tiistai 3. maaliskuuta 2009

Outbreak (Mammoth, 2006)

Frank Abernathy (Vincent Ventresca) on hajamielinen museon johtaja/tiedemies joka on aikeissa piakkoin avata uuden näyttelyn jonka vetonaulana on suurenmoinen jäätynyt mammutti. Tehdessään kokeita, eli poratessaan reikää jääkimpaleeseen vapauttaa hän samalla jonkin elektronisen impulssin joka syöksyy kohti avaruuden syövereitä. Hän löysi jäästä myös jonkin pienen kuulan, joka osoittautuu jonkinlaiseksi avaruuksien piippariksi. Tuo mainitsemani elektroninen impulssi oli näemmä jonkinlainen kutsu, koska sen seurauksena avaruudesta saapuu jonkinlainen luotain joka iskeytyy juuri Abernathyn museoon. Luotain sulattaa mammutin ja tämä lähtee menemään. Sitä ennen mammutti imee kärsällään museon vartijasta tämän elinvoiman. Abernathy ja muut uskoivat meteoriitin osuneen museoon ja tuhonneen mammutin, mutta näin ei ole asian laita, sillä kohta he huomaavat mammutin joraavan ympäriinsä. Paikalle saapuvat valtion agentit (hieman kuin Men In Black) Powers (Leila Arcieri) ja se toinen. Sillä toisella ja hänen nimellään ei niin väliksi, kun hän joutuu melkein heti mammutin syömäksi.
Mellastavan mammutin lisäksi Abernathylla on huolenaan sci-fi-friikki isä, Simon (Tom Skerritt) joka heti uskoo avaruuden valloittajien saapuneen ja teini-ikäinen tytär, Jack (Summer Glau) joka tuntee itsensä laiminlyödyksi. Lisää harmaita hiuksia tulee siitä, että agentti Powers toteaa heillä olevan rajattu määrä aikaa hoitaa asia, tai muuten hallitus hoitaa asian pommittamalla kaupungin kivikaudelle. Ja jos siinä ei ole tarpeeksi vielä, niin selviää että kaupungin patologilla on syväjäädyksessä käsi, joka mikroaaltouunissa sulatettuna herää henkiin. Käsi morsettaa sormillaan aikovansa valloittaa maapallon. Öö, okei...
Miksi muuten kukaan muu kuin elokuvan päähenkilöt eivät tunnu huomioivan alueella riehuvaa mammuttia?
Abernathy kutsuu mammutin luokseen sen aiemmin löytämänsä kuulan avulla ja apulaistensa avulla vangitsee sen johonkin konttiin jossain tehtaalla. Sitten mammutti syväjäädytetään, mutta siinä samalla Simon uhraa itsensä saadakseen mammutin vangiksi.
Sitten tulee aivan outo lopetus.

Nyt siis sekä mammutti että Simon ovat syväjäässä, mutta jostain syystä valtio pitää Simonin hallussaan ja tyrkkää sen jäätyneen mammutin takaisin museoon.

Outbreak oli lievä pettymys, mutta ei siksi että se olisi ollut umpisurkea. Vaikkakaan Outbreak ei ole järin hyvä elokuva, niin se oli yllättävän viihdyttävä ja sopivasti kieli poskessa koko ajan. Tämä huomio, ettei se ollutkaan hullumpi elokuva, oli se mikä oli samalla myös lievää pettymystä aiheuttava seikka. Kun katsoo elokuvan kantta ja lukee sen takakannen:
”Me tuhosimme sen. Nyt se tuhoaa meidät.
Kaikki alkaa ulkoavaruudesta tulevasta meteoriitista. Amerikkalaisen pikkukaupungin savuavista raunioista herää jääkauden aikainen tappajapeto. Se tuhottiin tuhansia vuosia sitten, nyt on ihmisten vuoro.
Muinaisten aikojen kuolemaa kylvävä peto palaa suurenmoisessa toimintaseikkailussa; kauhistuttava painajaisnäkymä maailman tuhosta ja ihmisten epätoivoisesta taistelusta pysyä hengissä.”

Kansi ja kannen tekstit lupaavat niin julmetun naurettavaa tekelettä, että sen täytyy olla roskaelokuvien aatelia ja taatusti hauskaa katseltavaa. Mutta kyseessä olikin vallan mainio satiirinen pastissi vanhoista atomihirviö-elokuvista. Mikä tarkoittaa että elokuvassa on paljon viittauksia vanhoihin elokuviin, näyttelijät vetävät roolejaan tietoisesti yli ja elokuvan surkeat mammuttiefektit ovat jopa hyvä asia elokuvan kannalta.


Outbreak on siis varsin huono elokuva jos sitä koettaa katsoa vakavissaan, vahingoniloisesti, tai toimintaelokuvana. Kun Outbreakiin suhtautuu siten että kyseessä on komedia, niin se tuntuu huomattavasti miellyttävämmältä.
Itse olin pettynyt siihen ettei se ollutkaan täyttä roskaa, vaan tietoisesti komediallisesti tehtyä jopa suhteellisen hauskaa roskaa.


Pidin suuresti siitä että se syväjäädytetty käsi sulatettiin mikrossa ja käsi morsettaa aikovansa valloittaa maailman. Se oli veikeä kohtaus.

”No mammoths, extinct or otherwise were harmed in the making of this film.”

Tähdet: ***
Outbreak
...NOIR

Ei kommentteja: