lauantai 10. joulukuuta 2011

Huumekuninkaat (Teklab, 1994)

Star Trekin ohella Shatner on ollut mukana myös toisessa useampijaksoisessa tieteissarjassa, tosin enemmänkin kirjoittajamuodossa. Kyseessä on Tek-kirjasarja, jotka ovat lähempänä kyberpunkkia ja ovat selvästikin enemmän Philip K. Dickin innoittamia (tosin hyvin hyvin yksinkertaistettuna), kuin Gene Roddenberryn. Ja kuten Huumekuninkaista voi päätellä, niin osa Tekeistä on päätynyt filmimuotoonkin.

(Ei se) Prinssi Albert (Richard Curnock) järjestää Yhdysvalloissa näyttelyn jossa esitteillä on ihka aito Excalibur-miekka ja tämän näyttelyn toivotaan herättävän uudelleen Englannissa kymmeniä vuosia sitten hajonneen monarkian. Käy kuitenkin niin, että miekka varastetaan Pyöreän pöydän ritari-patsaiksi naamioituneiden rikollisten ansiosta ja ryöstön yhteydessä Albert kuolee, mikä saa pojan Richardin (Michael York) murheelliseksi. Ex-poliisi ja nykyinen turvamies Jake (Greg Evigan) aikoo korjata tilanteen, mutta kyborgipoliisi Winger (Maurice Dean Wint) ei salli Jaken sekaantuvan juttuun, sillä hän on ollut Tek-myyjä. Tek on eräänlaista mielenlaajentajamikrosiruhuumetta ja tottakai Jake oli lavastettu isojen pahojen poikien johdosta koska hän alkoi olla liian suuri uhka Tek-diilereille.
Jake matkustaa Lontooseen koska vaikuttaa siltä, että Excaliburia aiotaan käyttää imagoaseena meneillään olevissa vaaleissa joissa Richard pyrkii pääsemään brittijohtoon.
Selviää että miekan varasti Richardin serkku Mark (Joel Bissonnette) joka ei halua serkkunsa pääsevän kuninkaaksi, sillä Richard on pahis. Ja mikä pahis Richard onkaan, sillä hän on yksi Teklordseista, eli Tek-huumekaupan johtajista joka aikoo tehdä Engannista turvapaikan Tekille ja siksi pyrkii maan johtoon. Niin ja Richard tappoi isänsä, että ei sekään kilttiä ollut.
Nyt Richard ja Mark pukeutuvat haarniskoihin ja aloittavat kaksintaistelun. Richardilla on lasermiekka joka on ihan tavallinen miekka, mutta se lyö kipinää ja TA-DAA! Dick onkin androidi.
Oikea Richard päättää ryhtyä kirveshulluksi, mutta jää pian kiinni ja vannoo palaavansa.

Huumekuninkaat on tehty selvästikin hyvin pienellä budjetilla ja futuristisuus näkyy enemmän puheissa kuin fyysisissä asioissa. Toki siellä on käytössä jokin Power glove, tai hologrammiton hologrammikännykkä, mutta muuten elokuvan todellista valmistumisaikaa on piiloteltu enemmänkin Kellopeli Appelsiinin tavoin valituilla kuvauspaikoilla jotka eivät aivan näytä kuluvalta ajalta. Tosin ei tässä aivan Kellopelin kaltaiseen visuaalisuuden ylletä missään vaiheessa, mutta kuitenkin samankaltainen tosimaailman tulevaisuus on kysymyksessä.
Siispä tarinan ajankohdalla ei tässä tapauksessa ole oikeasti mitään väliä.

Se mikä minua aina ärsyttää tieteistarinoissa on se, että oli aika mikä tahansa niin aina sen hetkiset ihmiset puhuvat tästä lainausmerkeissä meidän aikamme ihmisten historiasta. Oli vuosi 2345, tai 30 567, niin aina siellä muistellaan Hitleriä, Vietnamia ja kuten J. Michael Straczynskia seuranneet voivat huomata, niin Camelot on aina jotenkin mukana. Tämä osoittaa minusta jonkinasteista mielikuvituksettomuutta (ihan oikeasti) kun aina pitää tehdä se jakso jossa siirrytään ajassa villiin länteen, taikka miekkailemaan muskettikoirien kanssa, sen sijaan että oltaisiin keksitty jotain uusia aikajaksoja ja muistoja. Siispä huumekuninkaiden viittaukset Merliniin ja kumppaneihin aiheuttavat haukottelua, etenkin kun tässä tapauksessa ne ovat vain päälleliimattuja viittauksia jollaisia ei oltaisi tarvittu laisinkaan. Kuten mitä virkaa sillä Excaliburilla oli, kun loppujen lopuksi se ei toiminut edes etäisesti MacGuffinina.

Huumekuninkaat ei siis ole visuaalisesti mikään futuristinen ilotulitus ja juonellisesti se on kaavamaista liukuhihnapuudutetta, mutta onneksi näyttelijät sentään ovat pääosin värittömiä ja mauttomia. Esimerkiksi pääosassa oleva Greg Evigan on niin löysä tapaus, että hänen kasvonsa meinaa unohtaa silloinkin kun näkee hänet ruudulla.

William Shatner esittää sivuosassa Jaken pomoa, turvayrityksen johtajaa jonka puuttuminen ei muuttaisi tarinankulkua, mutta jollainen tarvitaan antamaan tehtävät ja toimimaan eräänlaisena selityksenä sille miten Jakella on varaa ja mahdollisuuksia matkustella, etc. Eli Shatnerin hahmo on kuin Ritari Ässän Devon.
Shatnerin suhteen mielenkiintoista on tosin se, että nykyään kun on niin tottunut siihen että hän esittää aina jonkinlaista humoristista versiota Shatnerista, niin Huumekuninkaissa hän vielä näyttelee vakavissaan ja se on hyvin virkistävää.

Tähdet: **
Huumekuninkaat

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Minulla taitaa olla jossakin tallella TekWar niminen peli PC:lle. Joskus saanut sen joululahjaksi. En tosin muista enää mitä pelissä tehdään, mutta jonkin sortin First Person Shooter se taitaapi olla...
Niin ja Shatner on siinä kansikuvassa pällistelemässä...

Kirjoja en ole lukenut. Leffan olen nähnyt, mutta mitään muistikuvaa siitä ei ole rikkinäisen mieleni sopukoihin jäänynnä :D

...noir kirjoitti...

Minulla oli muinoin kolme Tek-kirjaa jotka olen sittemmin myynyt samaan divariin josta ne ostinkin.
Ne ovat ihan kivaa kevyttä luettavaa, joskaan eivät mitään kirjallisuuden helmiä.

Tek on ollut jotenkin unohdetuksi jutuksi yllättävänkin iso juttu lyhyen aikaa. Tv-sarja, tv-elokuvat, kirjat, sarjakuvat, pelit ja keräilykortit.