maanantai 24. marraskuuta 2008

Blondi ja Blondimpi (Blonde and Blonder, 2007)

Blondi ja Blondimpi kertoo eeppisestä taistelusta jossa Metusalem ratsastaa tulivaunuillaan Olympos-vuorelle sytyttämään Rooman palon.

Vai kertooko? Hmm...

Pamela Anderson on Dee ja Denise Richards on Dawn, kaksi blondia.
Tässä tapauksessa blondi ei kuitenkaan tarkoita hiustenväriä, vaan blondi on yhtä kuin tyhmä. Eli kyseessä on periaatteessa jonkinlainen naisversio Nuija ja Tosinuija-elokuvasta. Ja kuten tuossa Jeff Danielsin elokuvassa, myös tässä tapauksessa tyhmä ei ole tyhmä, vaan hupsuttelevan hassu. Dee ja Dawn lähtevät strippiklubille työhaastatteluun, sillä luonnollisesti he luulevat kyseessä olevan jokin musikaaliesitys eikä salkotanssia. Samaisen strippiklubin omistan päästä on pistetty palkkio jota on noutamassa Katti (Emmanuelle Vaugier) niminen supertappaja. Tietenkin poliisi ja isot pahat gangsterit erehtyvät luulemaan, että Dee ja Dawn lahtasivat strippiklubin johtajan. Ja kohta Dee ja Dawn palkataan tappamaan joku aasialainen gangsteripomo, sopimus jota he eivät ymmärrä, vaan luulevat että ”take him out” tarkoittaa treffejä. Siispä Dee ja Dawn lähtevät tapaamaan tätä aasialaista gangsteria, mutta heidän perässään ovat myös FBI:n ääliöt jotka uskovat Deen ja Dawnin olevan supertappaja Katti apulaisineen. Mukaan tulevat myös itse Katti apurinsa kera, jotka puolestaan uskovat Deen ja Dawn' olevan kilpailevia supertappajia.
Siellä on nyt Dee, Dawn, Katti apulaisineen, FBI:n heebot, aasialaisgangsteri, ja sekalaista hyypiötä.

Aineksia siis hyväänkin farssiin. No, toteutus ei ole kovinkaan hyvä.

Ensinnäkin vitsit ovat aivan liian kilttejä. Muutama pieruvitsi ja väärin ymmärrettyjä sanoja, siinä se oikeastaan olikin. Miksi tälläisiä elokuvia ei uskalleta tehdä ideansa mukaisesti. Jos kerran Dee ja Dawn ovat idiootteja, niin miksi heistä on tehty sellaisia että he vaikuttavat mukavilta ja oppivat lopussa jotain,,, ja vielä pahempaa,,, opettavat muille jotain jostain suvaitsevaisuudesta, tms. Kaikissa tälläisissä Blondin Kosto-tyylisissä elokuvissa on se sama idea, jossa aluksi tyhmänä pidetty ihminen osoittautuu niin fiksuksi että opettaa jotain hyvin tärkeää siitä kuinka ei saisi tuomita tuntematta. Kun olisi kiva nähdä joskus elokuva jossa idiootit ovat idiootteja, mutta ovat sitä myös lopussa. Jopa elokuvassa Idioluutio idiootit oppivat jotain tarinan lopussa ja siinä elokuvassa idiootit ovat sentään aika idiootteja. Olisi hyvä jos joku uskaltaisi tehdä elokuvan ääliöistä jotka eivät opi mitään tarinan lopussa, eivätkä saa ketään muutakaan oppimaan mitään.

Toiseksi Dee ja Dawn ovat idiootteja, vaikkakin hyväntahtoisia sellaisia ja vaikka sitä uskoisi Pamela Andersonin ja Denise Richardsin osaavan näytellä sellaisia hahmoja, niin he oikeastaan pilaavat kyseiset hahmot. Tai kyseisten hahmojen pilaaminen taitaa olla enemmän elokuvan ohjaajan Dean Hamiltonin vastuulla. Anderson ja Richards ajautuvat vähän väliä pois rooleistaan, ilmeisen vahingon oloisesti ja se saa huomaamaan kuinka he vain näyttelevät, joka taas puolestaan ei istu hahmojen idioottimaisuuteen. Ohjaajan olisi pitänyt huomata viimeistään leikkaushuoneessa etteivät näyttelijät pysy rooleissaan. Mutta ei. Siispä elokuvassa ovat Dee ja Dawn jotka tuntuvat esittävän idiootteja, sen sijaan että olisivat sellaisia.
En mitenkään pidä Pamela Andersonia tai Denise Richardsia hyvinä näyttelijöinä, mutta ainakin Anderson on osoittanut että hän osaa näytellä sellaista hepsankeikkaa jopa erinomaisesti. Joten Deen näyttelemisen pitäisi olla kakunpala.

Suurin ongelma kuitenkin on siinä, että kaikkine hahmoineen elokuvasta olisi voinut saada aikaan hyvänkin farssin. Kaikki väärinkäsitykset ja vastaavat antavat mahdollisuuden nopeatahtiseen sekoiluun, jossa huumori voisi olla ajoittain hyvinkin agressiivista (vrt. It's a Mad Mad Mad Mad World.) Sen sijaan Blondi ja Blondimpi on niin kilttiä ja harmitonta huumoria alusta loppuun, että High School Musical tuntuu sen rinnalla Manaajalta.
Etenkin Katti-hahmoa olisi voitu hyödyntää monin tavoin paremmin. Nyt ei meinaa edes muistaa kyseistä hahmoa elokuvasta. Mikä on sinänsä hassua, koska Katti apulaisineen ovat olevinaan kaksi supertappajaa joita kukaan ei tunnista, ja ovat muutenkin kuin varjoja vain... Ja he pukeutuvat mustaan kokonahkaan! Siis kaksi huomaamatonta ammattitappajaa jotka pukeutuvat seksikkäisiin mustiin nahkadomina-asuihin. Joo, kuulostaa hyvältä.

Kiltti, jopa nynny elokuva joka koettaa hyödyntää parempiensa ideoita, mutta jää kauas taakse.

Tähdet: *
Blondi ja Blondimpi

...NOIR

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Se on se aristotelinen draaman kaari, joka vaatii, että idiootin on kehityttävä johonkin suuntaan. Harvapa sitä uskaltaa lähteä kyseenalaistamaan, vaikka semmoisiakin kokeiluja on. Tuppaavat vaan monesti olemaan aika tylisiä nuo tarinattomat tarinat.