maanantai 22. huhtikuuta 2019

Lohikäärmeet vauhdissa (Kuai can che, 1984)

Toisin sanoen Wheels on Meals. Tai sitten Spartan X, joka on nimenä huomattava siksikin, että tämä elokuva sai spin offeina sarjakuvan sekä pelejä sillä nimenomaisella tittelillä.

Englanniksi dubatut, hyvin "aasialaisilla" nimillä varustetut kiinalaiset serkukset Thomas (Jackie Chan) ja David (Yuen Biao) asuvat, työskentelevät ja harrastavat lähitaistelua espanjassa. Jälkimmäinen tulee tarpeeseen esimerkiksi silloin kun moottoripyöräjengiläiset estävät serkusten ammatinharjoittamisen, joka on ruokamyyntiä heidän pakettiautostaan. Ohessa vieraillaan pöpilässä tapaamassa Davidin selväjärkistä isää ja tuolla ihastutaan nättiin Sylviaan (Lola Forner) jonka luullaan olevan prostituoitu, mutta hän onkin vain taskuvaras.
Toisaalla kömpelö yksityisetsivän apulainen Moby (Sammo Hung) saa sattuman johdosta itselleen toimeksiannon etsiä kadonnut tyttölapsi ja ainoa johtolanka on 22 vuotta vanha valokuva, joka saa olettamaan ettei kadonnut lapsi ole ainakaan enää iältään kovinkaan lapsi, ehkei siis edes kovin kadonnutkaan. Joo, päättelette ihan oikein kuka hän on. Tottakai Sylvia on tietämättään kuolleen kreivin pääperillinen, josta samaisen kreivin tuhmuripoika Mondale (José Sancho) ei pidä ja koettaa kuolettaa neidon. Kohta Sylvian perässä ovat siis ilkeät gangsterit jolloin Thomas, David ja Moby päättävät lyöttäytyä yhteen auttaakseen neitokaista.

Valoisa, värikäs, vauhdikas, äänekäs ja selvästi ensin komedia ja vasta sitten toimintaelokuva. Stuntit ja tappelukoreografiat ovat mielikuvituksellisia sekä sopivan koomisia jotta ne näkee väkivallan sijaan kujeiluna (kenties poislukien Chanin suorittama loppumatsi jossa toki on koomisia sävyjä, mutta on samalla myös varsin agressiivinen). Osa kansivaihtoehdoistakin korostaa koomisuutta vesipäävisioillaan ja Chan, Biao sekä Hung ovatkin verrattavissa esimerkiksi Marx-veljeksien taikka Three Stoogesien kaltaisiin komediatiimeihin.

Wheels on Meal on onnistuneesti viihdyttävä, vaikka jälleen kerran voi halutessaan kaivella miinuksia siitä kuinka nimenomaan stuntit eli eräänlainen tehosteet ovat ajaneet tarinan edelle, mutta samalla sitä jälleen kerran huomioi niiden olevan pitkälti elokuvan koukuttavinta osaa. Lievää huvittuneisuutta voi saada siitä, että tämän elokuvan perusteella espanjassa oli tapahtumien aikaan varsin määrätietoinen kiinalaismaahanmuuttajien keskittymä kun aina joukkotappeluissa sekä isompia ihmismääriä vaativissa tilanteissa sattuu olemaan Chanin henkilökohtainen kotimainen tempputiimi.

Lopuksi kuva Jackie Chanista hengailemassa kondomin kanssa.

Tähdet: ***

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Muistelen tämän myös olevan hauska pätkä kaikessaan. Pitääpä ottaa jossakin kohtaa uusintakatsantoon. Edellisestä kerrasta on ehtinyt vierähtämään liiaksikin aikaa.

...noir kirjoitti...

Vaikka harvemmin jos koskaan Jackie Chanin leffoja arvostaa kaikkien aikojen parhaimmiksi, ovat ne lähes poikkeuksetta erittäin mukavaa ajantappoa.