahmoista. Joten pelkästään näyttelijävalintojen vuoksi True Grit 2010 on katsomisen arvoinen elokuva ja se voi olla siksi jopa alkuperäistä miellyttävämpi katselukokemus.

Mutta,,,

vaikka Coenit itsekin hehkuttivat kuinka tämä versio on kirjalle uskollisempi ja vaikka tarina jatkuukin hivenen edellistä elokuvaa pidemmälle, niin se Waynen leffa oli jo Coenmainen ja näin ollen uusintaversio ei kuitenkaan tarinallisesti suurempaa vaikutusta tee, sen se tekee edellä mainitun näyttelijäkaartin avulla.

Pidin tässä elokuvassa erityisesti Cogburnin pitkistä Abe Simpsonmaisista jaaritteluista ja käärmeet ruumiin sisällä-kohtaus aiheutti kylmiä väreitä.
Niin ja kesti tovin ennen kuin tunnistin Ned Pepperia esittäneen Barry Pepperin kaiken sen maskeerauksen alta.

Tähdet: ****
Kova Kuin Kivi

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Näistä erikoisista hahmoista se Karhumies on kyllä ehdoton suosikkini tässä leffassa. Jos ei siis lasketa mukaan päähahmoja....

...noir kirjoitti...

Joo, se on loistava