sunnuntai 30. tammikuuta 2011

The Work Of Director: Chris Cunningham (2003)

The Work Of Director oli valitettavan lyhyeksi jäänyt julkaisusarja eräänlaisia dokumentteja joissa esille nostettiin innovatiivisia, hieman tuntemattomampia ohjaajia jotka olivat pääosin tuoneet itseään toistaiseksi esille musiikkivideoiden ja mainosten kautta. Osa esiintyneistä nimistä tosin oli varmasti jo musiikkilehtiä lukeville tuttuja ja osasta on sittemmin tullut hyvinkin huomioarvoisia elokuvaohjaajia.
Kyseessä olevat dokumentit ovat enemmänkin eräänlaisia portfolioita, joissa kulloinenkin vuorossa oleva ohjaaja pääsi esittelemään näytteiden kanssa kykyjään. Siispä kuva puhui ohjaajaa enemmän.
Chris Cunninghamin panos julkaisuun on kenties sisältömäärältään pienin, mutta toden ja tajunnan hämärtäjänä hän on ehdottomasti sarjan tehokkain ja kun muita The Work Of Director-julkaisuissa esiteltyjä ohjaajia olivat mm. Spike Jonze, Michel Gondry ja Anton Corbijn, niin se on jo aika rohkeasti sanottu.


Päätyönään elokuvien erikoistehosteita veistävän Cunninghamin tuotokset ovat kuin Syd Meadin designilla tehty Tetsuo, jonka ohjaajana toiminutta David Lynchia tuotti Steven Spielberg.
Cunninghamin videotyöt musiikkivideoista lyhyelokuviinsa ovat vahvasti scifistisiä ideoiltaan ja etenkin sen cyberpunk-suuntauksen puoleen kallistuvia. Joten elokuvallisina vertailukohteina Blade Runner, Terminator ja esimerkiksi THX 1138 eivät ole liian kaukaa haettuja.
Videot ovat äärimmäisen harkitun oloisia ja jotain Cunninghamin itsekriittisestä perfektionismistä kertonee se, että mies itse kuvailee Madonnan Frozen-videota visuaalisesti epäonnistuneeksi ja jokainen tuon videon nähnyt on varmastikin eri mieltä Cunninghamin kanssa. Mies on hiukan liiankin kriittinen itseään kohtaan kun uskaltautuu kehumaan vain Portisheadin Only You-videotaan ainoaksi täysin onnistuneeksi ja tämä kriittisyys lienee syy siihen miksi Cunninghamin The Work Of Director-levy on vähäinen sisällöltään ja useita videoita on jätetty pois, mutta ainakin se on johtanut siihen että vain paras on kelvannut mukaan.


Dvd sisältää seuraavat musiikkivideot:
Autechre – Second bad vilbel
Aphex Twin – Come to daddy
Portishead – Only you
Madonna – Frozen
Leftfield – Afrika shox
Squarepusher – Come on my selector
Aphex Twin – Windowlicker
Björk – All is full of love


Näiden videoiden jälkeen olo on kumman levoton. Videoiden osittain kaaottinen, mutta vähintäänkin painostava tunnelma pureutuu niin syvälle, että hengitys tuntuu raskaalta kuin lyijyvuoraus iholla. Onneksi loppuun jätetty Björkin rakastavan viileä All is full of love tuo jonkinlaista lohtua.


Musiikkivideoiden lisäksi dvd sisältää tuohon Björkin videoon liittyvän making of/haastattelu-osuuden, Monkey Drummer-lyhytelokuvan jossa eräänlainen ihmiskyborgiapina soittaa rumpuja, Flex-lyhytelokuva jossa leijuva alaston pariskunta painii ja venyttelee, kolme tv-mainosta (Playstation, Levi's ja Nissan) ja Aphex Twinin Windowlickerin sensuroitu versio jonka täytyy olla vitsinä mukana, sillä sen verran ahkeraa piippaamista on jouduttu harrastamaan.
Hienoa on huomata, että oli sitten kyseessä musiikkivideo, lyhytelokuva, tai isolle yritykselle tehty mainos niin Cunningham oli pystynyt pitämään oman tyylinsä voimassa tilanteesta toiseen.


Paketin mukana seuraa 52 sivuinen kirjanen jossa Cunningham kertoo taustoja dvd:llä olevista videotöistään ja tämä on tavallaan dvd:n kommenttiraita paperimuodossa. Kirjanen sisältää myös runsaasti kuvia videoiden eri työskentelyvaiheista ja useita Cunninghamin tekemiä jokseekin vinksahtaneita piirroksia.


Cunninghamin videotaide saattaa aiheuttaa jonkinlaista ahdistusta, sillä ne ovat pääosin hyvin kylmän oloisia ja niiden maailma on vahvasti synkkä, mutta tyyli on koko ajan ehdottomasti kohdillaan ja perusteltu. Määrällisestikään levy ei sisällä liikaa tavaraa ollakseen maahan painava, vaan otetta ymmärretään hellittää ajoissa. Joten raskaudestaan huolimatta ja juuri sen vuoksi kyseessä on erittäin hieno katselukokemus, jota suosittelen kaikille erilaisuutta pelkäämättömille.
Älkää antako hysteerisen menuvalikon säikäyttää.


Tähdet: *****
The Work Of Director: Chris Cunningham

...NOIR

Ei kommentteja: