sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Jäitä Hattuun (Chissà perché... capitano tutte a me, 1980)

Tapahtui edellisellä kerralla:
Avaruuskakara H7 25 (Cary Guffey) tuli jostain syystä hengailemaan Maapallolle ja tapasi siellä sheriffi Hallin (Bud Spencer.) He ystävystyivät ja estivät yhdessä ilkeää armeijan edustajaa viemästä avaruuden vierailijaa mihin lie vivisektioon.
Koska avaruuskakara on vain 10-vuotias, on luonnollista että hänen toismaailmalliset vanhempansa antoivat hänelle luvan jäädä Maapallolle 50 000 VALOVUODEKSI!


Nyt:
Hall ja H7 25 ovat karkumatkalla armeijaa jotka mielellään haluaisivat avaruuspojan itselleen ja heti alkajaisiksi näemmekin kuinka sotapojat piirittävät Hallin asuinpaikan, mutta joutuvat poistumaan tyhjin käsin kun yllä leijaileva avaruusalus oli tullut jo noutamaan H7 25:n pois. Katsojien ilo on lyhytaikainen sillä saamme samantien huomata että Hallin ajaessa pois paikalta, on myös H7 25 mukana ja poika oli siirretty avaruusalukseen vain siksi aikaa kun armeijan edustajat olivat paikalla, ja tämän jälkeen TSAP! poika siirrettiin takaisin Hallin luokse. Voimme vain olettaa että H7 25:n vanhemmatkaan eivät voi oikein sietää jälkikasvuaan, sillä vaikka he näin ystävällisesti piilottivat poikansa sotilailta, niin he kuitenkin siirsivät pojan samantien takaisin tilanteeseen jossa Hall ja poika joutuvat edelleenkin pakoilemaan sotavoimia. No mitä voimme odottakaan H7 25:n vanhemmilta jos tätä tilannetta kuvaillessaan isä oli todennut että ”seuraavalla kerralla hän ei auta.” Tunnetteko tekin tämän rakkauden ilmapiirin.
Hall vannottaa avaruuspoikaa välttämään hokkuspokkustemppujen suorituksia, sillä henkiin heräävät paistetut porsaat ja vastaavat saattavat herättää huomiota. Tietenkin Syvän Joen banjopojalla, H7 25:lla on vaikeuksia totella yksinkertaisia käskyjä/pyyntöjä.
Parivaljakkomme päätyy vailla sheriffiä olevaan pikkukaupunkiin nimeltä Monroe ja sinnehän sitä voisi asettua. Ensin kuitenkin hakataan muutama häirikkö ja sitten vasta nautitaan pikkukaupungin idyllistä.
Estettyään pankkiryöstön Hall saa huomata että Monroen huligaaneilla on ainakin mielikuvitusta sillä jostain syystä moottoripyöräjengin jäsenet näyttävät joltain intiaaniviikingeiltä. Mutta mitäpä me heistä kun voimme todistaa H7 25:n manipuloivan koripallo-ottelua kelaamalla pallonheiton takaisin ja siten estämällä vastustajajoukkuetta voittamasta. Täten H7 25 voi itse tehdä korin ja saada sankarin statuksen. Saamme myös todeta että nimettömäksi jäävä valmentaja ei liene kaikkein pätevin ammattiinsa, sillä hetkeä aikaisemmin hän kannusti avaruuskakaraa sanoen että hän olisi se tähtipelaaja, etc., mutta H7 25:n tehtyä halutun korin ei valmentaja edes tiennyt kuka poika oli. Hmm,,, olemme ilmeisesti saapuneet Dark Cityyn.
H7 25 selittää Hallille että hei dude, pahat avaruusolennot ovat saapuneet Maahan valloittaakseen sen. Nämä pahat avaruusolennot tunnistaa siitä, että he pukeutuvat kuin moottoripyöräpoliisit ja heitä johtaa Craig T. Nelsonin ja Juice Leskisen ristisiitokselta näyttävä,,, öö,,, Alien Boss (Claudio Undari.) Ihan oikeasti, eikö hänellä voitu antaa edes nimeä, vaikkapa Paavo.
Hall ei usko moottoripyöräpoliisien olevan avaruusolentoja, mutta H7 25 vakuuttaa heidän olevan avaruusolentorobotteja ja aikoo todistaa sen Hallille. Monroen lähettyvillä onkin avaruustutkimuskeskus jossa nämä avaruusolentorobotit työskentelevät ja sinne H7 25 murtautuu, ja sitten hän voikin paeta metsään. Matkalla H7 25 kaatuu lätäkköön ja onkin sitten flunssan oireissa.
Hall lähtee tutkimaan H7 25:n avaruusvalloittajaväitteitä ja saa selville (no se on helppoa koska Alien Boss kertoo sen itse) että rakenteilla on robotteja jotka voivat ottaa päättäjien paikat ja kun Hall kertoo asiasta eteenpäin kuvernöörille ja muille valtaapitäville, saa hän huomata olevansa ureassa kun osa ns. tärkeistä ihmisistä on jo korvattu kopioilla. Siispä Hall vankilaan ja H7 25 päätyy Alien Bossin huomaan.
Hakattuaan ensin vangt ja sitten vartijat, voikin Hall poistua vankilasta ja pelastamaan avaruuspoikaa.
Kaupunki on autioitunut koska kaikki asukkaat ovat lähteneet huvipuistoon. Hall kävelee yksin pitkin autioita katuja kuin Gary Cooper konsanaan ja kohta niin huligaanit kuin muutkin ihmiset astelevat kasvavana joukkona hänen perässään vastustamaan avaruuden valloittajia. HETKINEN? Kaiken järjen mukaan Monroen asukkaiden tiedossa on vain että jostain syystä Hall oli pidätetty ja nyt siis vankikarkuri ja sitten he kuitenkin lähtevät hänen avukseen estämään avaruusrobottien toimet. Missä hiton vaiheessa he edes saivat tietää alueella olevan avaruusolentoja, saati sitten uskoivat siihen. No väliäkö tuolla kun saamme seurata joukkotappelua.
Tarpeeksi robotteja lyötyään aiheuttaa Hall niille itsetuhotoiminnon käytäntöönpanon ja Alien Bossikin hajoaa yhdestä lyönnistä kuin huonosti animoitu lasi.
Kakara on pelastettu ja kaupunki juhlii vapauttajaansa, Hallia.
Ja nyt taas armeijan ääliöt saapuvat noutamaan avaruusmuksua itselleen, mutta Hall painaa Superkvanttivalosädelaitteen nappulaa ja näin sitä lennetään autolla avaruuteen.


Roskaahan tämä on ja vieläpä niin samanlaista kuin edellinen osa ettei tähän loppuun tarvinne paljoa lisätä.

Suurin ero Konnat Ketoon-elokuvaan on se että tässä on häivähdys vähemmän lapsellisuutta, mikä ei tietenkään tarkoita etteikö tämäkin olisi lapsellinen jopa naurettavissa määrin.
Tällä kertaa karnevaalimusiikki täyttää vain hieman päälle 90 % elokuvasta, kun loppu on kevyttä Goblin-kopiointia. Muutoin elokuva on lähes identtinen edellisosan kanssa. Kömpelöä kuvausta, idioottihahmoja, siivilää muistuttava tarina, hölmöjä ääniefektejä, uskomattoman rumia visuaalisia efektejä, nyrjähtänyttä dubbausta ja muutoinkin kaikkea sitä mitä tämänkaltaiselta halpiselokuvalta odottaa ja luonnollisestikaan se ei tälläisissä tapauksissa ole vain pelkästään huono asia. Kyllä tämä elokuva kuitenkin edellyttää että on Bud Spencer-fani jotta saisi siitä edes jotain positiivista irti.
Ja koska tämä elokuva jatkuu suurin piirtein suoraan siitä mihin edellinen loppui, niin hahmoja ei esitellä vaan heidän oletetaan olevan jo tuttuja. Mitään kovin syvällistä niin tarinan kuin hahmojen suhteen tässä ei ole, mutta jos ei ole nähnyt edellistä osaa niin kyllä sitä saattaa olla aika hämillään ihmetellessään Banjopoikaa.


Tähdet: *
Jäitä Hattuun

...NOIR

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä elokuvassa nähdään Bud Spencer joulupukkina, tosin vain Italiassa. Olisikin mukavaa tietää mistä siinäkin on kyse, sen lisäksi että H7 25 parit temput.