perjantai 20. toukokuuta 2011

The International (2009)

Interpolin agentti Louis (Clive Owen) ja New Yorkilainen syyttäjä Eleanor (Naomi Watts) tutkivat pankkien yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta Elanorin voimme oikeastaan unohtaa täysin, sillä ei hänellä ole oikeastaan mitään muuta virkaa tässä elokuvassa kuin olla joku jolle Louis juttelee seinän sijaan.
Tutkimusten yhteydessä ilmenee että eurooppalainen IBBC (International Bank of Business and Credit) on sekaantunut asekauppoihin ja sitten tapahtuu salamurhia, paljastuu salaliittoja ja kaikki on kovin salaista.
Lopussa on vielä sellainen "missä he ovat nyt"-montaasi joka vaikuttaa koekatselun jälkeiseltä päätökseltä.


The International on tyylikkäästi toteutettu globaali poliittinen trilleri, jossa siis kierrellään ympäri ämpäri maailmaa katselemassa nähtävyyksiä ja aina välillä tapahtuu sellaisia kohtauksia joissa juuri kun jokin on paljastumaisillaan niin joku sopivasti salamurhaa tämän paljastuvan henkilön. Sitten aina välillä puhutaan siitä kuinka raha on valtaa ja valta on huisin kiva juttu ja sitten ohjaillaan maailman sotatapahtumia ja maailman johtajia ja kaikki ovat mukana salaliitossa.

Elokuva on kieltämättä sopivan vauhdikas, maisemat kauniita, musiikki pulssia tarpeen mukaan kohottava ja juoni on turvallisen monipuolinen. Clive Owen on pääosassa sopivan ilmeettömän vakava ja sivuosissa on erinomaisia näyttelijöitä, kuten vaikkapa Armin Mueller-Stahl. Joten ihan sujuvasta jännityselokuvasta on kyse, mutta silti ei ole laisinkaan vaikea ymmärtää miksi elokuva sai ilmestyessään aika löysän vastaanoton ja kritiikeissä puhuttiin paljon siitä kuinka elokuva on vain ihan kiva. Tässä on kenties pyritty liikaa saamaan aikaiseksi kaikkia miellyttävä elokuva ja sen seurauksena se on aika särmätön. Kaikki juonenkäänteet ja tapahtumat tapahtuvat kuin sekuntiviisaria seuraisi, liiankin tarkkaan ja siististi.

Osa toimintakohtauksista oli kyllä hienosti toteutettuja, mutta jälkikäteen mietittynä ne ovat aika hölmöjä. Miksi Owenin hahmo osoittautuu välillä Bournemaisen tehokkaaksi, kun taas toisaalta hänen osoitetaan olevan enemmänkin konttorirotta joka on päätynyt liian syvälle. Tuo jälkimmäinen on ilmeisesti se pääasia, sillä oletan ainakin että Owenin hahmon kehitys on olevinaan sitä, että jatkuvasti umpikujaan päätyvä ja kaikkivoipaista kasvotonta vihollista vastaan taisteleva ns. tavallinen ihminen joutuu tekemään jotain luonteensa vastaista voittaakseen vastustajansa. Siihen myös Mueller-Stahlin elokuvassa pitämä puhe viittaisi. Siksipä ne Bournekohtaukset eivät oikein lopulta sovi Owenille, vaikka toki elokuvaa katsellessa juuri sillä nimenmaisella hetkellä ne ovat ihan viihdyttäviä.

Miksi Naomi Watts oli mukana elokuvassa? Kannessa annetaan ymmärtää hänen olevan jotenkin merkittävä nimi elokuvan kannalta, tai ainakin jotenkin menossa mukana, mutta koettakaapa vain löytää elokuvasta kannen alareunassa olevaa kohtausta. Kyllä se löytyy, mutta Watts ei siinä esiinny. No jaa, mitäpä tuosta.

The International ei jätä pahemmin muistikuvia, mutta kyllä se pituutensa ajan on varsin miellyttävää katseltavaa ja kivaa vihdettä.

Tähdet: ***
The International

2 kommenttia:

Helinä Laajalahti kirjoitti...

Muistan aikoinaan tämän nähtyäni tykänneeni kovasti. Mutta vähän ajan päästä huomasin, etten muistanutkaan elokuvasta oikein mitään. Eli katseluhetkellä leffa oli viihdyttävä ja vauhdikas, mutta jälkeenpäin lopulta hieman mitäänsanomaton, kun ei kerran tuon paremmin mieleen jäänyt.

...noir kirjoitti...

Nimenomaan.