sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Skeleton Man (2004)

Hyvä lukija, ennen kuin jatkat yhtään pidemmälle, pyydän Teitä käymään katsomassa arvostelun lopussa olevan elokuvan kansikuvan.
.
.
.
No niin, eikö olekin nuijan näköinen kansi. Miten tuollaista elokuvaa voi lähteä katsomaan ilman, että jo etukäteen kannen perusteella luo sille negatiiviset mielikuvat.
Elokuvan nimi ei asiaa paranna. Sanokaa se ääneen: ”Ske-le-ton Mään.”
Entäpä sitten kansitekstit?

”Salaperäiset kuolemat vanhoilla intiaanimailla saavat huhut liikkeelle ja armeija lähettää parhaat miehensä rauhoittamaan tilannetta. He uskovat taltuttavansa mystisen viittaan puetun hahmon miesylivoimalla ja moderneilla aseilla, mutta tehtävä osoittautuu yllättävän vaikeaksi.”
No, eipä tuossa mitään vikaa ole. Hetkinen! Mystinen viittaan puettu hahmo? Onko se Taika-Jim?
Onkohan kukaan videovuokraamossa ollessaan valinnut Skeleton Manin katsottavakseen sillä ajatuksella, että ”tämän täytyy olla hyvä.” Vaiko enemmän sillä ajatuksella jolla minäkin elokuvan otin. ”Tämän täytyy olla niin huono, että se on jo hyvä.”


Elokuva alkaa kun kuka lie argeologi hinkkaa jotain intiaaniruukkuja ja iloitsee siitä, kuinka oli löytänyt intiaanipäällikkö Six Bearsin kallon. Yllättäen paikalle tulee mystinen pääkallokalloinen viittahenkilö (oletettavasti mies) heiluttamaan kirvestä kohti argeologia ja samalla kalloherra hajottaa monitorin ja muuta irtaimistoa. Mitä ilmeisemmin tämä mystinen kallopää ei ole intiaanipäällikkö Six Bearsin kuolleista noussut ruumis. Ellei sitten Six Bearsilla ole ollut kahta kalloa kaulansa jatkeena. Voimme kuitenkin olettaa että tämä viittamies on liikkeellä nimenomaan Six Bearsin kallon vuoksi, sillä hän ottaa tämän kallon argeologilta. Ja niin, tämä pääkallonaama on aivan julmetun surkea ilmestys. Kyseessä on selkeästikin jokin pilailupuodista ostettu kuminaamari, ei mitään sen vaikuttavampaa. Sierainaukotkin puuttuvat ja tilalla on vain mustaksi maalattu nenä. Tämä viittakallopää on kuitenkin se elokuvan nimihenkilö, Skeleton Man, joten kutsukaamme häntä vastaisuudessa tällä nimellä.
Argeologiselkkauksen jälkeen näemme kaksi sotilasta juoksemassa metsikössä jotain karkuun. Se jotain on tietenkin Skeleton Man jonka hevosellaan harrastaa teleportaatiota ja katselee ympäristöä kuin Predator konsanaan. No, Skeleton Man lahtaa sotilaat ja voimme taas siirtyä tarinassa eri henkilöihin.
Samaiselle alueelle saapuvat ne takakannessa mainitut armeijan parhaat miehet (ja naiset) tutkimaan kadonneiden sotilaiden tapausta. Jo kaksi kertaa on neljän sotilaan ryhmä kadonnut tässä nimenomaisessa metsässä ja nyt tämä uusi eliittiryhmä aikoo selvittää asian ja heillä on valtuudet kaikkiin tarvittaviin voimatoimiin.

Kaksi kertaa on siis joukko sotilaita kadonnut metsään ja tiedossa on myös samaisella alueella tapahtunut argeologiselkkaus, joten tottakai sitä kannattaa lähettää uusi sotilasryhmä paikalle siviileiksi naamioituineina. Ei suljeta aluetta, tai pistetä mielin määrin sotilaskalustoa paikalle. Eehei, laitetaan sinne joukko sotilaita, joista osa ei edes tunne toisiaan, pukeutumaan piknikille ja muistelemaan aiempia sotatoimia. Miksi muuten eliittijoukossa olisi noin puolet porukasta toisilleen tuntemattomia? Varmasti porukkaan koetetaan valita alansa parhaat, mutta jos heidän tulee toimia ryhmänä, niin eikö olisi oletettavaa että ollakseen toimiva eliittiryhmä heillä olisi jo kokemusta toistensa kanssa toimimisesta. Etenkin kun tässä jankataan sitä, että tämä on nyt ihan superkusinen tilanne ja täten sinne kuuluvat vain parhaista parhaimmat. No, mitäpä siitä. Ai niin, ihan takuuvarmasti ainoa syy siihen miksi nämä supersotilaat pukeutuvat siviileiksi leffassa, ei ole mikään soluttautuminen väestöön, vaan että budjetissa ei varmastikaan ollut rahaa tarpeeksi kaikkien sotilasvermeisiin.
Ryhmä siis samoilee metsässä Miken (Michael Rooker) johdattamana ja Skeleton Man seuraa tilannetta. Yksi ryhmän naispuolisista jäsenistä jättäytyy ryhmästä taakse, koska ”taidan jättäytyä vähän jälkeen. Haistelen paikkaa” ja näin hän tekeekin, eli nuuhkii ilmaa.

Hitto! Yksi heistä on siis verikoira.
Mitä siis tapahtuu? Skeleton Man luonnollisesti kohtaa nyt tuon ryhmästä erkaantuneen supersotilaan. Tälläisissä tapauksissa kannattaakin aina riisua varusteet ja lähteä tappelemaan puukon kanssa hevosella teleporttaavaa pääkallopäätä vastaan. Nyt tulee muuten loistavasti leikattu kohtaus. Skeleton Man ottaa keihään oikealla kädellään pitäen sitä päänsä vieressä. Seuraavassa kuvakulmassa keihäs on edelleen oikeassa kädessä, mutta vyötärön kohdalla alapuolella. Ja jotta asia tulisi varmasti selkeäksi, niin seuraavassa kuvakulmassa lyönti tulee vasemmasta kädestä, mutta jollain nuijalla. Minne se keihäs katosi? Ja koska Skeleton Man piti hevosen suitsista kiinni vasemmalla kädellä, ei siihen mitään nuijaa mahtunut. Tilanne selkiytyy kun oikeassa kädessä näkyykin miekka jolla Skeleton Man lyö, mutta kaukokuvassa se onkin taas keihäs ja sitten miekka,,, ja taas keihäs. Ai hitto tälläistä täytyy rakastaa, kuin potkua nivusiin.
Supersotilaat löytävät alueelta papuja kaipaavan maailman valkoisimman intiaanin. Jostain syystä nyt näytetään jokin flashback muinaisista intiaanihäistä, jossa joku mohikaani (itseasiassa irokeesi) rupeaa hakkaamaan porukkaa palasiksi. Maailman vanhin intiaani puhuu jostain vanhasta Joesta, joka on sama kuin Cotton Mouth Joe ja ilmeisesti hän on myöskin Skeleton Man.
Nyt siellä on joku kalastaja kalastamassa putouksesta mitä ilmeisemmin kaloja, kunnes Skeleton Man ampuu nuolen ja kalastaja putoaa putouksesta. WOW!
Nyt seuraa jälleen huisin loogista toimintaa. Yksi sotilaista on puun takana ja näkee kohti ratsastavan Skeleton Manin. Sotilaalla on ase jossa voisi paukutella Skeleton Mania kohti. Mikä siis neuvoksi? No, aina kannattaa nousta keskelle tietä sieltä puun takaa ja laskea ase, jotta Skeleton Manin keihäs varmasti osuu kohteeseensa. Älä missään nimessä pysyttele suojassa ja koeta esimerkiksi ampua sieltä.

Ovatko nämä supersotilaat itsemurhahaluisia?
Aiemmin sotilaat totesivat olevansa ihan keskellä metsää ja elokuvan toinen (köh!) iso nimi Casper Van Dienin Oberron-hahmo vielä puhuu siitä kuinka alueella ei kuule mitään sivistyksen ääniä. No, ilmeisesti Oberronilla on huono kuulo, kun lähistöllä on näköjään maantie. No, Oberron kuolee, että ei hän ainakaan lähestyvää kuolemaa kuullut.
Taas yksi sotilasta menee Skeleton Manin luokse ja laskee aseensa.
Ja nyt siellä lentelee helikopteri...
... Jonka Skeleton Man pudottaan jousipyssyllään.
Skeleton Man siis pilkkoo sotilaat yksi kerrallaan, kunnes jäljelle jäävät vain Mike ja joku blondi naissotilas jonka nimeä en jaksanut pistää mieleeni.
Mike kaatuu ja pyörii mäkeä alas kymmeniä metrejä. Ilmeisesti ase putosi, sillä se ei ole hänellä hänen pyöriessään alas. Noustessaan pystyyn, on asekin ilmaantunut käteen. Kiivetessään ylös on ase jälleen kadoksissa, mutta ylhäällä se on taas kädessä. Koska kyse ei ole mistään pistoolista vaan konekivääristä, niin hän ei varmastikaan sitä taskuunsa aina välillä laittanut.
Yht'äkkiä olemmekin jossain kemikaalilaitoksella, jonne Skeleton Man tulee irtisanomaan väkeä,,, tappamalla heidät.
Mike saapuu kemikaalitehtaalle, jota piirittävätkin ilmeisesti kaikki budjettiin mahtuneet poliisit. Mike toteaa menevänsä yksin tehtaaseen kohtaamaan Skeleton Manin. Mikä onkin viisas liike ottaen huomioon kuinka paljon Skeleton Man on tähän mennessä tappanut vaivattomasti ja ei ole välittänyt luotien osumista tuon taivaallista. Mike ampuu granaatteja ja huutaa vasta tämän jälkeen paikalla oleville työntekijöille, että menkääs nyt siitä turvaan.
Mike räjäyttää koko tehtaan ja paha on kukistettu.
... Vai onko?


Koska tuossa yllä tuli nyt eriteltyä niin paljon yksittäisiä kohtia, taisi itse tarina hieman hautautua. Tosin niitä mokia ja yleisiä kömpelyyksiä Skeleton Manissa on huomattavasti enemmänkin. Mainitsin vain ne mielestäni parhaimmat.
Mutta Skeleton Manin tarina on seuraavanlainen lyhykäisyydessään:
-Metsässä on jokin pääkallopäinen tyyppi seivästämässä ihmisiä.
-Joukko sotilaita tulee paikalle.
-Elokuva loppuu.
Outoa kaiken muun lisäksi, on se ettei Skeleton Manin toimille tunnu olevan mitään muuta motiivia kuin että hän nyt vain tappaa. Alussa tarina vaikutti liittyvän jotenkin siihen argeologin löytämään intiaanipäällikön kalloon, mutta se unohdettiin samantien. Sitten puhuttiin niistä sotilaiden katoamisista joita Michael Rookerin porukka tuli selvittämään. Ne kadonneet sotilaat olivat olleet vain rutiiniharjoituksissa, joten he eivät liittyneet aiempaan argeologiajuttuun. Sitten tuli se maailman valkoisin intiaani, joka puhui siitä Cotton Mouth Joesta ja näytettiin se flashback, mutta sekin juonikuvio unohdettiin samantien. Ainoa mitä kuljetettiin mukana koko elokuvan ajan, oli että pääkallopäinen hyypiö tappoi porukkaa. Ja oliko se kemikaalitehdas jotenkin tärkeä, muuten kuin räjäytyksen kohteena? Tehtaan nimi oli kyllä Cherokee Kemikaalitehdas, mutta mitenkään muuten siihen ei puututtu. Oliko se kenties rakennettu intiaanien hautausmaalle. Muistakaa että jokainen hautaa omansa Micmacien maahan.
Elokuvaa katsellessa tulee kyllä vahvasti mieleen, että jonkinlaiseen Predator-kopioon tässä on pyritty, mutta on tyydytty siihen mitä kengänpohjasta on saatu irti.


Tekisi niin kovasti mieli sanoa Skeleton Manin olevan niin uskomattoman huono, että se on jo hyvä sellaisena. Kaikki merkithän ovat kohdallaan. Skeleton Man on ruma, tyhmä ja järjettömän kömpelö.

Siis loistava roskaelokuva?
Mutta ei, Skeleton Man tuntuu vain ja ainoastaan rasittavalta. Kenelläkään ei vaikuta olleen hauskaa elokuvaa tehdessä. Jopa Michael Rooker esiintyy elokuvassa siten, kuin hän olisi mukana vain jonkin oikeuden määräyksen pakottamana ja vain odottaa päivän, tai elämänsä päättymistä.

Suomessa Skeleton Man on luokiteltu toiminnaksi, Ameriikassa mukaan liitetään kauhu ja Saksassa näemmä elokuva on komedia. Saksalaiset ovat oikeassa. Surku vain että kyseessä on Mitäs Me Spartalaiset tyylinen komedia, eli se ei naurata ketään.
Ja voin vain olettaa että takakannen 18-merkintä viittaa sen dollarimääräiseen budjettiin, ei ikärajaan.


Tähdet: ~
Skeleton Man

...NOIR

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä, varsinaista hevonpaskaa tuo, ja ikärajakin kusetusta. Hyvät 3 euroa meni vuokraukseen.