Emme nyt rupea tekemään vertailuja Kurt Vonnegutin mainion kirjan ja tämän katseluvuorossa olevan elokuvaversioinnin välillä, sillä jos kerran Vonnegut on itse sanonut elokuvasta seuraavaa:
”Riemuitsen joka kerta, kun näen elokuvan. Se välittää juuri sen viestin, mitä tunsin kirjaa kirjoittaessa.”
Se riittää minulle.
Billy Pilgrim (Michael Sacks) on kirjoittamassa kirjettä. Kirjeessä hän kertoo olevansa tilassa jossa hän hyppii omassa elämässään ajassa edestakaisin ja elää täten menneisyydessä, tulevaisuudessa ja nykyhetkessä samanaikaisesti.
Välillä hän on keskellä toista maailmansotaa rämpimässä lumessa ja jäämässä natsien kiinniottamaksi. Toisaalla hän viettää aikaansa tulevaisuudessa Tralfamadore-planeetalla.
Tulevaisuus: Billy matkustaa menneisyyteen.
Nykyhetki: Billyn vaimo Valencia (Sharon Gans) on raskaana.
Menneisyys: Billy on sotavanki.
Nykyhetki: Billyn lapset ovat teinejä.
Nykyhetki: Billy on juuri vapautunut natsien ikeen alta.
Nykyhetki: Sähköshokkeja.
Menneisyys: Billy on lapsi joka pakko-opetetaan uimaan.
Menneisyys: Vankileiri.
Menneisyys: Dresden.
Nykyhetki, menneisyys, nykyhetki, menneisyys, tulevaisuus.
Billy vanhenee ja muistuttaa William Hurtia.
Billyn poika Robert (Perry King) aikuistuu, jää kiinni masturboinnista, hautakivien kaatamisesta ja menee armeijaan.
Billy on menestynyt liikemies joka näkee näkyjä hiihtopukuisista ihmisistä ja ennustaa lentokoneen putoamisen. Liikemiehet ja poliitikot esiintyvät parturikuorona, lentokone putoaa.
Billy ja muut sotavangit viedään Teurastamo 5-nimellä tunnettuun vankilaan, tai pikemminkin suljettuun vartioituun tilaan jota paremman sanan puutteessa kutsun vankilaksi.
Hiihtäjät löytävät pudonneesta lentokoneesta selvinneet Billyn.
Jatkanko juonenkuvausta, sillä se seuraa samaa linjaa loppuun saakka?
No, Billy kaapataan kaukaiselle planeetalla ja pistetään esitteille. Seurakseen hän saa koiran ja pornotähden ja heistä jälkimmäisen kanssa Billyn olisi tarkoitus paritella.
Teurastamo 5 ei ole jatkuvasta ajan ja paikan vaihdoksista huolimatta kovinkaan vaikea elokuva seurattavaksi.
Tässä todellakin kuva hyppii ajassa ja paikassa, painottaen tosin Billyn elämää sotavankina ja myöhemmässä ajassa, eli nykyhetkessä elävänä perheenisänä. Näissä molemmissa osuuksissa ollessa aika kuluu niissä olessaan normaalisti eteenpäin, joten mitään Star Trek: Voyager-hyppimistä ei koeta. Lisäksi suurin osa menneisyyttä ja nykyhetkeä kuvaavista kohtauksista on jotenkin rinnastettavissa toisiinsa, joten ne pysyvät tällä tavoin samassa linjassa ja tuntuvat jatkumolta satunnaisuuden sijaan. Eli jos menneisyydessä tapahtuu menetys, niin nykyisyydessä tapahtuu menetys. Jos menneisyydessä tapahtuu menestys, niin nykyisyydessä tapahtuu menestys. Jos elokuvasta leikattaisiin kokonaan pois ne muutamat hassut ns. fantasiakohtaukset, esimerkiksi tulevaisuuteen liittyen, niin kyseessä olisi aika tuttua draamaa vanhemmasta henkilöstä muistelemassa historiaansa maailmanmullistusten aikoina. Tietäen Vonnegutin itsensä olleen natsien sotavanki, niin tämä on selkeän omaelämäkerrallinen tarina johon on vain lisätty 2001: Avaruusseikkailun loppua muistuttava osuus ja pari muuta scifististä ideaa.
Olisinkin hieman toivonut varsinkin tähän elokuvaan enemmän tulevaisuus-osuuksia, sillä nyt niitä on turhan vähän elokuvan aikamatkustusteeman huomioon ottaen. Varsinkin kun siirto kaukaiselle planeetalle lasikupoliin tarkkailtavaksi on aika raju muutos aiempaan, sanotaanko suoraviivaisempaan draamakaareen. Siispä jos Tralfamadore-osuus kerran on mukana, niin siihen olisi voitu panostaa ajallisesti enemmän, sillä etenkin minua se osuus kutkutti vallan mainiosti.
Teurastamo 5 on aika vahvasti Michael Sacksin ja hänen esittämänsä Billyn harteilla, joten vaikka Billy on aika rauhallinen hahmo ja Sacks esiintyy samoin rauhallisesti, niin muut elokuvassa mukana olevat ovat lähes pelkkiä statistejahänen rinnallaan.
Billy onkin mainiosti osittain pihalla kaikesta tapahtuvasta ja tuo hieman mieleen myöhemmin populaarikulttuuriin ilmaantuneen Arthur Dentin liftauksineen. Eritoten Billyn vieraalla planeetalla oleminen vaikuttaa olleen Linnunradan Liftarin esikuvaa. (Suht' tuoreen dvd-julkaisun kansikin tuo ihmeellisesti mieleen Linnunradan Liftarin.)
Billy on mukavan naivi, sopivasti aikuistuva, lapsellinen mutta herrasmies ja aina mukavasti Hessu Hopomainen, ja Michael Sacks istuu kerubimaisilla kasvoillaan erinomaisesti rooliin.
Teurastamo 5 on erinomainen Tohtori Outolempimäinen elokuva omaelämäkerrallisesta aikamatkaajasta joka ei mahdollisesti matkusta ajassa kertaakaan, vaan uneksii kaiken kuten Laulavassa Salapoliisissa ikään.
So it goes.
Tähdet: ****
Teurastamo 5
...NOIR
2 kommenttia:
Teurastamo 5 on kyllä ihan maailman parhaita kirjoja, mutta en muista kuollaksenikaan pidinkö elokuvaversiosta. Tämän voisikin yrittää katsoa seuraavien klassikkojen joukossa.
No, ihan varauksetta ei tätäkään uskalla suositella, sillä tämänkaltaisiin elokuviin tottumattomille se saattaa esittäytyä tylsänä, hitaana ja sekavana. Joita se ei tietenkään minun mielestäni ollut laisinkaan, mutta pystyn ymmärtämään miksi joku niin ajattelisi.
Elokuvan jälkeinen fiilis on kuitenkin niin ilmava, että uskon elokuvan katselun palkisevan katsojaansa tarpeellisesti.
Lähetä kommentti