maanantai 21. maaliskuuta 2016

Elokuvahaaste 2016: 25. Syntymävuonnasi julkaistu elokuva

Laura Marsin silmät (Eyes of Laura Mars, 1978)

Tämä elokuva oli aluksi valintani siihen elokuvanaamahaasteeseen ja otinkin kuvan Laura Marsin silmät kasvoinani, mutta en näköjään säästänyt sitä kuvaa joten en voi sitä myöskään näyttää. Toki voisin kuvata sen uudestaan, mutta en aio. Sen korvaukseksi voin näyttää kuvan siitä kolmannesta elokuvanaamavaihtoehdosta, Congosta:
Mutta nyt Laura Marsin silmät edustaa siis syntymävuonnani julkaistua elokuvaa.
Ah, vuosi 1978, muistan sen kuin eilisen. Tuolloin muun muassa sarjamurhaaja Richard "the Vampire of Sacramento" Chase pidätettiin (vampyyri koska joi uhriensa verta), sarjamurhaaja Ted Bundy pidätettiin, pornoruhtinas Larry Flyntia ammuttiin ja sen seurauksena hän halvaantui vyötäröstä alas, Hillsiden kuristaja (tai siis duo) jatkoi sarjamurhailuaan, Karvinen aloitti kulkunsa popkulttuurissa, Charlie Chaplinin ruumisarkku sisältöineen varastettiin, sarjamurhaaja John Wayne Gacy pidätettiin ja heinäkuun seitsemäs, aamulla kello yhdeksän minä synnyin. Hyvä vuosi kaiken kaikkiaan.

Provokatiivinen muotikuvaaja Laura Mars (Faye Dunaway) ottaa kuvia jotka sopisivat Roxy Musicin levyjen kansiksi. Siis jos Vivienne Westwood toimisi silloin stylistina:
Kuuminta hottia siis, enkä nyt tarkoita tuota palavaa autoa ja niinpä kaikki kiipeävät toistensa ylitse saadakseen Lauran kuvaamaan juuri heidän laskuunsa. Samaan aikaan kaupungilla liikkuu silmiä puhkova sarjamurhaaja ja pian Laura alkaa olemaan kaiken keskiössä. Se kun ei vielä riitä, että uhrit ovat kaikki pistetty poseeraamaan samalla tavalla kuin Lauran valokuvakirjan mallit, mutta kun neiti itse alkaa näkemään näkyjä joissa murhat tapahtuvat ja kaikki uhrit ovat hänen tuttujaan on poliisin vaikea uskoa, että Lauralla olisi jotain oraakkelin kykyjä, tms. Jotakin hänen täytyy tietää, vaikka ei nyt tietäisikään mitä tietää. Siksipä reilu kyttä John (Tommy Lee Jones) ottaa Lauran vakavissaan ja yhteistyössä he aikovat selvittää kuka muotikuvafetissimurhaaja on.

Varsin mainio jännäri, joka selvästi koettaa olla jonkinlaista jenkkigialloa, vaikka ei aikakauteensa sopivista vaateparsista, kampauksista ja diskomeininginstä huolimatta tuo lopulta mieleen aitoa italoleffaa. Kunnollinen first person slasher-kuvaus sekä räikeä värillinen visuaalisuus puuttuvat, mutta lajityypillisen esikuvan voi silti nähdä vaikka silmät kiinni.
Toinen näistä kuvista ei ole Laura Marsista, mutta sävy on kovin tuttu ja elokuvaa katsellessa se tulee tutummaksi:
Liekö elokuvan kirjoittanut John Carpenter halunnut tehdä nimenomaan tribuuttia giallolle, kun kuitenkin saman vuoden läpimurtoelokuvansa Halloweenin kohdalla on myös italovaikutteita, mutta hieman kiertäen ja kaartaen, jolloin sitten tällä se kunnianosoitus tehdään suoremmin. Ei se mikään ihme olisi, sillä onhan Carpenter monessa muussakin elokuvassaan osoittanut kunniaa jonnekin. Yleensä Rio Bravon suuntaan. Irvin Kershner kyllä kääntää Laura Marsia perinteisemmän kyttäjännärin suuntaan, mikä ei sekään varsinaisesti huono asia ole, sillä kyllähän hän tiesi mitä teki, mutta olisi silti mielenkiintoisempaa nähdä miten vahvasti tämä olisi esim. argentomainen elokuva (Tenebre vilahteli mielessä pariinkiin otteeseen) jos Carpenter itse olisi toiminut ohjaajana. Joskin siitä perinteisestä kyttäjännäristä pitää nurista hieman, että eipä tässä juuri mitään murhaajaa jäljitetä, vaan enimmäkseen tunnutaan keskittyvän Dunawayn ja Jonesin suhteen kuumentamiseen ja kun vihdoin muistetaan palata murhaajan tekoihin, ei se henkilöllisyys herätä edes Edward Nigmaa. Liian helppo arvata ja kun koko murhaajajahti tuntuu muutenkin jäävän matkan varrella sivuseikaksi, niin lopputwisti vaikuttaa aivan liian paljon siltä, että se on vain pakollinen paha jotta saadaan piste loppuun. Okei, se oli kyllä tosi makeeta, että kun Laura lopussa on murhaajan kanssa vastatusten, näkee hän tapahtumat omien silmiensä ohella uhkaajansa silmistä. VAU!
Lisäksi pidän siitä ettei sitä edes koeteta selittää miksi Laura näkee saman kuin murhaaja.

Rene Auberjonois kanavoi Doctor Whota:

Tähdet: ***

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Edward Nigma viittaus. Gothamia kenties katsellut, vai muutenko vaan heitit sen?

...noir kirjoitti...

No, Edward Nigmahan on Arvuuttajan oikea nimi.

Tuoppi kirjoitti...

Niinhän tuo on ja Gotham on hyvä töllösarja, vaikka hieman kankeasti liikkeelle lähtikin.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Tämä oli aika mainio jenkkigiallo vaikka vähän hyytyikin puolivälissä.
Ja olivathan Raul Julia ja Brad Dourif myös mukana outoilemassa.