perjantai 2. tammikuuta 2009

Wanted (2008)

Okei, on siis tälläinen jotain tuhatvuotinen salamurhaajien salaseura ja nämä tappajat tässä porukassa ovat kaikki jotain Matrixista karanneita bullet time Max Payneja. He siis osaavat hyppiä taloista toiseen, juosta hidastetusti, juosta nopeutetusti. Heidän ampuessaan, luodit lentävät kuin bumerangit alkoholin vaikutuksen alaisina.
Salaseuraksi ryhmä pitää ihmeen paljon meteliä itsestään. He ovat kuin Hulk gregoriaanisessa kuorossa, yhtä hillittyä.


Wesley (James McAvoy) on toimistotyöhön ja ylipäätään elämäänsä kyllästynyt mies joka saa vieraakseen suttuisesti meikatun Foxin (Angelina Jolie) ja kohta pyssyt paukkuu ja balalaikka soi. Wesleylle selviää että isi kuului tappajien salaseuraan ja sinne siis vieköön myös Wesleyn tie. Tavataan paikan eräänlainen johtaja Sloan (Morgan Freeman) ja ruvetaan kinaamaan Wesleyn isän tappaneen Crossin (Thomas Kretschmann) kanssa. Cross myöös on kuulunut samaan tappajien salaseuraan ja aikoo nyt lahdata Wesleyn isin lisäksi itsensä Wesleyn. Siispä Wesleystä koulitaan bumerangiluoteja ammuskeleva supertappaja joka hassua kyllä, vaikuttaa innostuneenakin aivan yhtä masentavalta kuin ollessaan masentunut.
Paljon paljon särkyvää lasia ja titaanien taistelu.
Mutta mitä ihmettä? Puoli tuntia elokuvaa vielä jäljellä.
Kuka siis juksaa ketä?

Jokainen toimintakohtaus kulkee identtisesti. Joku ampuu toista mutkan takaa ja kuva hidastuu, kuva nopeutuu, kamera on vinossa ja kuva hidastuu,,, kunnes se taas palautuu normaalivauhtiin. Ja kun elokuvassa on toimintakohtauksia enemmän kuin Paris Hiltonilla on seksivideoita netissä, niin ihan kivalta aivojennollaustoiminnalta vaikuttavat kohtaukset alkavat hieman puuduttamaan. Periaattessa he jotka pitivät Shoot 'em Upista ja Crankista pitänevät myös tästä, sillä kyllähän tämä kieliposkessatoimintana on vallan mainiota idiotismia. Sääli vain että aivovapaana toimintana on tehty jo sekä Shoot 'em Up ja Crank, joten sellaisenaan Wanted ei tuo mitään uutta pelipöytään. Kyllähän se koettaa olla välillä kovinkin ovela, mutta eivät ne juonenkäänteet kovin kummoisia ole. Toisaalta eivät ne nyt varsinaisesti täysin huonojakaan ole, vaan pelkästään liian tuttuja.

Kieltämättä Wantedissa on miellyttävää sen visuaalisuuden rähjäisyys, jollaista ohjaaja tuotti jo Nightwatchissa. Vaikka ideat ja käytäntö ovat ihan samaa mitä näkee joka toisessa toimintajyystössä, niin Wantedissa se on vain jotenkin niin kovin,,, no,,, Venäläistä. Se toimii Wantedin miellyttävimpänä seikkana.

Morgan Freeman on Morgan Freeman, ei kai hänestä tarvitse muuta sanoa.

Angelina Jolie on tyypilliseen tapaan sellainen hieman tuhmalla tavalla seksikäs beibi.

Thomas Kretschmann on sopivan ilkeä pseudopahis.

James McAvoy on on aivan väärässä leffassa. McAvoy on koko leffan ajan ihan älyttämän masentavan näköinen ja oloinen, aivan kuin hän ei oikeasti haluaisi tehdä koko elokuvaa. Sillä ei ole väliä onko hänen roolihahmonsa tunnetila surullinen, vaiko iloinen, sillä hän on masentunut tauotta.

Danny Elfmanin musiikki oli ihan nättiä.

Joten jos siis olet aikeissa nollata aivosi raskaan työpäivän päätteeksi, niin Wanted sopii siihen tilaan vallan mainiosti.
Ei taida kuitenkaan kestää kuin kertakatselun verran.


Ihan oikeasti parasta leffassa oli kuulla Morgan Freemanin sanovan ”shoot that motherfucker!”

Tähdet: **

Wanted
...NOIR

Ei kommentteja: