lauantai 6. maaliskuuta 2010

Taivaan Vangit (Heaven's Prisoners, 1996)

Pidän kovasti dekkareista, etenkin ns. klassisista Chandlermaisista tarinoista.
Olen kuitenkin pistänyt merkille että hyvin monet modernimmat kirjailijat eivät ole herättäneet suurempaa innostusta. Lukuunottamatta nimiä kuten James Ellroy, Elmore Leonard ja muutama muu. Myös James Lee Burke kuuluu siihen harvalukuiseen modernimman dekkarikirjailijan joukkoon, joka kutkuttaa minun makuaistiani. Ehkä se ei kummaksuta, kun ottaa huomioon että Burken kirjoissa esiintyy aika usein sellaisia mielestäni klassisia dekkari-ideoita. Pääosin tietenkin tarkoitan kohtalokkaita naisia, alkoholisoituneita sankareita ja vaikutusvaltaisia kaupunginomistajarikollisia.


Heaven's Prisoners on oma suosikkini Burken kirjoista ja kun siitä ilmestyi tämä nyt ohimennen käsittelyssä oleva elokuva, olin jokseekin innostunut. Etenkin kun pääosaan oli valittu Alec Baldwin, joka oli juuri sellainen näyttelijä jonka näköiseksi ja kenties oloiseksikin kuvittelin kirjan päähenkilön, Dave Robicheauxin.
Burken kirjoja on filmatisoitu aika säästeliäästi. Kaikista kolmesta elokuvasta olen nähnyt kaksi ja niistä parempi on juuri tämä Taivaan Vangit.


Ex-kyttä ja ex-alkoholisti, Dave Robicheaux viettelee hiljaiseloa Louisianassa, vaimonsa Annien (Kelly Lynch) kanssa. Järvellä kuherrellessaan pariskunta huomaa pienen lentokoneen syöksyvän veteen. Dave sukeltaa auttamaan mahdollisia eloonjääneitä ja pelastaakin koneen ainoan selviytyjän, pienen nimettömän El Salvadorilaisen tytön. Annie nimeää tytön Alafairiksi (Samantha Lagpacan) ja pariskuntamme ottaa tytön hoiviinsa.
Seuraavaksi Daven luona käy huumeagentti Minos Dautrieve (Vondie Curtis Hall) joka kyselee hieman tuosta lentokoneen putoamisesta. Pian ilmenee että Minos haluaa Daven unohtavan koko tapahtuman ja luonnollisestikin tämä herättää Daven uteliaisuuden. Miksi huumevirasto olisi kiinnostunut jostain mahdollisista pakolaisista jotka joutuivat onnettomuuteen? Dave epäilee että joku koneessa ollut matkustaja oli murhakohde ja muut mukana olleet jäivät sen seurauksena sivullisiksi uhreiksi. Koneessa olikin ollut mukana iso paha huumerikollinen Johnny Dartez (Joe Hess), joka oli ruvennut yhteistyöhön poliisien kanssa ja siksi joutunut tapon kohteeksi.
Tutkiessaan asiaa jäljet alkavat viedä kohti paikallista huumelordia Bubba Rocqueta (Eric Roberts), mutta ennen Bubban tapaamista pikkugangsteri Eddie Keats (Don Stark) apulaisineen tulee hieman murjomaan Davea ja käskemään tätä unohtamaan tutkimuksensa. Dave haluaa entistä määrätietoisemmin selvittää koko juonikuvion.
Bubba ja Dave ovat tunteneet toisensa lapsuudesta saakka, joten heidän ystävyytensä saa Daven olemaan varovainen kysellessään Bubbalta Johnny Dartezista. Bubba vakuuttaa ettei hänellä ollut mitään tekemistä niin Dartezin kuin Eddie Keatsin kanssa. Tietenkin Bubba valehtelee, sillä hän tapatti Dartezin. Bubba ei kuitenkaan halua Davelle pahaa heidän ystävyytensä tähden, mutta Bubban omat gansteripomot vaativat Daveongelman kuolettavaa poistoa.
Keatsin apulaiset tulevat tappamaan Davea, mutta Daven sijaan kuoleman kokee Annie.
Annien kuolema saa Daven tarttumaan taas pulloon.
Romahduksen jälkeen Dave nousee pystyyn täynnä kostonhimoa.
Ensin Dave metsästää kiinni Keatsin apulaisen Tootsin (Carl McGee) ja sitten olisi vuorossa toinen tappaja, Victor Romero (Hawthorne James.) Keats löydetään kuolleena ja sivussa paljastuu, että Bubban kaksinaamainen vaimo Claudette (Teri Hatcher) koettaa kammeta Bubbaa pois valtaistuimelta ja ottaa itse tämän paikka. Tähän liittyen Dave saa Romeroa tappaessaan selville, että Claudette oli Keatsin pomo ja lähettänyt tappajat pistämään Davea ja Annieta hengiltä.
Dave menee tappamaan Claudettea, mutta ei lopulta pystykään vetämään liipaisimesta. Bubba puolestaan on viimein herännyt huomaamaan vaimonsa petollisuuden ja ei epäröi hetkeäkään ampua Claudettea.
Dave poistuu paikalta ja jättää Bubban siivomaan jälkensä.


Väkivaltaa ja toimintaa Taivaan Vangeissa on aika vähän, mutta niitä odottavien ei tarvitse pettyä, sillä se vähä on toteutettu tyylillä ja perustellun agressiivisesti. Pääosin elokuva on kuitenkin hyvin rauhallisesti etenevä, että jos se toiminta on pääkriteeri elokuvavalinnalle, niin tämä kannattanee jättää väliin.
Jos kuitenkin aika perinteisen oloinen, hyvin näytelty jännäri miellyttää, niin Taivaan Vangit on varsin mainio valinta sellaiseksi.


Juoni ei kenties kuulosta järin monimutkaiselta, eikä se sitä olekaan. Kyseessä on hyvin perinteistä, sellaista Mike Hammer-henkistä kamaa. Joten genreystäville kaikki Taivaan Vangeissa oleva tuntuu tutulta, kenties välillä liiankin tutulta. Mutta vastaavasti taas, juuri nämä lajityypistä tutut femme fatalet, viinaan hukkuvat kytät ja muut on toteutettu erinomaisesti, joten kliseet toimivat.

Elokuvan keskivaiheilla alkaa pienoinen tyhjäkäynti jonka aikana tarina ei oikein tunnu etenevän, joten se saattaa aiheuttaa jonkinasteisia haukoutuskohtauksia.

Näyttelijät ovat kauttaaltaan hyviä, joskin joidenkin eteläaksentti on hieman kömpelön kuuloinen.
Alec Baldwin ja Eric Roberts ovat erinomaisia, vaikkakin juuri Robertsin aksentti oli elokuvan hassuimman kuuloinen.
Teri Hatcher oli varsin istuva elokuvan petolliseksi naiseksi, etenkin kun hänestä tulee yleensä mieleen hieman kevyempiluonteisten hahmojen esittäjä.
Erityisen hauskaa oli katsella Don Starkia ilkeän Eddie Keatsin roolissa, sillä kun Taivaan Vangit ilmestyi, ei hän vielä ollut tullut tutuksi 70's Shown Bobina ja nyt mieleen tulee juuri tuo Bob-hahmo. Kun 70's Shown pystyy ravistamaan päästään, niin huomaa että Stark on varsin hyvä esittämään pahista.


Ja jälleen kerran tuli todettua, että Paul Guilfoyle on kaikissa maailman kyttäelokuvissa joko kyttä tai gangsteri, ja tällä kertaa kyse on edellisestä. Minuutin tai kaksi hän on ruudussa, mutta on kuitenkin.


Syystä tai toisesta, pidän elokuvasta suuresti.
Keskittymällä sen ajoittaiseen joutokäyntiin, perinteisiin hahmoihin ja juonikuvioihin, voisi pisteytyksestä raapaista hieman poiskin. Mutta toisaalta juuri elokuvan rauhallisuus, keskittyminen henkilöihin ja lajityyppiuskollisuus vetoavat minuun suuresti.


Tähdet: ****
Taivaan Vangit
...NOIR

Ei kommentteja: