sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Murskaaja (The Enforcer, 1976)

Murskaaja on erinomainen sana kuvaamaan Clint Eastwoodia, sillä edelleen nykykunnossaankin hän näyttää siltä että voisi murskata kaikki vastaantulijat yhdellä kädellään. ”Clint murskaa!” En nyt väitä ettäkö Clint kulkisi murskailemassa ihmisiä, mutta hän näyttää edelleen siltä että voisi halutessaan tehdä näin.

Murskaaja elokuva puolestaan ei aivan yhtä kova ole.
Kyseessä on elokuva joka Eastwood-faneille on taattua nannaa ja toimintaleffaa kaipaaville vallan erinomainen valinta, mutta elokuvana itsenään se on vain ihan hyvä. Hieman tyhmä tarina, jonkin verran nolostuttavia hahmoja, mutta vastaavasti joitakin erinomaisia hahmoja ja laadukkaasti toteutettu tyhmä tarina.

Harry Callahan (Clint Eastwood) on vanha tuttu oma itsensä, kovaotteinen lain puolustaja. Harry on edelleen sitä mieltä, että rikollisia kohdellaan liian helläkätisesti ja hän näyttäisi olevan oikeassa. Likaisen Harryn maailmassa poliitikot eivät uskalla tehdä mitään päätöksiä jotka saattaisivat vaarantaa seuraavat vaalitulokset ja siksi nyhveröivät joka ainoassa asiassa (mitä? Ihan kuin tosielämässä.) Siispä ääriliberaalien silmissä Harry esittäytyy väkivaltaisena dinosauruksena, joka on pahempi rikollinen kuin oikeat rikolliset. Harryn agressiivisen oloinen toiminta johtaa siihen että selkärangaton poliisipäällikkö siirtää Harryn toimistohommiin, jossa tämän pitäisi haastatella ylennyslistalla olevia poliiseja, jota kautta hän tapaa ensimmäistä kertaa konstaapeli Kate Mooren (Tyne Daly.) Harry tekee selväksi että kokematon Moore ei ole vielä valmis ylennettäväksi, mutta kiintiörajoitus johtaa siihen että kahdeksasta ylennettävästä kolmen pitää olla naisia. Harry ei välitä pätkääkään siitä kuka ylennetään, mutta on sitä mieltä että sukupuolen perusteella ei tule mahdollisesti kyvytöntä poliisi ylentää minnekään. Tämä nähdään isompien silmissä tietenkin sovinistisena käytöksenä ja Harryn dinosauriaaninen maine fossiilisoituu entisestään.
Samaan aikaan kaupungilla liikkuu vietnamveteraanihippiterroristijoukko... Ihan oikeasti... kaipa he ovat olevinaan jonkinlainen jenkkinäkemys Baader Meinhofista.
No kuitenkin,,, siis kaupungilla liikkuu aseita varasteleva ja uhkauskirjeitä tehtaileva terroristiryhmä, joka mainostaa itseään jonkinlaisena kansan vapautusrintamana, mutta tosiasiassa kyseessä on joukko piripäitä rahan perässä. Nämä terroristit lahtaavat Harryn entisen parin Frank DiGiorgion (John Mitchum) ja Harry saa siitä henkilökohtaisen syyn jäljittää nämä kiristystä harjoittavat piripäät. Harry pääsee pois toimistohommista, mutta joutuu siitä hyvästä ottamaan parikseen erään ylennetyn Kate Mooren ja luonnollisesti tämä ei juuri Harryn mielialaa kohenna.
Harry kulkee jäljittämässä pahiksia ja Kate juoksee perässä. Joo-o, suurin osa Katen roolista on juosta Harryn perässä.
Hiljalleen Harry alkaa kuitenkin kunnioittamaan Katea (miksi kysyn minä. Kate Moore ei nimittäin tee mitään sellaista elokuvan aikana, joka saisi uskomaan hänen olevan pätevä työssään. Kate vain juoksee perässä ja hymyilee, siinä kaikki.) ja yhteistyö rupeaa toimimaan hänen kanssaan. Mutta poliitikkojen ja poliisijohdon kanssa Harry ei edelleenkään tule toimeen ja jälleen Harrya työnnetään pois jutusta, ja virkamerkki otetaan pois.
Siinä sivussa tämä kansan vapautusrintama kaappaa pormestarin ja vie tämän mukaan piilopaikkaansa, Alcatraziin. Siis mitä hittoa? Terroristiryhmä piilottelee Alcatrazissa, eivätkä edes ole kovin piilossa, vaan aivan kuin kyseessä olisi jokin puumaja jonne muilla ei ole asiaa ilman salasanaa. Joten Harry ja Kate matkaavat terroristien (köh!) piilopaikkaan ja Kate tapetaankin mahdollisimman nopeasti heidän jalkauduttuaan Alcatrazin saarelle. Aivan, heti kun he pääsevät paikalle Kate kuolee. Johan oli epäkiitollinen rooli. Aluksi juostaan ympäriinsä ja sitten ammutaan hengiltä. No mutta sehän on kiva.
Harry lahtaa loput pahikset ja osoittaa että kovaa vastaan tulee taistella kovalla.

Toiminta on ihan näyttävää, Eastwood suoriutuu roolistaan erinomaisesti ja kokonaisuutena Murskaaja on ihan hyvä toimintaelokuva.
Mutta,,, Tyne Dalyn rooli on väkinäisen oloinen.
Minusta oli ymmärrettävää että Likaiseen Harryyn haluttiin tuoda vahva naishamo mukaan, mutta ei silloin kyseessä ole vahva naishahmo, jos hänen ainoa tehtävänsä on mumista, juosta Harryn perässä ja tulla tapetuksi ilman että olisi saanut tehdä mitään tarinan kannalta olennaista.
Väkinäisen oloinen on myös tämä selitys terroristiryhmästä. Se ei haittaa että kyseessä onkin pelkkä rikollisjoukko jotka käyttävät muka poliittista agendaa aseenaan, mutta se että sitä ei käytetä edes hämäyksenä, eikä edes hyväksi millään tavoin. He vain toteavat olevansa kansan vapautusrintama, mutta missään vaiheessa ei näytetä käyttävätkö he tuota vain kusettaakseen poliiseja, johtaakseen heitä harhaan, vai onko edes jollakulla joukossa aatteellinen ajatusmaailma. Kun elokuvassa vielä todetaan että osa ryhmästä on jotain tappamisen ammattilaisia ja että osa on vietnamin sodan veteraaneja, niin annetaan ymmärtää että poliittisuus voisi olla osa juonta. Etenkin kun nämä ex-sotilaat ovat nyt jotain hippejä jotka taistelevat valtiota vastaan,,, mitä he eivät tietenkään tee. Mutta ei, nämä kaikki ovat vain ohimennen mainittuja seikkoja joihin ei palata elokuvan aikana enää ensimaininnan jälkeen. Koko tämä terroristiryhmän juonellinen päämäärättömyys saa ajattelemaan, että lieneekö elokuvan valmistumisajankohtana olleen terroristiteema vain hot eikä not, ja siitä syystä oli päätetty elokuvaan laittaa terroristiryhmä, joka ei ole terroristiryhmä, mutta on ja ei, mutta ei kukaan ryhmässäkään tunnu ajattelevan asiaa.

Erinomaista elokuvassa on Harryn logiikan tuominen esiin. Jokainen järkevä ihminen varmasti tajuaa ettei ketään tule suosia sukupuolen perusteella, vaan jos on kerran pakko arvottaa ihmisiä, niin sen tulee tapahtua kykyjen perusteella. Kiintiöt eivät ratkaise ongelmia, ne vain pitävät ne olemassa.
Sama pätee Harryn esille tuomaan ajattelutapaan, että hän selkeästi uskoo kaikille kuuluvan samat oikeudet mutta vetoaminen oikeuksiin johtaa liian usein pelkoon ihmisten loukkaamisesta, joka johtaa siihen ettei mitään uskalleta tehdä tai sanoa ettei vain kukaan rupeaisi murjottamaan.
Joten Murskaaja osoittaa että vaikka Harryn hahmoa voidaan virheellisesti pitää fasistisena, niin hän oikeasti vain peilaa sitä vapautta joka näyttää millainen on ihminen joka uskaltaa olla itsensä, mutta ympäristö koettaa vaientaa tätä.

Murskaaja on Likainen Harry-sarjan kevyin tuotos, joka käyttää komiikkaa parhaiten silloin kun Harrya erheellisesti pidetään misogynistina.
Murskaaja kuitenkin on onnistunutta ajantappoa lievästä sekavuudestaan ja alikirjoituksestaan huolimatta.

Tähdet: ***
Murskaaja

...NOIR

Ei kommentteja: