perjantai 16. maaliskuuta 2012

Kesytön Sydän (Untamed Heart / Real Love, 1993)

Kahvilassa työskentelevä Caroline (Marisa Tomei) on epäonninen rakkaudessa, kun poikaystäväehdokkaat yksi kerrallaan jättävät neidin ilman kunnollista syytä (idiootit!), mutta kun eräänä iltana pari huligaania (kaikista maailman näyttelijöistä toinen heistä on Willie Garson) rupeaa kiusaamaan neitiä niin apuun rientää samassa kahvilassa työskentelevä hiljainen orpopoika Adam (Christian Slater) ja rakkauden liekit alkavat palamaan. Adamilla ei kuitenkaan ole kaikki kunnossa, sillä miehellä on heikko sydän. Tähän liittyen elokuvassa on mukana sellainen lohduttava tarina, jossa nuorta sairasta Adamia oli orpokodissa lohdutettu kertomalla hänellä olevan paviaanin sydän.
Aiemmin kohdatut huligaanit saapuvat vaurioittamaan Adamia ja sairaalassa lääkäri kertoo Carolinelle Adamin kuolevan ilman sydämensiirtoa, mutta herra ei siihen suostu, joten valmistautukaan ottamaan nessut esiin kun onnen jälkeen surumielinen loppu koittaa.

Hei pojat, jos haluatte tehdä vaikutuksen tyttöön elokuvalla, niin jättäkää The New York Ripper hyllyyn ja pistäkää Kesytön Sydän pyörimään, sillä tässä on aika täydellinen treffielokuva.
On söpö loukattu tyttö, söpö hiljainen poika ja rakkaustarina jota varjostaa tieto sen ennenaikaisesta lopusta.
Kiitos Adamin sairauden elokuva tuo mieleen 90-luvulle päivitetyn Love Storyn, eikä siinä mitään sillä kyllä tämä toimii varsin mainiosti yhtäläisyyksistään huolimatta ja kenties osittain juuri niiden ansiosta. Tomei ja Slater on hyvin suloinen pari ja kun elokuva ei kaadu liialliseen siirappiin (jota sitäkin on ajoittain tarjolla), niin lopputuloksena on miellyttävä rakkaustarina joka hyvin suurella todennäköisyydellä tuo kyyneleet silmäkulmiin, mutta saa samalla kokemaan onnentunteita.

Toki tämä on myös suht' kaavamainen tarina ja jos mukana ei olisi valitettavasti hieman huvittavan kuuloista paviaanin sydäntä, niin elokuvan voisi kuitata moneen kertaan nähtyyn ja koettuun (Rosie Perezin oh no you didn't-näsäviisasteleva paras kaveri kun on kliseyden malliesimerkki) peruskauraan, mutta miellyttävä pääpari ja hyvä sydän pelastavat paljon. Tosin se on todettava, että jos elokuvaa pilkkoo osiin, niin osa Adamin toimista on niin kirvesmurhaajastalkerointia, että ihme ettei Caroline juossut suoraan poliisien luokse.

Niin ja kun mainitsin, että se paviaanin sydän-juttu on hieman huvittava, niin ei se itse elokuvaa katsoessa tunnu sellaiselta laisinkaan. Kyse on enemmänkin siitä miten sen muistaa. Sillä silloin kun tämä elokuva sattuu tulemaan puheeksi, niin joka ainoa kerta tulee esille sama kommentti eri sanoin mutta samalla sisällöllä ja se on "eiks se oo se leffa jossa Christian Slaterilla on apinan sydän?" Ja vaikka hänen hahmollaan ei oikeasti sellaista elokuvassa olekaan, niin mielikuva siitä että Adamilla on nimenomaan pala apinaa itsessään on jäänyt paremmin mieleen kuin sen esiintyminen tarinana elokuvan sisällä ja se on se mikä tekee asiasta hieman huvittavan.

Ja kun katsoo tätä elokuvaa, niin ymmärtää täysin miksi (Heathersin ohella) Christian Slater oli yhdessä vaiheessa kaikkien tyttöjen unelmapoika.
Äitikin tykkää, sillä tämä on häneltä lainassa.

Tähdet: ***
Kesytön Sydän

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Rosie Perezin nasaali ääni on sanoinkuvaamattoman rasittavaa kuunneltavaa...

...noir kirjoitti...

Totta ja se varmasti rajaakin roolitarjouksia, mutta kyllä hän osaa ihan hyvin näytelläkin. Pidin esimerkiksi aika lailla elokuvasta Perdita Durango.
Ja Peloton-leffassa hän oli erinomainen.