tiistai 22. maaliskuuta 2011

50 Sci-fi Classics: 17 - 18

CRASH OF MOONS (1954)

Öö, okei. Mustalaiskuilla, eli planeetoilla jotka ovat täynnä natsistisia symboleja ja iloisia ihmisiä (no, pariskunta ja heidän vauvansa näyttävät olevan ainoat asukkaat) on meneillään jonkinlainen sähkömyrsky. Tämä on aiheuttanut sen, että nyt kuut ovat vaaarassa törmätä toisiinsa. On siis aika puisen avaruussankarin Rocky Jonesin (Richard Crane) pelastaa päivä. Apunaan Rockylla on koominen kevennys, arvostettu vanhempi hiljainen komentaja, hupsu vanhempi professori, minihameinen neiti ja lapsi. Jostain syystä tulevaisuudessa avaruussankarit pukeutuvat sisällissodan aikaisiin pohjoisen univormuihin.
Tässä on nyt kaksi planeettaa törmäämässä toisiinsa aiheuttaen suunnatonta tuhoa ja mitä ihmiset tekevät? Naureskelevat ja laskevat leikkiä kuin kyseessä olisi riehakas karaokeilta. No, ehkä se on vain hysteerinen reaktio maailmanloppua odotellessa.
Dominoefektisesti vaarassa on tuhoutua myös planeetta nimeltä Ophesia, jonka sanaleikkinen nimi jo kertoo että täällä harrastetaan kansan alistamista ja että kaikki vieraat saavat maistaa pommeja. Ophesia päättää viis veisata Rockyn varoituksista ja ratkaista Mustalaiskuuongelman räjäyttämällä vieraat vallat avaruusromuksi. No ei se onnistu, kun Rocky istuu ohjauspöydän takana kuten tekee hyvin usein elokuvan aikana.
Ophesia suostuu yhteistyöhön ja sitten ammuskellaan ohjuksia toiseen Mustalaiskuuhun. Tämä paikka on nyt evakuoitu ja oletus on, että jos toisen kuun räjäyttää niin sitten sähkömyrskyt loppuvat. Se ei onnistu, vaan nyt tehdään niin että Ophesia tyhjennetään myös ja annetaan sen törmätä toiseen Mustalaiskuuhun. Se siitä sitten.

Rocky Jones on ollut muinainen yhteen kauteen jäänyt tv-sarja ja väitetysti sarjan tappoi sen liian suuret tekokustannukset. Ja kyllä se kuulostaa uskottavalta, sillä vaikka efektit ovat aikansa tuotteita, eli nyt nähtynä huvittavan kömpelöitä niin Rocky Jones näyttää siltä kuin ajattelisi jonkun Avatarin olevan vain yksi jakso tv-sarjasta. Todellinen syy Rocky Jonesin loppumiseen lienee kyllä itse päähahmossa, joka ei todellakaan paini avaruussankarina missään Flash Gordonin, Buck Rogersin, Bucky O'Haren, tai Duck Dodgersin sarjassa. Rocky Jones on hahmona yhtä innostava kuin jos seuraisi maalin kuivumista jossain Päiväni Murmelina-kierteessä. Eihän tätä jaksaisi katsella kaudesta toiseen, mutta pienellä määrällä se sentään on hienoisesti mukava lisä lajityyppiinsä.

Crash Of Moons on tarpeettoman hidastempoinen, kliseisillä hahmoilla, puuduttavalla space-dialogilla ja ihastuttavilla pienoismalliefekteillä varustettua B-scifeilyä joka ei vakuuta, mutta jonka jaksaa katsoa ja josta haluaisi pitää enemmän kuin pitää.

Tähdet: **
Crash Of Moons

MENACE FROM OUTER SPACE (1956)

Komeetta joka onkin ohjus syöksyy Maapallolle eikä tee tuhoa ja Rocky Jones (Richard Crane) vaihtaa sisällissotaunivormunsa hiukan coolimpaan futuristiseen Babylon 5-pukuun. Ohjus oli lähetetty planeetalta joka kuulosti sanalta Fornax, mutta kirjoitusasusta tai nimestä en ole takuuvarma ja nyt Rocky lähtee sinne selvittämään asiaa. Matkalla avaruustaistellaan Arnold Vosloon näköisen tyypin kanssa ja perillä Fornaxilla ilmenee etteivät paikalliset halua sotia Maan kanssa, vaan vaaraton ohjus oli lähetetty eräänlaisena kutsuna tulla vierailulle. Ymmärrän täysin, sillä aina kun minä haluan jonkun tulevan kylään ammun häntä paukkupanoksilla. Selviää kuitenkin että vaikka Fornaxlaiset eivät halaja sotaa, niin mukana on eräs pöhkö professori Cardos (Nestor Paiva) joka uskottelee ihmisten olevan vaarallisia ja että Maa pitää tuhota. Sitten tapellaan ja joku tyyppi naarmuttaa lattiaa pelotellen sillä Rockya. Fornaxin johtaja Zoravac (Walter Coy) ei tiedä uskoako Cardosin muukalaisvihaa, vaiko Rockyn rauhanpuheita ja hän päättää että ainoa tapa selvittää totuus on käydä katsomassa millaisia ihmiset Maassa ovat. Toisaalla Ophesian kansa päättää nyt valloittaa Fornaxin ja muualla Zoravac vakuuttuu ihmisten hyväntahtoisuudesta huomatessaan meillä olevan terästeollisuutta (?) Zoravacin ollessa Maassa Cardos lyö hynttyyt yhteen Ophesialaisten kanssa ja on valmis luovuttamaan suosiolla planeetan heille vastineeksi oman asemansa korkeudesta. Rocky tulee ja räjäyttää pahisten avaruusaluksen ja näin on demokratia jälleen voitokas.

Menace on ihan samanlainen kuin Crash, joten sen hyvät ja huonot puolet ovat luonnollisestikin samoja. Joten jos pitää yhdestä niin pitänee toisestakin.

Tähdet: **
Menace From Outer Space

Ei kommentteja: