torstai 21. maaliskuuta 2013

Robocop vaarassa (Robocop the Animated Series, 1988)

Minusta on jotenkin hauskaa kuinka joka kerta kun käyn kirppiksillä, löydän sieltä toistuvasti tiettyjä videokasetteja. Jossain on jotain pahasti vialla, jos vastaan ei kävele Con Air, taikka Stuart Little. Piirrettyjen osalta, etenkin vanhempien sellaisten kohdalla on tarjolla aina samat kappaleet Bravestarrista, Dinoridersista ja Robocopista. On kiva etteivät ne kaikki myynnissä olevat animaatiot ole yhtä ja samaa Shrekia, mutta miksi juuri noita kolmea tuntuu löytyvän joka käyntikerralla ja jokaiselta kirpputorilta? Sääli vain, että ne ovat aina ne samat osat ja tottakai ne löytyvät jo itseltäni, joten omalta osaltani niistä ei ole suuremmin iloa. Eipä toisaalta kukaan muukaan niitä tunnu ostavan, joten ehkä ne pitäisi pelastaa siitä limbosta jossa ne nyt ovat.
Huvittavasti eräällä kirpputorilla on ollut myynnissä ainakin päälle vuoden verran Bravestarr 2-kasetti, jonka sisällä on kasetti numero kolme.
Ehkäpä nuo tietyt piirretyt vain myivät täällä suunnassa niin paljon, että niitä löytyy edelleenkin komeroista kuin luurankoja Silvio Berlusconilta. Taikka sitten ne ovat koko ajan ne samat kappaleet joita myyjä/myyjät eivät saa kaupaksi ja kierrättävät niitä kirppareilta toiselle ja täten luulen näkeväni niitä useampia useammissa paikoissa.

"Detroit lähitulevaisuudessa.  Jake Murphy ja..." Hetkinen, Jake Murphy? Kuka David Banner on ollut asialla.
Ei, kyllä se on Alex Murphy, mutta kuunneltuani sarjan introa useamman kerran, vannon että suomidubbaus sanoo hänen olevan Jake.

Robocop vaarassa-kasetti sisältää kolme animaatiosarjan jaksoa ja ne ovat:

TEHTÄVÄ: KUOLEMAN VAARASSA (Project Deathspore)

Jossa ilkeä energiaa syövä suoliolento aiheuttaa Robocopille flunssan.

MIES RAUTAPUVUSSA (The Man in the Iron Suit)

Jossa kateellinen poliisi saa käytettäväkseen robottipuvun ja koettaa hakata Robocopin hengiltä.

AIVOPESU (The Scrambler)

Jossa OCP:n entinen työntekijä hakkeroi Robocopin palvelemaan pahuutta ja ilmenee, että Robocop ei näemmä omaa itsenäistä voimanlähdettä, vaan on riippuvainen jostain laitteesta jonka William Atherhon saattaisi sammuttaa.

Robocop-animaatiosarjan piirros on ihan kelvollista. Ei aivan sellaista kuin mitä esimerkiksi He-man ja kumppanit edustavat, mutta hyvin tutunoloista 80-luvun toiminta-animaatiotyyliä kuitenkin. Ehkä enemmän M.A.S.K.:n kaltainen.
Se mikä Robocopin kohdalla ärsyttää aika lailla, on sen anatomian tietämättömyys. Tietenkään emme voi odottaa hahmojen liikkuvan täysin ihmismäisesti ja jonkinlaista kumimaisuutta kehonkielessä on odotettavissakin, mutta hahmojen kädet ja kaulut venyvät välillä niin reippahasti, että kyseessä luulisi olevan Reed Richards ja etenkin itse mekaanisen sankarimme kohdalla kuminauhamainen venyminen on todella hupsun näköistä. Jostain syystä etenkin käsivarsien pituus on tuottanut animaattoreille ongelmia.

Samoin kuten Rambo-animaation kohdalla, myös tähän on lisätty hyvin paljon sellaisia fantasia- ja tieteiselementtejä jotka ovat ajoittain jopa naurettavuuksiin saakka ylilyöntejä. Toki Robocop sijoittuu meidän näkökulmastamme jonkinlaiseen tulevaisuuteen. Olkoonkin kuin vaikka kuinka lähellä, niin silti aina edessämme. Joten toisin kuin Rambon kohdalla, kaikki limaolennot, Star Trekiin sopivat tekniset laitteet ja autot jotka muistuttavat toiminnaltaan Transformerseja istuvat hieman paremmin Robocopin maailmaan, mutta kyllähän ne kaikki sädeaseet vaikuttavat hassuilta jos miettii, että jopa elokuvina Robocopit olivat joustavasti ajatellen tavallaan realistisia. Tai ehkäpä tämä animaatiosarja toimikin esikuvana elokuvasarjan kolmannelle osalle, joka selvästi koetti tavoitella nuorempaa yleisöä ja toimi enemmänkin lelumainoksena, kuin etenkin ensimmäisen elokuvan tavoin pikimustan huumorin sävyttämänä toimintapoliittisena satiirina. Siispä kun tässä piirretyssä Robocop ajaa lentävää poliisiautoa ja tappelee suolikasaolennon kanssa, niin hupsultahan se tuntuu, mutta kukapa odottaisikaan 80-luvun Marvelin animaation syöksevän ihmisiä ydinjätteeseen ja lyövän USB-porttipiikillä pään läpi. Siispä ei tätä kannata liikoja elokuvaversioihinsa verrata.

Animaatio on useista anatomiavirheistään huolimatta kuitenkin varsin kelvollista ja sopii oikestaan sarjan kevyeen, lapsellisenkin koomiseen tyyliin. Kun vakavammin tehtynä hahmojen kumimaisuus ärsyttäisi varmasti enemmän. Ja Robocop 3-elokuvan ystäville tämä on aika ideaali animaatioversio. Joskin epäilen suuresti, että Robocop 3:lla on pahemmin ystäviä ja se selittääkin sen, miksi tämä lapsellisen tyylin robottipoliisin aiempi tuleminen tyrehtyikin yhteen 12 jakson pituiseen kauteen.

Vaikka tästä animaatiosarjasta puuttuvatkin elokuvien synkkä tunnelma, niin mukana on joitakin hauskoja viittauksia ensimmäiseen elokuvaan. Toki suurin osa niistä on niitä inhimillisyyteen viittaavia repliikkejä, mutta myöskin sen USB-porttipiikin hyödyntäminen kamppailussa, Detroitin rikollisuuden määrä ja avoimuus, OCP:n mainokset ja vastaavat kertovat, etteivät tekijät täysin hylänneet lähtökohtia. Hauskaa on, että tämän kasetin jaksoista Mies Rautapuvussa tuo vähän väliä mieleen Robocop kakkosen, koska siinäkin koetetaan luoda uutta robottipoliisia ja elokuvasarjan kakkososahan oli vielä tulevaisuudessa tämän animaatiosarjan ilmestyessä.

Kuitenkin vaikka mukana on muutama viittaus elokuvaan ja kumimainen animointi soveltuu tavallaan ihan hyvin piirretyn sarjan keveyteen, niin yhdessä kaikki miinuksiksi luettavat asiat alkavat käydä melkein ylivoimaisiksi. Eli kun yhteen lasketaan animoinnin huolimattomuus ja tarinoissa esiintyvät keskittymisongelmat, niin ei tätä juuri uskalla suositella kuin vannoutuneimmille Robocop-faneille ja niille kolmelle harhautuneelle joiden mielestä elokuvasarjan kolmas osa on hyvä.

Erityisen huvittavan hölmö on tuo Mies Rautapuvussa-jakso, jossa itserakas poliisi on kateellinen koska kaikki pitävät mekaanisesta kytästä ja suostuu ilolla pistämään päälleen robottipuvun voidakseen hakata Robocopin hengiltä ja siinä ohessa muut eteen tulevat myöskin. Sitten kun Robocop pidättää hänet, niin heppu ihmettelee että miksi, sillä Robocophan pidättää vain rikollisia.
Lisäksi nauroin kun samaisessa jaksossa Robocop olettaa kollegansa Lewisin olevan kuollut:
"Lewis? Hän on kuollut. Tai kuolemaisillaan. En tiedä koska järjestelmäni eivät toimi."
HAHAHA!

Lisäksi dubbaus on aivan kauheaa. Siis todella huonoa jopa huonoksi suomidubiksi.
Huvittavaa on se, että kun kaikki muut hahmot puhuvat kuin joku puristaisi genitaaleista, niin itse Robocop puhuu kliseisen robottimaisesti. Mikä toki on loogista, mutta sen ansiosta jopa pankkiautomaatti kuulostaa inhimillisemmältä ja jopa konemaisemmalta.

Siispä Robocop on pitkälti Prätkähiirien kaltaista aivojennollauspiirrettyä, josta kyllä nauttii silloin kun ei pahemmin anna ajatuksille tilaa toimia, tai antautuu roskaelokuvafiiliksiin, mutta muulloin se vaatii hieman itsensävakuuttelua jotta sitä pitäisi oikeasti hyvänä.

Tähdet: **
Robocop vaarassa

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Onneksi Lewisin voi kuitenkin korjata. OCP kun korjaa ihan mitä vain :D

...noir kirjoitti...

Hyvä viittaus elokuvaan.

Franco kirjoitti...


Mitähän Verhoeven olis sanonut, jos olis tarjonnut tätä sen vierailulla kouraan ja ruinannut nimikirjoitusta?

...noir kirjoitti...

Olisi oletettavasti puhunut jotain siitä kuinka Jumala ja Saatana kamppailevat Murphyn sielusta.

Occo kirjoitti...

Tuo sarjakuva... on jumalainen!

...noir kirjoitti...

Näin on.