maanantai 16. maaliskuuta 2009

Sauna (2008)

Kylläpä tämä antoikin odotuttaa itseään. Suomalainen kauhuelokuva ja vieläpä hyvä sellainen.
Poislukien kaikenlaiset amatöörituotannot, niin Suomalainen jonkinlaiselle massayleisölle suunnattu kauhuelokuva on ollut tähän asti yhtä kuin Kuutamosonaatti ja sen sen yhtä kammottava jatko-osa. Dark Floorsia ei voida laskea mukaan koska sehän pyrki olemaan kaikkea muuta kuin Suomalainen ja ennenkaikkea siksi, ettei sitä voi hyvällä omallatunnolla kutsua edes kauhuksi.
Mutta Sauna on nimenomaan Suomalainen elokuva, eikä koeta edes peitellä sitä hakemalla vaikutteita muualta, vaikka kotimaasta niitä ei ainakaan löydy. Huomionarvoista on myös se, ettei tätä ole suunnattu vain vannoutuneimmille kauhufriikeille, vaan muillakin on lupa katsoa se.
Kuitenkin tärkeintä on se, että onko Sauna onnistunut elokuva ja sitä se tottavie on.


Sodan jälkeen vuonna 1595, veljekset Knut (Tommi Eronen) ja Eerik (Ville Virtanen) johtavat ryhmää joka pohjois-suomessa tarkistaa Ruotsin ja Venäjän välistä rajaa. Matkalla he pysähtyvät talolle ja tekevät jotain kauheaa talon isännälle ja tämän teini-ikäiselle tyttärelle. Äkkipikainen Eerik tahtoo saada tehtävänsä mahdollisimman pian päätökseen ja johtaa ryhmänsä eteenpäin matkallaan. Hermoheikko Knut puolestaan rupeaa näkemään tuota aiemmin mainittua teinityttöä seuraamassa heitä ja Knut haluaakin palata takaisin sinne talolle, mutta Eerik käskee Knutia unohtamaan koko asian, sillä tyttö oli suljettu kellariin ja sinne jäisi. Joten Knutin näkemä tyttö ei voisi Eerikin mukaan olla sama kuin aiemmin.
He päätyvät kartoittamattomalle alueelle ja löytävät pienen kylän, sekä keskellä suota seisovan saunan. Olisi siis selvitettävä kuuluuko kylä Ruotsin vaiko Venäjän puolelle, mutta kyläläisistä ei ole mitään apua ja turhautuneisuus alkaa kasvamaan.
Kyläläiset pelkäävät suolla olevaa saunaa, mutta Knutia sauna kiehtoo koska paikalta löytyneiden kirjoitusten mukaan kyseisessä saunassa voi pestä pois syntinsä. Siispä Knut astelee saunaan ja kohtaa syntinsä ja pelkonsa ja tultuaan ulos saunasta, ei hän enää ole sama ihminen.
Eerik ymmärtää viimein että siihen on syynsä miksi kylää ei löydy kartoista ja miksi paikalliset pelkäävät suolla sijaitsevaa saunaa.
Ja myös Eerikin on lopulta astuttava sisään saunan ovesta.


Sauna oli aivan loistava elokuva. Ei, oli se enemmänkin kuin vain loistava, se on loistava isoilla kirjaimilla.


Unohdetaan se aiemmin mainitsemani Suomalaisuus. Tämä on loistava kauhuelokuva otetaan sitten vertailukohdiksi minkä tahansa maan kauhutuotannot. Edellisen kerran olin yhtä positiivisesti yllättynyt vuonna 2005 kun The Descent ilmaantui maailmaan. Ja tämä on aivan liian pitkä väli löytää oikeasti hyviä uusia kauhuelokuvia, mutta jos odotuksen päässä olisi aina jotain Saunan kaltaista, niin seuraavat kolme neljä vuotta menevät kuin siivillä.
Saunassa oli ymmärretty niin moni asia oikein, että oikein ihmetyttää että miksi tätä ei muualla tajuta. Ensinnäkin Sauna nojaa pitkälti tunnelmaan ja tämä tulee esille etenkin siinä, että on ymmärretty se tärkeä seikka, että pelottavampaa on se mitä ei näe tai ymmärrä. Mikä ei tietenkään tarkoita ettäkö Sauna olisi unohtanut esimerkiksi goreisteja, sillä etenkin elokuvan lopussa esiintyvän hahmon luulisi tyydyttävän gorehoundit. Mutta nimenomaan tämä Alienista tuttu tapa näyttää vähän kaikkea, mutta ei koskaan liikaa on se mikä Saunassa toimii täydellisesti. Sama pätee myös elokuvan tarinaan, näyttelemiseen, ohjaukseen, ääniefektointiin ja musiikkiin. Mitään ei vedetä yli, vaan kaikki pidetään sopivan yksinkertaisina olematta kuitenkaan naiivi. Ei siis sorruta siihen etenkin jenkkien suosimaan tapaan, että ”kun kerran voidaan, niin pistetään kaikkea kaiken aikaa.”
Ei se määrä, vaan se laatu.


On ollut erikoista huomata kuinka monessa arvostelussa koetataan todistella ettei Sauna ole kauhuelokuva, vaan jokin yliluonnollishenkinen jännitysdraama, tai muuta vastaavaa. Ja onhan se sitäkin, mutta kyllä Sauna aika selkeä kauhuelokuva on. Tietenkin kun ajattelee lähes mitä tahansa viimeisen 10 vuoden aikana tehtyä kauhuelokuvaa, niin kenties silloin ei osaa ajatella Saunaa kauhuelokuvana. Tämä kun ei ole nykyisten kaltainen kovaa meteliä sisältävä suolenlennätys bakkanaali, vaan kyse on enemmän jonkun Hohdon kaltaisesta kauhukuvauksesta, jossa uskalletaan osoittaa kauhua löytyvän muustakin kuin hakun löymisestä päähän.

Visuaalisesti elokuva on aivan pirun nätti, sen ääniefekteissä on käytetty makua ja harkintaa, ja musiikki on juuri sellaista mitä kauhuleffassa toivoo kuulevansa.
Myös itse Saunan sauna on visuaalisesti erinomainen. Sellainen pelkistetty 2001-henkinen monoliitti, jossa kuvittelee näkevänsä ilmeikkyyttä vaikka mitään ei ole nähtävissä.
Näyttelijät tekevät kauttaaltaan vallan mainiota työtä, mutta etenkin Ville Virtanen tuntuu pistäneensä niin vahvasti sielunsa peliin, että siinä täytyy olla jo alakerran herralla sormensa pelissä.

On tietenkin liian aikaista asettaa Saunaa minkään Hohdon tai Manaajan rinnalle, mutta uskokaa pois, tämä on onnistumisena lähempänä niitä kuin jotain Ringiä, Kaunaa, tai muuta ns. modernia kauhuelokuvaa.
Vuoden kahden päästä saamme varmaan polkea maahan jenkkiversiointia tästäkin elokuvasta. Ja jos ei AJ Annilla ole kohta jenkeissä ohjaamassa jotain kuppaista Wes Craven-leffan remakea, niin antakaa se homma vaikka jollekin Nispelille.

Ainoina miinuksina pidin kahta seikkaa:
A. Se että en ole jotain pariakymmentä vuotta nuorempi, koska silloin tämä olisi saanut minut laskemaan Snickersit housuun.
B. Aina välillä ääniefektit ja musiikki peittävät dialogin. Ja kun suurin osa puheesta on suht' hiljaista ja rauhallista, niin se on jonkinlainen ongelma.

Kyseessä kuitenkin on ei pelkästään paras Suomalainen kauhuelokuva, mutta jos tänä vuonna ilmaantuu mistään päin maailmaa parempi kauhistelu kuin mitä Sauna on, niin silloin puhutaan jo ihmeestä.

Eli joo, pidin kovasti.

Tähdet: *****
Sauna

...NOIR

11 kommenttia:

Tiinanen kirjoitti...

Pakko kysyä että mistäs olet dvd:n saanut? Ei nimittäin ole virallinen julkaisupäivä ollut vielä. Että kiva kun tällasta laittomuutta taas harrastetaan... Siis sen puolelta, joka tän on laittanut vuokralle.

...noir kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
...noir kirjoitti...

veikeänä sivuhuomautuksena voisin mainita, että molemmat elokuvan päätähdistä (Virtanen & Eronen) tietävät että tein tämän arvostelun.

ja vastaus siihen miten pystyin tekemään arvostelun nyt, löytyy siitä seikasta että työskentelen videovuokraamossa ja tällöin saa usein katsottavakseen elokuvia hieman ennen niiden julkaisua. mutta se ei tarkoita että elokuva olisi yleisesti kansan saatavilla. eli meiltä tuota ei ainakaan saa vuokrattua ennen julkaisupäivää

Tiinanen kirjoitti...

Mukava kuulla. :)

Unknown kirjoitti...

Mukava lukea, että pidit Saunasta. Joudun häpeäkseni tunnustamaan, että mulla jäi tämä katsomatta, kun se oli teatterissa, vaikka ihan periaatteesta olisi pitänyt käydä tukemassa taloudellisti suomalaista kauhua... No, katson sen sitten kunhan se kerkeää vuokraamoihin (meidän tavistenkin saataville).

Kumma kyllä sain viime kesänä Finnconissa "Definitiivisessä suomalaisten genreohjaajien panelissa" sellaisen käsityiksen, että Annala itse ei ollut leffaan kovin tyytyväinen. Jos nyt ymmärsin oikein, niin käsikirjoitusta olisi hänen mielestään pitänyt vielä hioa. No, Annala kyllä vaikuttaa muutenkin aika perfektionistiselta, kuten hyvän ohjaajan tietysti tuleekin olla.

Olisi se vaan mahtavaa, kun Suomessakin alettaisiin tehdä oikein kunnon kauhuleffoja. Hyviä kauhulyhäreitähän on tehty suomalaisissa elokuvakouluissa jo jonkunverran. Oma suosikkini on meiltä Turun taideakatemiasta valmistunut Riikka Holmberg, jonka lyhäri "Maja" on musta todella mahtavaa psykologista kauhua ja loppu työ "Valotusaika" on myös hieno. (Olen muuten äänittänyt sen. *Röyh.*) Toivottavasti Riikasta ja muistakin suomikauhun nuorista toivoista vielä kuullaan. Itse uskon että genreleffoilla voisi olla myös helpompi ponnistaa ulkomaille - kuten Annalakin on osoittanut.

Unknown kirjoitti...

Oli muuten vähän vaikee lukea tämä arvioisi, kun en tällä kertaa millään halunnut spoilaantua. Piti äkkiä kelata yli koko tuo osa, jossa kirjoitat juonesta. ;)

Tuli muuten mieleen, että jos haluisti nähdä noita mainostamiani Riikan lyhäreitä, niin pystyisin varmaan lähettään ne sulle DVD:llä. Ja jotain muita suomalaisia taidekoulukauhulyhäreitä varmaan kanssa ehkä, mun yks kaveri, kun on ollut järjestämässä muun muassa tuota Hurme-festaria. Pitäis tietenkin vähän kysellä lupia, mutta Riikkakin on mun feissarikaveri.

Niiku siis tuli vaan mieleen.

...noir kirjoitti...

juttelin tästä elokuvasta tänään herra Erosen kanssa... tai no, oikeastaan käyttäydyin kuin pahinkin fanipoika ja taisin hieman säikäyttää hänet hehkuttamalla elokuvaa. mutta siinä keskustellessa tuli ilmi että elokuvasta oli syystä tai toisesta jätetty joitakin seikkoja syrjään.
mutta ei Annilan tai muidenkaan elokuvassa mukana olleiden tarvitse olla laisinkaan tyytymättömiä lopputulokseen, sillä niin vaikuttavan teoksen olivat saaneet aikaiseksi. ehkä Annila on vain liian lähellä tuotostaan, sillä seikat jotka tuntuvat jäävän avoimeksi elokuvassa, ovat seikkoja joiden mielestäni kuuluukin jäädä sellaisiksi, luodakseen tulkintamahdollisuuksia.

nuo juonikuvaukseni ovat usein aika spoilaavia, mutta tuskin sen osuuden lukeminen pilaa elokuvanautintoa, sillä jätin tietoisesti tärkeitä asioita mainitsematta.

no, Annilan tie vie ameriikan kultarannikoille. joten toivotaan että saa tehdä elokuviaan oman näkemyksensä mukaan, eikä tuottajien sanelemina.

ja niin, kyllä minua kieltämättä uteloittaa nuo mainitsemasi kauhulyhärit. lienee tullut huomatuksi, että minä pidän kauhugenrestä jonkin verran

...noir kirjoitti...

niin ja pitääkin mainita aivan loistava info jonka kuulin tänään. se elokuvan sauna ei kuulemma ole lavaste, vaan ihan oikea rakennus.

siinäpä vasta elokuvallinen monumentti jossa olisi kiva vierailla

Unknown kirjoitti...

Niin joo. On se tosiaan kuulemma oikea sauna. Iteki muistan tästä jonkun kanssa puhuneeni.

Pistäpä mulle jotakin yhteystietojasi (siis niiku postiosoite) sähköpostitse osoitteeseen anitta.kiviranta@gmail.com niin saatan nakata sua joskus jollakin DVD:llä. Tosin ihan varoituksen sanana, että tämä ei tapahtune ihan lähiviikkoina tai edes kuukausina, koska oon nyt tosiaan täällä Helsingissä ja ne masternauhat joista moisia DVD:tä voisi poltella ovat Turussa. Ja muutenkin moiseen projektiin ryhtyminen vaatii oman hetkensä ja mielentilansa kuten ymmärtänet. Mutta joskus toukokuulla voisin kyllä hyvinkin tämmöiseen projektiin ryhtyä. Ehkäpä vaikka parin kauhufanikaverini kanssa.

Kauhu ja kaikki muukin spekulatiivinen fiktio on kyllä mullekin kovasti mieleen, vaikka en tiedä paljonko sitä blogistani huomaa, kun mulle on niin kovin moni muukin genre mieleen (kuten pukudraamat, minkä kyllä varmaan huomaa).

Mutta kauhuilijoiden pitää mun mielestä joka tapauksessa pitää yhtä. Nuo mainstreamiläiset kun ei aina oikein osaa kauhua arvostaa. Luulevat, ettei kauhu on pelkkää hömppää. (No, toki hyvää kauhuhömppääkin pitää tietysti olla.)

Unknown kirjoitti...

Jaha. Huomasin juuri kirjoittaneeni Annilan nimen järjestelmällisesti tuossa aiemmin väärin. Outoa sinäänsä kun tiedän kyllä ihan hyvin ko. nimen.

...noir kirjoitti...

kyllä minäkin olen kaikkiruokainen elokuvien suhteen. vaikka nuo romanttiset komediat ja vastaavat draamat jäävätkin vähemmälle. mutta mitään elokuvaa en hyljeksi sen lajityypin vuoksi.

jotenkin vain tuntuu että heitä jotka kirjoittavat ns. mainstream-kamasta, eritoten juuri edellämainituista romanttisista elokuvista on jo tarpeeksi ilman minuakin.
mikä ei tietenkään tarkoita etteikö sellaisia tulisi täällä ennemmin tai myöhemmin esiintymään.

enhän ole kirjoittanut vielä westerneistäkään kuin yhden ainoan kerran, vaikka olenkin kova westernien ystävä

mutta kukapa muukaan jaksaa kirjoittaa paria sivullista jostain Kuningas Salomonin Kaivoksista, tms. ja vieläpä oikeasti nauttii sen kirjoittamisesta.
minä jaksan