keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Mustat Perhoset (Black Butterflies, 2011)

Tässäpä elokuva joka kuulosti ensialkuun mielenkiintoiselta tosielämään pohjautuvalta draamalta. Runoilija joka apartheidin riivaamassa Etelä-Afrikassa kamppailee sanoilla epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja sen seurauksena saa huomata ketkä ovat todellisia ystäviä ja ketkä eivät, onko suku pahin, tukeva, rakastava vai ei. Elokuvan takakansikin jankuttaa siitä kuinka tämä elokuva nimenomaan käsittelee tuon runoilijan Ingrid Jonkerin (Carice van Houten) kamppailua rasismia ja muuta vääryyttä vastaan:
"... kamppaili apartheidia vastaan runoillaan."
"... Jonker on synonyymi Etelä-Afrikan demokratiakehitykselle ja apartheidin kaatumiselle."
"... Jonkerin voimakas aparheidin vastustaminen vei hänet yhä kauemmas oppi-isästään..."
Vai niin, no miksi tässä elokuvassa ei sitten tuollaista esitetty? Tämän elokuvan perusteella Jonker oli lähes pöytälaatikkorunoilija joka naiskenteli ympäriinsä, ajoi kaikki rakastamansa ihmiset mahdollisimman kauas itsestään ja kiukuttteli kuin pissis joka ainoassa käänteessä. Joten vaikka ajattelisi, että on hyvä kuinka "sankareistakin" esitellään heidän negatiivisia puoliaan, niin olisi myös hyvä jos se "sankaruuskin" pääsisi kuvaan edes nanosekunniksi. Nyt Ingrid Jonker on henkilö jolle tekisi mieli antaa selkään ja lähettää huoneeseensa ilman illallista. Joten kyseessä on aika pitkälle samankaltainen elokuva kuin Prozac Nation, jossa ongelmainen päähenkilö ei vaikuta ihmiseltä joka olisi tosissaan, vaan teeskentelevä.

Mustat Perhoset on loistava vääryyttä vastustava draamaelokuva jos lukee sen takakannen. Itse elokuva on kyllä jotain, mutta ei ainakaan loistava.
Väitetyn aiheensa ja todellisuuspohjansa perusteella Mustat Perhoset saattaa kuulua elokuviin joiden kritisoiminen olisi jotenkin paheksuttua, mutta jos elokuva ei miellytä, niin miksi sitä kehumaankaan. Kyllä esimerkiksi jokin Wikipedia antaa mielenkiintoisemman kuvan tästä naisesta "jota kutsutaan Etelä-Afrikan Sylvia Plathiksi."

Tähdet: *
Mustat Perhoset

Ja oli toivottu kuvaa äskettäin ostamastani Ihmemaa OZ-sarjakuvasta, joten...


Ei kommentteja: