tiistai 10. maaliskuuta 2009

Missä Luuraa Osama Bin Laden? (Where in the World is Osama Bin Laden?, 2008)

Suhteellisen lyhyessä ajassa dokumentit ovat muuttuneet siitä ulkopuolisen silmin nähdystä puolueettomuudesta sellaiseen talk show-juontaja tyyliseen viihdekarkelointiin. Michael Moorea on kiittäminen siitä että dokumentit ovat saavuttaneet pop-maineen ja dokumentteja on mukava katsoa muunkin kuin taustatiedon etsimiseen. Vastaavasti Moore lienee myös vastuussa siitä, että dokumentit muistuttavat nykyään enemmän Conan O'Brienin jaksoa kuin ns. oikeaa dokumenttia. Tietenkin Nick Broomfield teki jo kauan samaa dokumenteissaan, eli tunki itseään ja mielipiteitään kuvaruutuun pääasian kustannuksella. Mutta tietenkin Werner Herzog teki samaa jo kauan ennen Broomfieldia, joten Mooremainen dokumentointitapa ei ole mitään uutta. Se mitä Moore sai aikaan populismillaan oli se, että muutkin kuin dokumenteista kiinnostuneet saattoivat hyvillä mielin katsoa dokumentteja. Tämä sai myös aikaan sen, että dokumentit eivät monilta osin vaikuta enää täysin rehellisiltä ja skeptinen ajattelutapa on lisääntynyt.
Moorelaisuus synnytti myös sellaisen erikoisen ilmiön, kuin dokumentaristien supertähdet. Michael Mooren kulloinenkin dokumentti kiinnostaa osaa ihmisistä itse tekijänsä vuoksi, ei niinkään sen aiheen. Ja yksi näistä nykydokumentin supertähdistä on Super Size Me:n kautta tutuksi tullut Morgan Spurlock.


Spurlock on hyvin miellyttävä elokuvantekijä, mutta hänen aikaansaannoksiaan on aika vaikea pitää dokumentteina. Oli sitten kyseessä Super Size Me, tv-sarja 30 Päivää, tai sitten tämä Missä Luuraa Osama Bin Laden. Vaikka hänen tekeleensä sisältävät perinteisiä dokumenttien osia kuten vaikkapa tilastotietoja ja aiheeseen liittyvien ihmisten haastatteluita, niin Spurlock vaikuttaa joltain Jackassin jäseneltä suorittamassa jonkin Pelkokertoimen tehtäviä. Spurlockin tapa käyttää ylitsevuotavaa huumoria ja pistää itsensä hieman nolatenkin mukaan peliin, saa melkein unohtamaan että katsoo dokumenttia eikä vain varsin hyvin kirjoitettua, mutta kuitenkin fiktiivistä komediaa. Siksi onkin osuvaa että dvd:n kannessa mainitaan kyseessä olevan uusi komedia Morgan Spurlockilta, eikä uusi dokumentti Morgan Spurlockilta.


Missä Luuraa Osama Bin Laden alkaa tiedolla, että Spurlockin puolisolla on pulla uunissa ja tämä saa Morgan-paran pohtimaan miten pitää tuleva nassikka turvassa maailman metkuilta. Maailma on täynnä vihamielisyyttä ja vaaroja, ja maailman etsityin terroristi, Osama Bin Laden on yksi pelon lähteistä. Joten Spurlock päättää, että kuten elokuvien sankarit, aikoo hän etsiä tarinan roiston ennen lopputekstejä ja täten pelastaa maailman.
Ennen kuin voi lähteä ulkomaille Bin Ladenin jahtiin, on siihen valmistauduttava asiaankuuluvilla tavoilla. Siispä rokotuksia lihaan, antiterroristikoulutusta, kuntosalia, puheopetusta ja muuta sellaista on läpikäytävänä ja se kaikki toteutetaan Rocky-tyyliin.
Kun keho ja mieli on valmiina, on aika siirtyä taustatietojen keruuseen. Spurlock matkaa Egyptiin, kuulostelemaan ihmisten näkemyksiä, ei niinkään Osamasta, vaan yhdysvalloista. Oli kyseessä sitten Kairo, Marokko tai vaikkapa Palestiina, niin joka puolella kommentointi on samankaltaista. Eli kukaan ei kannata Al Qaidaa/Bin Ladenia ja lähes kaikki pitävät amerikkalaisista, mutta kukaan ei pidä amerikan ulkopolitiikasta.
Seuraavaksi puheenaiheeksi nousee Hamas, jonka kautta tietenkin puhutaan Israelin levottomuuksista.
Spurlock matkustaa Saudi-Arabiaan ja vihdoin alkaa se Osama Bin Ladenin etsintä. Niin, no se etsintä kattaa pitkälti sen että Spurlock kyselee ostoskeskuksella ihmisiltä missä Bin Laden mahtaa olla ja soittelee puhelinluettelosta löytyville Bin Ladeneille. Kierrellään kallioilla etsimässä Bin Ladenia ja siirrytään eteenpäin Pakistaniin.
Lopulta Spurlock palaa kotiinsa kokemaan lapsensa syntymän ja vaikka Osama Bin Ladenia ei luonnollisestikaan löytynyt, tai edes todisteita siitä että onko mies elossakaan, niin matka ei ollut turha.


Spurlock on erinomainen elokuvantekijä ja Missä Luuraa Osama Bin Laden? on ehdottomasti katselemisen arvoinen elokuva. Elokuva ei varsinaisesti tuo esille mitään uutta mitä ei olisi kuullut jo uutisista useita kertoja aikaisemminkin. Saamme tetää että ihmiset ovat samanlaisia ympäri maailmaa ja että lähi-idän ongelmat ovat mohitahoisia ja vaikeasti selvitettävissä.

Missä Luuraa Osama Bin Laden? ei tietenkään edes oikeastaan kerro Bin Ladenin etsimisestä. Tässä on kyseessä samanlainen juttu kuin Super Size Me:n McDonaldsissa. Ei Super Size Me kertonut McDonaldsista vaan roskaruokakulttuurista ja McDonalds oli vain se keskipiste jonka avulla katsoja (toivon mukaan) ymmärsi mistä kaikessa oli kyse. Samoin tässä dokumentissa Bin Laden on vain keino saada kerrottua lähi-idän kriisistä. Kuten dokumentissakin osoitetaan, jos Bin Laden jäisi nyt kiinni ei se ratkaisisi mitään, sillä ongelmat ovat syvemmällä kuin Bin Ladenissa. Osama Bin Laden on vain logo koko terrorismi-ilmiölle.

Elokuva käsittelee tärkeitä asioita ja vaikka Spurlock on välillä aikamoinen koomikko, niin hän tietää millloin on syytä pitää turpansa ummessa ja antaa todellisuuden kertoa omaa tarinaansa. Vastaavasti elokuvassa käsitellyt asiat jäävät pahasti pelkiksi pintaraapaisuiksi. Sillä kuten elokuvassakin todetaan, niin terrorismin syyt, lähi-idän kriisi ja koko Bin Laden-mytologia ovat vaikeasti ratkaistavissa olevia asioita, joten noin puolitoistatuntinen dokumentti ei ole muuta kuin alkupala koko tarinalle.
Parasta elokuvassa on sen hyvä huumorin ja vakavuuden vuorottelu, ja etenkin se miten Spurlock pistää itsensä tulilinjalle olematta kuitenkaan jyräämättä muiden päälle.


Missä Luuraa Osama Bin Laden on hyvin tehty viihteellinen dokumentti tärkeistä asioista, mutta valitettavan puolitiehen jäävä ja lopulta hieman päämäärätön. Elokuva koettaa ulottaa aihepiirinsä välillä liian laajalle alueelle, kun kerronnallisesti sille olisi ollut eduksi joko keskittyminen Osama Bin Ladenin etsintään, tai mielummin se että pituutta olisi ollut enemmän, sillä tätä olisi katsellut enemmänkin.
Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin erittäin hyvä edokumentti, joka hienoisesta päämäärättömyydestään huolimatta pystyy kertomaan asioista siten, että sitä pystyy katsomaan kaikki, oli sitten dokumenttien ystävä tai ei.

Ja jos kerran suurin miinus löytyy siitä, että elokuva on liian lyhyt niin parempi niin, kuin toisin päin.

Tähdet: ****
Missä Luuraa Osama Bin Laden?

...NOIR

Ei kommentteja: