maanantai 14. maaliskuuta 2011

50 Sci-fi Classics: 11 - 12

KONG ISLAND (1968)

Viidakon syvyyksissä ryhmä hulluja tiedemiehiä (koska yksi ei ole tarpeeksi) suorittaa kokeita gorilloilla joiden tarkoituksena on luoda voittamaton gorilla-armeija. Hetkinen? Hahaha! Voi Luoja!
No okei, jos oikeasti asiaa miettii niin ei Deep Blue Sea ole yhtään sen järkevämpi.
Mutta ennen gorilloja jotain muuta. Burt (Brad Harris) on palkkasoturi jota kollega ja hullu tohtori Albert (Marc Lawrence) ampuu selkään ja jättää kuolemaan. Burt ei kuitenkaan kuollut ja janoaa nyt kostoa ja luodinreikäkin on siirtynyt olkapäähän. Etsintöjensä yhteydessä Burt saapuu ystävänsä, jonkinlaisen rosvoparoni Theodoren (Aldo Cecconi) luokse. Näemmä Theodore järjestää jonkinlaisia salametsästysretkiä. Paikalla on myös satunnaisia hehkeitä naikkosia ja jokainen tuntuu olevan lääpällään Burtiin, mutta mitäpä tuosta. Yksi näistä naisista on Theodoren tytär Diana (Ursula Davis) joka kohtapuoliin lähtee metsästysretkelle. Juuri kun Diana on riisuutumassa, niin gorillat hyökkäävät leiriin ja vievät neidin mukanaan. Pian ilmenee, että gorillojen kaappausta johti Turk (Paolo Magalotti) Albertin käskystä. Siispä Burt lähtee pelastamaan Dianaa, aikomuksenaan samalla puristaa Turkista tieto siitä missä Albert on. Mukaan lähtee myös Dianan veli Robert (Mark Farran) ja pari nimetöntä tykinruokaa. Sitten Lemmenlaivan musiikki soi ja katselemme arkistomateriaalia jostain luonto-ohjelmasta. Mitä Robert ei kuitenkaan kerro Burtille on, että Turk haluaakin kohdata Burtin ja pakotti Dianan kaappauksella Robertin tuomaan Burtin luokseen. Niin ja nyt viidakkotyttö Eva (Esmeralda Barros) seuraa läheltä kaukaa metsämiehiämme. Kyseessä on siis jokin viidakon eläimien kasvattama Mowglin sukulainen. Gorillat hyökkäävät ja hakkaavat Robertin hengiltä ja juuri ennen kuolemaansa mies ehtii tunnustamaan Burtille kaiken, mutta ei sen niin väliä kun jotenkin Burt oli jo päätellyt kaiken oikein päin.
No nyt jokin viidakkoheimo vangitsee Burtin.
No nyt viidakkoheimo päästää Burtin vapaaksi ja heittelee häntä keihäillä.
No nyt Burt riisuu paitansa ja ui flamingojen seurassa.
No nyt Burt syö banaania ja tapaa viidakkotyttö Evan.
Katsojalle ilmenee, että se on nimenomaan Theodore joka Albertin suunnitelmia rahoittaa, mikä herättää tietenkin kysymyksen että miksi Albert sitten kaappasi Dianan, jos Dianan isä Theodore on koko jutun rahamies. Ja mikä se suunnitelma sitten on? No, Albert on tietenkin se gorilla-armeijasta haaveileva ja sitä luova hullu tohtori, ja osoittaakseen gorillojensa voittamattomuuden hän haluaa pistää gorillat tappelemaan Burtin kanssa. Siis häh? Hullu tohtori luo gorilla-armeijaa ja aikoo todistaa niiden tehokkuuden pistämällä ne tappelemaan palkkasoturin kanssa jota hullu tohtori ampui selkään. Kuulostaa ihan järkevältä.
Gorillat kaappavat Evan. Theodore saapuu Albertin luokse hakemaan tytärtään, mutta sitten Theodoren vaimo ampuu miehensä, Albert ampuu Theodoren vaimon ja Burt ampuu reikiä johonkin kubistiseen maalaukseen joka saa gorillat sekomaan ja Eva käskee gorilloja hyökkäämään Albertin kimppuun. Öö, okei.


Kong Island on se SE elokuva jonka vuoksi ostin tämän 50 leffan boksin. Toki paketissa on monia elokuvia jotka halusin nähdä joko uudestaan taikka ensimmäistä kertaa, mutta Kong Island sinetöi päätöksen ja Kong Island on juuri sitä mitä siltä odottaakin. Juoni ja sitä kuljettava dialogi ovat niin hanurista, että Kimmo Pohjoselta tulee Kluster pöksyyn. Dubbaus on asiaan kuuluvan huonoa. Näyttelijät ovat sitä luokkaa, että toivoo heidän siirtyneen tämän jälkeen ja mielummin jo ennen tätä muihin hommiin. Gorillapuvut ovat aivan kauheita ja samalla todella upeita.

Mikään Kong Islandissa ei ole hyvää, mutta onneksi se kaikki on niin uskomattomatn huonoa, että se on jo hemmetin hyvää. Mainiota elokuvassa on myös sen toistuvasti Lemmenlaivasta muistuttava musiikki.

Tähdet: ~ (tai *****)
Kong Island

BRIDE OF THE GORILLA (1951)

Viidakon keskellä sijaitsee Van Gelderin kartano joka on sittemmin ränsistynyt ja kasvillisuuden valtaama.
Siirtykäämme siis hetkinen ajassa taaksepäin tapaamaan itse herra Klaas Van Gelderia (Paul Cavanagh) ja rouva Dina Van Gelderia (Barbara Payton.) No tässä he nyt ovat, sellainen tyypillinen kireä vanhempi rikas mies ja sopivasti hutsahtava nuori vaimo. Paikalla on myös Van Gelderien tilanhoitaja Barney (Raymond Burr) joka on iskenyt silmänsä Dinaan ja kiukuttelee rikkaalle Klaasille haluten itse kalifiksi kalifin paikalle. Barney uhittelee Klaasille ja lopulta lyö Klaasin suoraan käärmeen eteen ja se on rikkaan miehen menoa.
Poliisipäällikkö Taro (Lon Chaney Jr.) uskoo Barneyn olevan syyllinen Klaasin kuolemaan, mutta ei pysty todistamaan asiaa. Onneksi sentään paikallinen poppanainen Al-Long (Gisele Werbisek) tekee asialle jotain pistämällä kirouksen Barneyn ylle, josta hetken päästä lisää.
Tällä välin Barney ja Dina menevät naimisiin ja nyt rouvan saatua edesmenneen miehensä rahat on myös Barney päässyt rikkauksiin kiinni.
Kirous alkaa vaikuttamaan kun Barney tuntee outoa vetoa viidakkoon ja näkee kätensä karvaisena, mutta kyseessä ei ole masturbaation sivuvaikutuksista. Barney muuttuu gorillaksi ja saamme jälleen nähdä sen klassisen muodonmuutosmokan. Eli kun muodonmuutos alkaa on henkilöllä, eli tässä tapauksessa Barneylla vaatteet päällään, mutta muutoksen ollessa täydellinen hän on vaateton, eli nyt siis alaston gorilla, mutta herätessään aamulla ja muututtuaan takaisin ihmiseksi, ovat vaatteet taas päällä. Pukiko hän gorillana ollessaan aiemmin riisumansa vaatteet takaisin päälleen? Hmm...
Pian paikallisten maajussien karjaa löydetään tapettuna ja silminnäköiden mukaan syyllinen on suuri punainen apina. Punainen?
Dina ei ole nähnyt Barneyn muutosta, mutta uskoo miehen muuttuneen jotenkin, jos ei fyysisesti niin sitten henkisesti. Aluksi rouva suunnittelee uuden miehensä kanssa tilan myyntiä ja muuttoa jonnekin ihan muualle, mutta Barney on alkanut nauttimaan gorillana olostaan ja pitää viidakkoa ainoa oikeana kotinaan, eikä täten siis suostu lähtemään. Barney juoksee viidakkoon, muuttuu gorillaksi ja Dina juoksee perässä. Barneygorilla muksauttaa Dinaa ja kantaa sitten rouvaa mukanaan. Taro ja paikallinen lääkäri Viet (Tom Conway) ilmaantuvat paikalle ja ampuvat Barneygorillan. Loppuun vielä huomautus siitä kuinka viidakko rankaisi Barneyta tuhmuuksista.

Pakko myöntää, että Bride Of The Gorilla kuulostaa hauskemmalta kun tiivistää sen juonen:
Mies tappaa rakastettunsa aviomiehen ja saa päälleen kirouksen joka tekee hänestä murhanhimoisen gorillan.
Siksi onkin lähes sääli, että kyseessä on Wolfmanin tapaan aika traaginen tarina ja asiallinen elokuva.

Osa näyttelijöistä on hiukan jäykemmänpuoleista kansaa, maskeeraus on aika kömpelöä ja viidakko hyvin keinotekoisen näköinen, mutta loppujen lopuksi kyseessä on ihan kelpo klassinen kauhuelokuva juuri edellä mainitun Wolfmanin tyyliin.

Tähdet: ***
Bride Of The Gorilla

Ei kommentteja: