tiistai 24. toukokuuta 2011

Verivelka (Blood Work, 2002)

Jotenkin tuntuu kuin kaikki Eastwoodin leffat Armottoman (1992) ja Menneisyyden Otteen (2003) välillä olisivat kaikki hieman liian varman päälle pelattuja ja jokainen oli jonkinlainen omaan ikään viittaava kertomus siitä kuinka hänen hahmonsa oli aina liian vanha juuri siihen hommaan, mutta lopulta hän näytti kaikille mistä kana virtsaa. No olihan Armotonkin hieman sitä, mutta nimenomaan tuon 1992 - 2003 väliset elokuvat olivat jotenkin turvallisempia ja vaikka ne usein olivatkin hyviä, niin ne olivat ehkä vähän liian helppoja valintoja ja nyt vuorossa oleva Verivelka kuuluu siihen kategoriaan.

Julkisuudessa paistatteleva FBI:n profiloija Terry McCaleb (Clint Eastwood) saa sydänkohtauksen jahdatessaan Koodimurhaajaksi kutsuttua sarjamurhaajaa. Koodimurhaaja saa tilaisuuden tappaa Terryn, mutta jättää asian sikseen ja katoaa. Sydänkohtaus ja siitä seuraava sydämensiirto pakottavat Terryn eläkkeelle ja hän jättää historiaan muiden ohella myös pitkään tutkimansa Koodimurhaaja-tapauksen (nimi tulee siitä, että murhaaja jätti Terrya kiusatakseen rikospaikoille numeraalisia vihjeitä.)
Paria vuotta myöhemmin Terry on siis jättänyt poliisielämän taakseen ja elelee rauhassa touhuten veneellään. Satamassa omassa veneessään asustaa leppoisa rantapummi Buddy (Jeff Daniels) joka ei huolehdi muusta kuin oluen pitämisestä kylmänä ja hän on löysyydessään sopivan rauhallinen naapuri Terrylle.
Eräänä päivänä Terryn luokse saapuu Graciella Rivers (Wanda De Jesus) pyytämään apua siskonsa kuoleman tutkimisessa, mutta vaikka Terry koettaakin vastustella osallistumistaan niin rikostutkijan sydän on edelleen paikoillaan vaikka oma ei olekaan. Graciellan sisar oli ammuttu ryöstön yhteydessä, tekijä oli päässyt pakoon ja poliisitutkimus junnaa paikallaan. Terry yhdistää rutiinitapaukselta vaikuttavan jutun erääseen toiseen murhaan ja kohta Terry ymmärtää kantavansa rinnassaan Graciellan kuolleen sisaren sydäntä. Nyt Terry tuntee pakottavaksi velvollisuudekseen selvittää Graciellan siskon murha.
Graciellan sisko oli tapettu nimenomaan siksi, että murhaaja oli selvittänyt hänen olevan sopiva sydämenluovuttaja Terrylle ja se aiempi Terryn tapaukseen yhdistämä murha oli tapahtunut samasta syystä, silloin vain tilanne ei ollut toiminut murhaajan tarkoittamalla tavalla. Mutta miksi joku murhaisi jonkun pitääkseen Terry elossa, ellei kyseessä olisi Koodimurhaaja joka haluaisi jatkaa leikkimistään Terryn kanssa.
Terry jatkaa tapauksen tutkimista terveyttään uhaten ja pyytää Buddya autokuskikseen, mutta pyrkii pitämään tilanteesta innostuvan surffaridudekaverinsa poissa vaaroista.
Tässä vaiheessa elokuvaa teidän viimeistään tulisi jo osata päätellä kuka Koodimurhaaja on. Lopuksi tehdäänkin se Koodimurhaajan identiteetin paljastus ja sen tulisi olla yllätys, mitä se ei ole, kuten ei ole myöskään Terryn selviytyminen kohtaamisesta hengissä.

Se nimipaljastus on kyllä aika kömpelö ottaen huomioon, että aineksia parempaankin olisi ollut tarjolla.

Verivelka on perushyvä trilleri jossa on hyvin tehtyjä roolisuorituksia, sopivan jännittävä tunnelma ja ihan kelpo tarina.
Se että murhaajan henkilöllisyys ei tule yllätyksenä, johtuu vain siitä yksinkertaisesta asiasta että useita vastaavanlaisia trillereitä nähneille tämä on jo rutiinia. Joten sinänsä vaikka sillä ei ole sitä vatsaanlyönti-efektiä, niin ei se varsinaisesti huonokaan jippo ole. Minä itse asiassa pidin Verivelan pahishahmosta hänen jotenkin epätyypillisen murhaaja-asenteensa vuoksi (no lopussa sitä kyllä vesitetään) ja pidin suuresti siitä juonikuviosta jossa murhaaja tappoi kaksi uhreistaan vain auttaakseen Terryn takaisin jaloilleen ja koska ensimmäinen murha ei tuottanut toivottua tulosta, niin se miten hän varmisti toisen tuottaman halutun lopputuloksen oli mainiosti toteutettu.

Näyttelijät olivat pääosin tasavarmoja ja kukaan ei tehnyt suurempaa yllätystä. Joskin oli todella hauskaa katsella Jeff Danielsin slacker-hahmoa, ottaen huomioon hänen lopullisen luonteensa. Mutta vaikka näyttelijät olivatkin enimmäkseen ihan hyviä, niin hitto kun teki mieli harrastaa itsemurhaa joka kerta kun Paul Rodriguezin poliisihahmo saapui koomisena kevennyksenä vinkumaan.

Niin ja se pakollinen romanssi oli aivan turha.

Tähdet: ***
Verivelka

Ei kommentteja: