sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Territory (Rogue, 2007)

Olen huomannut, että Wolf Creek on aika arvostettu elokuva lajityypissään, mutta minulle se oli vain yksi ääliöt syrjäseudulla kohtaavat puukottavan puukkohullun-elokuva muiden joukossa. Siispä tieto siitä, että Territory on Wolf Creekin ohjaajalta ei ainakaan herättänyt innostusta.
On muuten jotenkin huvittavaa, että tämän elokuvan oikea nimi on Rogue ja se on syynä siihen, että suurinpiirtein samoihin aikoihin julkaistun Jet Lin Rogue Assassinin nimi vaihdettiin jenkeissä muotoon War. Sitten War julkaistiin neuroopassa Rogue Assassin-nimellä ja Rogue tällä Territory-nimellä. HOT DOG!

Amerikkalainen matkailutoimittaja Pete (Michael Vartan) saapuu Aussien takamaille ja osallistuu putput-veneturistiristeilylle jossa katsastetaan krokotiileja.
Ryhmän opas Kate (Radha Mitchell) esittelee, että tuolla on kroko ja tuolla on toinen kroko ja ne voivat purra jos menee liian lähelle.
Pete iskee silmänsä Kateen ja kohta nähdään Katen mahdollinen ex-poikaystävä, rehvakas hillbillymetsästäjä Neil (Sam Worthington.) Sitten turistiryhmän viiksekäs henkilö kaataa salaa ilmeisesti kokaiinia jokeen.
Pian turistien kimppuun hyökkää jättiläiskrokotiili ja ryhmä päätyy pienelle saaren sikiöasteelle jumiin miettimään miten päästä turvaan, kun kroko napsii porukkaa suuhunsa yksi kerrallaan.
Nam nam nam ja Sam Worthington kuolee niin nopeasti kuin olisi toivonut sen tapahtuvan Terminator: Salvationissa.
Lopuksi ihmiskunta osoittaa olevansa luonnon suurin vihollinen.

Pidin kovasti siitä miltä tämä elokuva näytti. Kirkkaat vedet, vihreä maasto, suuri ja uljas taivas, paljon oikeita eläimiä ja mikä parasta, jatkuvasti pörräävät kärpäset saavat elokuvan näyttämään visuaalisesti hyvin paljon oikealta luonto-ohjelmalta. Lisää jonkinlaista aitoutta kasvattaa se, että suurin osa tästä elokuvan turistiryhmästä vaikuttaa oikeilta turisteilta, ihmisiltä joita itsekin näkee kun matkustaa jollain turistiboatilla ympäri Savonlinnaa. Eli ne hahmot eivät ole niinkään väkisin kirjoitettuja konfliktin synnyttäjiä Big Brotherin tapaan, vaan aidommin tavallisia, joku voisi sanoa tylsiä ihmisiä. Toki Neil, Kate ja Pete edustavat heitä selvästi tuttuja käsikirjoitettuja hahmoja, mutta muut eivät niinkään.
Eli elokuva näyttää pirun kauniilta ja ihmiset ovat paljolti aitoja, mutta heti kun jättikrokotiili hyökkää niin se muuttuu ihan tavanomaiseksi slasheriksi. Se että kyseessä sattuu olemaan eläin, ei muuta sitä seikkaa että se voisi olla Jason Voorhees tai joku muu puutarhatyökalumurhaaja, sillä tuosta eteenpäin elokuva kulkee siten, että kroko tappaa yksi kerrallaan porukkaa ja lopussa viimeinen kana orrella tappaa krokon. Ei siinä mitään, sillä se on ihan hyvin toteutettu ja jättikroko on tosi siisti, makea ja kuul.

Erityistä plussaa on annettava siitä, että siinäkin vaiheessa kun kroko tappaa niin elokuva pysyy aika rauhallisena ja vaikka pari viittausta tehdäänkin niin jättikrokon ei paljasteta olevan mikään mutantti, yliluonnollinen, tai muutenkaan mikään friikkierikoisuus kuten vaikkapa Megalodon.
Niin ja lopullinen eloonjäävien määrä on suht' yllättävä.

Territory on varsin toimiva eläin kiusaa-elokuva, mutta Crocodyliaelokuvista Alligaattori (Alligator, 1980) sisältää paremman tarinan.
Kuitenkin lopputuloksena on ihan hyvin toimivaa Tappajahai'ismia.

Tähdet: ***
Territory

Ei kommentteja: