tiistai 26. kesäkuuta 2012

Blue Valentine (2010)

Kun tilasin tämän elokuvan erehdyin luulemaan sitä Blue Sunshineksi ja voin vain todeta, että se ei ole.

Nuoripari Dean (Ryan Gosling) ja Cindy (Michelle Williams) elävät nuorenparin arkea pienen tyttärensä Frankien (Faith Wladyka) kanssa ja välillä näytetään takautumia ajasta ennen kuin pariskuntamme tapasi, kun he tapasivat ja muuta tuttua. Elämää piste

Blue Valentine on hyvin näyteltyä arkielämän draamaa joka näyttää kolealta, mutta ei liian rujolta.
Se aikahyppely on kyllä mielestäni hieman tarpeeton, koska oltiin sitten tässä kohtaa taikka vuosi sitten, niin eipä niillä nyt näyttänyt olevan mitään merkittävää eroa ja yhtä hyvin oltaisiin voitu kuvata vain tätä päivää. Ei se nyt haitannutkaan, mutta yleensä sellaisella rakenteella on tapana esittää esimerkiksi ajan myötä tapahtunut suurempikin muutos kuin vain viiksien kasvatus, joten se saattaa helposti muuttua turhaksi kikkailuksi jollaista esimerkiksi tämän elokuvan kaltainen hiljainen realismi ei tarvitse.

Hahmot vaikuttavat aidoilta ihmisiltä ja vaikka en yleensä Michelle Williamsista pidäkään ja ei tämäkään minusta fania tehnyt, niin toki hänkin on minusta varsin sopiva elokuvaan ja näin ollen edes näyttelijä josta en pidä ei aiheuta negatiivisia tuntemuksia.
Ryan Gosling osoittaa kuten Half Nelsonissa olevansa tämän hetken lahjakkaimpia miesnäyttelijöitä ja kun muutkin elokuvan näyttelijät tekevät laadukasta työtä, on tätä elokuvaa ilo katsoa jo senkin puolesta.

Koska Blue Valentine on kuvattu huojuvasti, sen valaistus on kylmää, paikat likaisia, kampaukset sekaisin, riidellään, ollaan tyytymättömiä ja muuta sellaista, niin elokuvaa voisi helposti pitää raadollisen synkkänä. Tämä on tavallinen ja vaikka sellainen saattaa kuulostaa tylsältä, niin sitä se ei ole.

Tähdet: ****
Blue Valentine

2 kommenttia:

corum81 kirjoitti...

Pidin itsekin elokuvasta enkä todella osannut odottaa mitä tuleman piti, annoin hitusen vähemmän - 3 ja 1/2 tähteä. Itse kirjoitin, että "Elokuva oli raa'an rehellinen, pysäyttävä ja pisti miettimään".

Minäkään en ole mikään Michelle fani, mutta tässä hän kyllä mielestäni onnistui. Hän oli myös erityisen uskottava collegeikäisenä vaikka elokuva tehtiin vasta pari vuotta sitten. Ja Ryan tietysti loistava.

...noir kirjoitti...

Kun en anna vajaita pisteitä, tai siis tähtiä, niin joudun usein pyöristämään lopputuloksen johonkin suuntaan ja vaikka Blue Sunshine ei nyt mikään poikkeuksellinen elokuva olekaan, niin tällä kertaa se on mitä on.