tiistai 13. tammikuuta 2009

Prom Night (2008)

Alkuperäinen Prom Night vuodelta 1980 oli ja on keskitason teinislasher. Juuri sellainen elokuva joka myöhemmin muuttui yleiseksi parodian kohteeksi. Hiukan paljasta lihaa riippumassa ja murhaaja joka tuntuu olevan aina siellä missä sinäkin olet kiljumassa keuhkojasi pihalle.
Kyllähän sen läpi katsoi, mutta henkilökohtaisesti jaksoin katsoa sen vain ja ainoastaan Jamie Lee Curtisin vuoksi. Joskaan hän ei juuri maailmoja horjuttanut siinä elokuvassa.
Nyt vuorossa on siis kyseisen elokuvan remake ja tyypillisesti uudelleenversioinneille, on tämäkin huonompi kuin alkuperäinen. Ja jos alkuperäinenkään ei ollut kovinkaan hyvä, niin mitä Prom Night vuosimallia 2008 sitten on?


Hyvän lähtökohdan surkeuteen antaa kannen maininta siitä, että kyseessä on ”unrated version,” mutta ikäraja on 15. En mitenkään ole goren perään, mutta mietitäänpä asiaa. Kyseessä on siis slasherleffa, joka viittaa siihen että puukko viuhuu kuin kansantanhuissa ikään. Unrated (joka kylläkin on vain markkinointijippo vähä-älyisten kusettamiseen) viittaisi muka siihen, että elokuvan tulisi olla ”rankempi” kuin versio joka teattereissa hääräsi.
Mutta että K15?
Jos kauhuelokuva on alle K18, niin se menettää jotenkin uskottavuuttaan. Tässä ei tietenkään huomioida sellaisia draamapainotteisia kyseenalaisia kauhisteluita kuten Orpokoti ja vastaavat.
K15 on unrated, siispä kuinka nyhverö versio sitten pyöri teattereissa?
Joten etukäteen kannattaa jo asennoitua elokuvaan siten, ettei siinä tapahdu oikeastaan mitään. Takakansi kertookin, että ”painajaisesi on juuri alkamassa.” Kannattaa uskoa siihen, sillä painajaisesi kestää näköjään 1 h 25 min.


Donna (Brittany Snow) on periamerikkalainen vetyperoxidiblondi joka killisilmillään näkee kuinka joku partajooseppi lahtaa hänen perheensä. Kolme vuotta myöhemmin, mutta minuuttiakaan vanhentumatta Donna valmistautuu koulunsa päättäjäisiin.
Donna siis lähtee poikaystävänsä Bobbyn (Scott Porter) ja ystäviensä kanssa kanssa bilettämään ja luonnollisesti tapaamme samalla koulun bitchin Crissyn (Brianne Davis) ja muut teinikauhistelun käsikirjan mallinuket. Mutta ei niin yllättäen, kolmen vuoden takainen murhaava partajooseppi on poistunut viranomaisten luota ja suunnannut tiensä samaisiin bileisiin. Partajooseppi on ajanut partansa, joten olkoon hän tästä eteenpäin Richard Fenton (Johnathon Schaech.)
Tapausta tutkinut kyttä Winn (Idris Elba) lähtee Fentonin perään, mutta ehtiikö hän ajoissa.
Sitten hieman kiljutaan, juostaan umpikujaan ja saadaan puukosta.
Sopivasti bileet järjestävässä hotellissa on tietenkin kerros joka on remontissa. Ei siis valoja, paljon romua ja puluja. Eivätkö ne remonttimiehet ikinä opi, että jos jättää työt kesken niin joku puukottaa.
Päättäjäiset menevät käsille ja Donna viedään kotiinsa turvaan. Sillä kaikkihan me tiedämme että kun murhanhimoinen hullu on perässä, niin koti on paljon turvallisempi paikka kuin vaikkapa poliisiasema. No, Fenton seuraa perässä ja puukottelee siellä sitten paikalla olevia.
Etsivä Winnistä tulee WinnEr hänen lahdatessaan Fentonin. Hei! Tuo kömpelä nimivitsini oli säkenöivämpää tekstiä kuin yksikään Prom Nightin repliikeistä.
Jaa, elokuva loppui. Jo oli aikakin.


Prom Night tarjoaa mielinmäärin seuraavia kliseitä ja niiden variaatioita:
-Pahis tuijottaa uhriaan jostain oven raosta.
-Pahis näkyy vilaukselta peilistä, mutta kun uhri kääntyy niin siellä ei olekaan ketään.
-”Hello, is anybody here?”
-Koulun bitch käyttäytyy kuin bitch.
-Kohtauksia jossa joku säikähtää turhaan ja tällä koetetaan saada katsojan pulssia nousemaan. Siis se tyypillinen avaat oven ja kissa hyppää-kohtaus muodossa tai toisessa.
-On se riitelevä pariskunta.
-On sitä seksiviittausta.
-On huolia siitä mitä tehdä koulun jälkeen
-Sellaista 11 vuotiaiden korviin rankalta kuulostavaa pehmorokkia niin paljon, että on kuin kuuntelisi Prom Night-nimistä kokoelmaa joka koostuu jonkun NRJ:n nynnyilystä. Eli jotain Tokio Hotelin poseerauspoppia.


Prom Night on oikeastaan vain puukolla varustettu jakso jostain O.C.:sta. Samanlaista yli-ikäisten teinien suhdevonkunaa, eikä mitään muuta,,, paitsi tietenkin se puukko.


Kaikki näyttelijät ovat keskenään yhtä ilmeettömiä, mutta heidän puolustuksekseen elokuvan täysin yllätyksiä välttelevä juoni ei annakaan mahdollisuuksia minkäänlaiseen yrittämiseen. Ainoa jonka hahmo antaa edes idealtaan mahdollisuuksia tehdä jotain lievästi näyttävämpää, on Schaechin esittämä tappaja. Schaech ei kuitenkaan pääse tekemään muuta kuin stereotyyppisen pahiksen joka kuikuilee varjoissa ja pistää puukkoa kiduksiin. Itseasiassa tuohon kyllä liittyy elokuvan mielenkiintoisin ja hauskin seikka. Jostain syystä puukotuksen efekti on samanlainen ääni, kuin se mikä tulee paketeissa mukana olevien muovikuplamattojen poksauttelusta.


Pahinta Prom Nightissa ei kuitenkaan ole sen yllätyksettömyys, huonot näyttelijät, tylsä ohjaus, surkeat musiikkikivalinnat, tai edes se 12 vuotiaalta näyttävä kyttä.

Pahinta Prom Nightissa on se, että aina kun jotain mukajännittävää tapahtuu niin se tapahtuu niin puuduttavan tylsästi, että on kuin seuraisi jäätyneen hyytelön valumista ylämäkeen. Kaikki kliseetkin kenties kestäisi, jos elokuvassa olisi edes vauhtia, mutta tämä saa Nukkumatinkin unten maille.

Prom Night on loistava esimerkki elokuvasta joka ottaa pohjakseen jo itsessään keskinkertaisen elokuvan ja tekee siitä keskinkertaista huonomman version. Toisaalta tämän ansiosta alkuperäinen Prom Night alkaa vaikuttamaan paremmalta kuin mitä se oikeasti onkaan.


Ja taas oli heitetty hyvä näyttelijä tiskiveden mukana hukkaan. Idris Elba on parempi kuin mitä tämä elokuva koettaa väittää.

Tähdet: ~
Prom Night

...NOIR

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

No mutta hei. Onhan jonkun tehtävä kauhua myös 11-vuotiaille. Mitenkäs siihen gendreen muuten sisälle pääsisikään. ;) Vaikkapa "Tiedän mitä teit viime kesänä" oli musta oikeasti aika jännittävä joskus vuonna 1997, kun olin 13-vuotias.

...noir kirjoitti...

Tiedän Mitä Teit Viime Kesänä (joka mielestäni on aivan järkyttävän huono elokuva) saadessa jatko-osansa Tiedän Yhä Mitä Teit Viime Kesänä (jonka nimen olisi pitänyt olla Tiedän Mitä Teit Kaksi Kesää Sitten) vitsailin ystävilleni että tähän tehdään taatusti vielä jatkoa nimellä I'll Always Know What You Did Last Summer... ja ei niin yllättäen, sehän se kolmannen leffan nimeksi päätyikin. itseasiassa niin huono kuin kolmas osa onkin, oli se noista suosikkini. sen idea jostain mystisestä zombiekostajakalastajasta oli jo niin pähkähullu, ettei se voinut olla kuin hauska.
se kolmososan nimi vain kuulostaa joltain Mad-lehden parodialta

vuonna '97 olin 19 vuotias, joten jo aivan liian vanha tuollaisen katseluun