torstai 17. helmikuuta 2011

Vaarallinen Ihastus (Dearly Devoted, 1998)

Hmm...
Muistelen että minulla on ollut jokin tietty syy siihen miksi tämän elokuvan aikoinaan hankin, mutta juonikuvauksen perusteella se ei varmastikaan ole ollut syynä. Ohjaaja se ei ollut, kansikuva se ei ollut, eikä se taatusti ollut Rose McGowan josta en ole koskaan suuremmin välittänyt.

Pidin kyllä McGowanista elokuvassa Doom Generation.
Luultavasti syy ostokseen oli elokuvassa esiintyvä Alex McArthur, joka teki aikoinaan vaikutuksen William Friedkinin tarpeettoman vähälle huomiolle jääneessä elokuvassa Rampage. McArthur oli jäänyt mieleen myös L.A. Takedownista, joka myöhemmin uusioitiin Heat-elokuvana.


Debbie (Rose McGowan) on 17-vuotias. Oh c'mon, 17 v? No okei, siis 17-vuotias tyttö jonka äiti ja tämän miesystävä kuolevat tulipalossa, mikä johtaa Debbien uudelleensijoittamiseen isoäitinsä Fionan (Peg Shirley) luokse. Fiona on niitä elokuvien perusilkeitä mummoja jotka välillä hymyilevät kuin laupeuden enkeli, välillä puhuvat uskonnollisin viittauksin ja pitävät kaikkea nuorten suosimaa syntinä.
Uudessa koulussa Debbie ihastuu koulun cooliin kirjallisuudenopettajaan, Peteriin (Alex McArthur), johon myös koulun barbiemainen ja suosittu Meegan (Krissy Carlson) on iskenyt silmänsä. Peter on juuri niitä opettajia jotka todistavat olevansa hip päihittämällä kovat urheilijapojat koripallossa ja ihastuttavat tyttöjä olemalla herkkä.
Toisaalla poliisit Joe (Phil Morris) ja Phil (Robert Silver) ovat epäileväisiä aiemman tulipalon olleen vahinko.
Näemme että Debbie harrastaa näpistelemistä, dokaamista, kettuilua, paljasta ihoa ja fantasioita koiran tappamisesta. Eli jos arvaatte Debbien tappaneen äitinsä ja tämän miehen, olette oikeassa. Myös
jatko kulkee hyvin, hyvin, hyvin ennalta-arvattavasti.
Poliiseille selviää että Debbien äidin miesystävä oli neidin opettaja johon hän oli ihastunut samoin kuin nyt Peteriin.
Meegan tulee tyrkätyksi rappusia alas.
Debbie tappaa Fionan koiran ja ylipäätään kaikki joiden Debbie näkee olevansa itsensä tiellä saavat kokea jotain kauheaa. Fiona-mummokin hakataan hengiltä siten, että näemme vanhaan kunnon tyyliin ikkunassa siluetin tapahtumasta.
Jossain vaiheessa asiaan kuuluu, että ihastuksen kohde huomaa itsekin neidin lähentelyt, mikä johtaa siihen että Peter on se jonka uskotaan pökkivän oppilaitaan ja mainehan siinä menee.
Kytät saavat selville, että Debbien äiti ja miesystävänsä olivat kuolleet puukkoon ja tulipalolla oli vain peitelty jälkiä. Siispä Debbien perään mars.
Debbie tekee kuitenkin itsemurhan. Vai tekeekö? No ei tietenkään, sillä elokuvasta puuttuu vielä kohtaus jossa Debbie hyökkää Peterin oikean tyttöystävän Marilynin (Sherrie Rose) kimppuun. Siispä Debbie lavasti kuolemansa pukemalla toisen tytön omiin vaatteisiinsa ja ampumalla tätä kasvoihin, mutta Peter tunnisti kuolleen tämän tytön kädessä olevasta tatuoinnista ja sitten äkkiä pelastamaan Marilynia. Puukkoa Peterin olkapäähän, Marilynilta tajua kankaalle ja sitten vielä itse Debbieltä taju samaan paikkaan. Vankila odottaa.


Vaarallinen Ihastus on niin perinteinen lajityyppinsä edustaja, että sitä on lähes mahdoton kehua, saati sitten suositella edes ensikertalaisille. Kaikki asiaan kuuluvat kliseet käydään asiaan kuuluvassa järjestyksessä läpi, mutta mitään niistä ei toteuteta laisinkaan muistettavassa muodossa, vaan korkeintaan tämä elokuva herättää ajatuksia siitä kuinka monta kertaa se on jo tehty ennenkin ja kuinka moni niistä on ollut parempi genressään, vaikka olisivat itsekin vain kohtauskierrättäjiä. Jonkinlaiseksi plussaksi voidaan laskea se, että elokuvan ns. hullu ”tyttöystävä” jää elävänä kiinni, eikä kuole missään kliimaksina olevassa hissi putoaa vuoristoradalta gorillahäkkiin-jutussa. Vielä parempi olisi ollut jos elokuva olisi päättynyt siinä kohtaa kun Debbie suoritti itsemurhansa ja se olisikin ollut todellinen, eikä vain keino muka hämätä katsojaa ja sitten siirtyä siihen gorillahäkkiin. Tarkoituksellinen antihuippu olisi ollut mielenkiintoisempi ja yllättävämpi kuin perinteisiin nojautuminen.


Näyttelijät ovat mitä ovat ja osa heistä teki varmasti parhaansa annetun materiaalin tiloissa.


Tähdet: *
Vaarallinen Ihastus

...NOIR

Ei kommentteja: