maanantai 13. lokakuuta 2008

Ritariässä 2000 (Knight Rider 2000, 1991)

Ritari Ässä oli penskana aivan sairaan kova juttu. Tyyppi ajelee coolilla autolla joka puhuu näsäviisaita ja samalla kurmootetaan pahiksia niin että vakuutusmaksut nousevat korviin.
Nyt tietenkin kun Ritari Ässää katsoo, niin siinä tulee pienoinen häpeän puna kasvoille. Ovathan ne sarjan tarinat vieläkin ihan kivoja ja samoja juttuja näkee muissakin sarjoissa, mutta nyt sitä huomaa kuinka kömpelö sarjan toteutus oli. Ennen niin coolin näköinen KITTin hyppy on kaikkea muuta kuin viileä. Michaelin kampaus ja sarjan ulkonäkö on liiaksi aikaansa sidottua. Eivätkä sarjan toimintakohtaukset tunnu kovinkaan toiminnallisilta. Mutta silloin muksuna ne olivat kovempi juttu kuin mikään muu (paitsi tietenkin Snorkkelit.) Ritari Ässä on miellyttävin nostalgisena ajanvietteenä, kuin vakavasti otettavana toimintana. Tosin siitä ei voi kukaan olla eri mieltä, että vanhassa Ritari Ässässä on yksi parhaimpia tunnuskappaleita ikinä.
Sitten Ritari Ässä koetettiin päivittää nykyaikaan ja sarjan pilotiksi kehiteltiin tämä hirvitys joka nyt on käsittelyssä.


Ritariässä (yhteenkirjoitettuna of course) 2000 on tehty vuonna 1991 ja se kuvastaa siis sieltä nähden lähitulevaisuutta. Koska kyseessä on tulevaisuus, niin tietenkin joitakin scifistisiä muutoksia todellisuuteen on tehty. Mikä nyt oikeastaan tarkoittaa vain sitä että kuvaukset on hoidettu pitkälti mukafuturististen rakennusten lähistöllä, aseet ovat jotain hiton ultraäänijäädytyspyssyjä ja hologrammiteeveetä on tarjolla, mutta muuten rakenne on ihan perushuttua tämänkaltaisissa sarjoissa.

On siis vuosi 2000 ja käsiaseet ovat kiellettyjä. Pormestarin kimppuun käy kuitenkin joku tuntematon hiihtonaamarityyppi (kyseessä muuten on Mitch Pileggi, joka siirtyi hieman parempiin hommin eli Salaisiin Kansioihin) ihan oikean käsiaseen kanssa. Pahis pääsee pakoon, mutta jättää aseen perässään. Asiasta kiinnostuu idealistinen kyttä, Shawn McCormick (Susan Norman) joka tietenkin pimittää aseen koska uskoo olevansa enemmän asian selvittämisessä avuksi, kuin koko muut poliisivoimat.
Samaan aikaan Knight Foundation on tuomassa markkinoille uutta superautoaan, Knight 4000, mutta rahavaikeudet ja viimeaikaiset levottomuudet saavat valtion epäilemään hankkeen järkevyyttä. Niinpä apuun kutsutaan kalastajaksi eläköitynyt Michael Knight (David Hasselhoff,) joka suostuukin avuksi jos saa KITT-autonsa takaisin.
Hetkinen? Eikö Michael haettu avuksi puolustamaan Knight 4000-projektia?
No, kuitenkin,,, KITT on pistetty osiksi ja Michael rupeaa kasaamaan sitä kokoon.
Muistatteko kuinka upea se alkuperäinen musta KITT oikein oli? No, tässä elokuvassa se on unohdettu täysin ja Michael pistää KITTin keskusmuistin turkoosiin ikivanhaan Chevyyn. Ehkä kyseinen auto on autoharrastajien silmissä hieno tekele, mutta tässä se on sama kuin jos jossain westerneissä ratsastettaisiin hevosten sijasta elefanteilla.
Shawnia ammutaan ja edessä olisi vakava leikkaus, jota bitch poliisipäällikkö ei halua rahoittaa aseman budjetista. Lääkäri kuitenkin pelastaa Shawnin hengen ilman lupaa laittamalla Shawnin päähän piisirun, joka sattumalta on osa KITTia
Aiempi hiihtonaamiotyyppi paljastuu Thomas Wattsiksi joka haluaa myydä kytille aseita ja aiemmin paljastuneet levottomuudet ovat hänen aikaansaannoksiaan, jotta hän saisi poliisit puolustamaan vanhojen kunnon aseiden käyttöä. Watts oli henkilö joka ampui Shawnia, mutta Shawn ei muista tätä koska päähän asetettu piisiru poisti muistista juuri Wattsin.
Shawn hakee töihin Knight Foundationiin ja niinpä Shawn, Michael ja KITT alkavat selvittämään asejupakkaa.
Okei, ja sitten selviää että joukko pahoja kyttiä tahtoo aseiden pysyvän markkinoilla.
Siis mitä? Eihän tässä ole mitään järkeä.
Elokuvassa osoitetaan että kenelläkään muilla kuin kytillä ei ole aseita ja heilläkin on käytössään ei-kuolettavat ultraääniaseet. Jos kerran ei ole uhkaa rikollisuuden osalta aseista ja vain kytillä on käytössään edes jonkinlaiset aseet, niin miksi juuri kytissä on ryhmä joka haluaa aseet takaisin? Sehän on kuin lihansyöjä joka ryhtyy vegaaniksi vain syödäkseen hevosia.
KITT tuhoutuu ja sen tietoisuus siirretään tähän uuteen Knight 4000-autoon, joten siitä tulee uusi KITT. Sitten kytät ampuvat kyttiä ja mukaan tulee korruptoitunut kuvernööri joka onkin se pääpahis. Michael ja Shawn ajelevat ympäriinsä, kunnes eteen tulee lopputaisto jossain ostarilla.
Täytyykin muuten muistaa vastaisuudessa, että jos pahis ammuskelee pistoolilla, niin rikkomalla ikkunalasi saadaan pahis pakosalle. Nyt puolestaan Watts on jälleen näköjään pääpahis,,, ja EX-KYTTÄ!
Ja asiat ratkeavat maailman parhaimmalla sekoilulla. Shawn uhkailee pahista pistoolilla aikomuksenaan tappaa hänet. Michael huutelee sitä perinteistä että älä tee sitä, tuhoat vain oman elämäsi, etc... Ja sitten Michael ampuu pahiksen. Hahaha!
Okei, ja sitten Michael lähtee lätkimään ja Shawn jää KITTin kanssa, ottaen näin Michael paikan sarjassa.

Ritariässä 2000 on huono.

David Hasselhoff on selkeästi mukana vain houkutellakseen vanhat fanit katsomaan uutta Ritariässää ja kun sarja pääsisi vauhtiin, niin Hasselhoff jäisi pois ja sarja jätettäisiin uuden hahmon harteille. Samasta syystä KITT on sarjassa mukana, koska tämä Knight 4000 on se sarjan uusi KITT. William Daniels esittää KITTin äänen samalla sarkasmilla kuin aina ennenkin, mutta Hasselhoff tuntuu ajattelevan kelloa koko ajan.
Shawnia näyttelevä Susan Norman ei ole yhtään sen parempi. Hän näyttelee kuin huumorintajuton kipsilevy.
Alkuperäisestä Ritari Ässästä on otettu vain mausteeksi tutut osat, jotta saataisiin katsoja vanhan maun perusteella katsomaan tätä.

Elokuvaan oli jopa jostain syystä laitettu kohtaus jossa James Doohan saa iskun päähänsä ja sen seurauksena rupeaa puhumaan Star Trekista. Miksi? Doohan ei ole elokuvassa kuin välähdykseltä, sanomassa vain Star Trek-repliikin.

En yhtään ihmettele ettei tämä elokuva synnyttänyt uutta sarjaa, sillä eihän tässä ole mitään tolkkua: Kalastajamichael tulee ajamaan turkoosilla amerikanraudalla, mukanaan piisiru päässään oleva nainen. Yhdessä he odottavat punaista Knight 4000-autoa ja ajavat ympäriinsä väistelemässä pahoja kyttiä jotka sulattavat aseita ja haluavat aseita. Johtajanaan pahoilla kytillä on vielä pahempi ex-kyttä joka kulkee hiihtonaamari päässä ampumassa ihmisiä. KITT hajoaa ja kalastajamichael asentaa KITTin keskusmuistin punaiseen muovilelun näköiseen Knight 4000-autoon. Jne...

Tämähän on kuin pahin LSD-trippi. Hunter S. Thompson ei koskaan tehnyt mitään näin häröä kuin Ritariässä 2000. Hitto, edes Alaston Lounas sekoitettuna Eraserheadiin ei ole näin sekava.
Knight Rider 2000? Pikemminkin Plan 9 From Outer Knight Rider.

Törkeintä kuitenkin on se, että kun ainoa asia joka on edelleenkin supercool alkuperäisessä sarjassa on sen tunnusmusiikki, niin sekin on poistettu ja tilalle on laitettu jotain joka sopisi Ally McBealiin paremmin.

Ritariässä tuntuu siltä kuin olisi umpihumalassa ylösalaisin pomppulinnassa, joten eihän tälle voi kuin antaa täydet pisteet. Sillä tämä todellakin on niin helvetin hauska elokuva, että se tekee jo täyden kierroksen huonouden kautta että se palaa jo täydellisyyteen.

Tähdet: ***** (tai vaihtoehtoisesti ~)
Ritariässä 2000

...NOIR

Ei kommentteja: