keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

SPL: Hong Kong Force (Saat po long, 2005)

Oikeudenkäyntiä odottava rikollispomo Wong Po (Sammo Hung) varmistaa vapautensa tapattamalla sivullisista piittaamatta tärkeän todistajan, mikä saa kyttä Chan Chungin (Simon Yam) henkilökohtaisen koston tielle. Työ ei näytä tuottavan tulosta ja Wong Pon valta vain kasvaa, kun Chan Chungin osallisuutta tämän elämän kiertokulussa haittaavat aivoissa hengaileva kasvain ja pian pakolliseksi muodostuva eläköityminen. Chungin tiimin ottaisi vastaisuudessa johtaakseen tässä kaupungissa tulokas, mutta muualla  mainetta kerännyt cool kyttä Ma Kwan (Donnie Yen), jonka metodit kenties poikkeavat Chungin tavoista (eivät oikeasti), mutta yhtälailla hän pyrkii kaatamaan Wong Pon palliltaan.

SPL on kuin Daredevilin Kingpin olisi pistetty Michael Mannin Heatin pääpahikseksi. Ei kun ihan oikeasti.
Chan Chungin kyttäryhmä on kuin Al Pacinon hahmon vastaava ja joka toinen osuus jossa tuo porukka esiintyy on kuin esimerkiksi tämä ryhmätyökohtaus:
Ja ihan hyvinhän se toimii, sillä vaikka Yamin ja Yenin rinnalla ne muut kytät ovat hieman kasvottomia, niin se vaikuttaa silti oikealta tiimiltä. Ei nyt mahdollisen esikuvansa mukaisesti aivan yhtä tiiviiltä, mutta olosuhteet huomioiden varsin kelvollisesti. Etenkin se Yamin hahmon myötävaikutuksella tullut hinnalla millä hyvänsä-mentaliteetti korostuu mainiosti kun joukkoon tulee se vieras, eli Donnie Yen, joka puolestaan vaikuttaa ensialkuun pinnallisesti juuri häneltä joka eniten rikkoisi sääntöjä, mutta on ainakin hetken se tiukin lakikirjan noudattaja. Koska Sammo Hungin rikollispomo on muutenkin kuin kokonsa puolesta mahtava, niin tottakai on heti alusta saakka odotettavissa, että kaikkien hahmojen kautta niitä sääntöjä kierretään suuremman hyvän puolesta.
Hungin hahmo tuo mainitsemani Kingpinin mieleen muutenkin kuin isojen luidensa vuoksi, sillä varsinkin miehen lyhyesti nähty suhde vaimoonsa luo samanlaisia fiiliksiä. Rakastaa, mutta alistaa (joskaan tässä tapauksessa vaimo ei tunnu kärsivän).
Se mikä mielestäni pilaa tätä elokuvaa ovat varsin näyttävät (mutta kieltämättä aika kuluneen tutut) tappelukohtaukset. Toki ymmärrän, että kun mukana on Sammo Hung ja Donnie Yen, niin siellä "pitää" olla kungfuilua, mutta kun tässä vaikuttaa kuitenkin siltä, että ollaan koetettu pysytellä Shirin ja Infernal Affairsin, tai jenkkiläisittäin Lahjomattomien ja jo mainitun Heatin linjoilla, niin tällöin ajoittaisista ärhäköistä toimintakohtauksista huolimatta pääpaino on hahmoilla ja siinä, että he ovat samanlaisia erilaisia. Siispä vaikka ne Yeninkin jalkaliikkeet ovat hiton onnistuneita, niin kuka nyt oikeasti haluaa nähdä McNultyn kickboxaamassa?
En hirveästi myöskään hurrannut ns. dramaattisten hidastusten ylikäytölle.
Mutta poliisijännäriksi SPL on ihan mainio, joskaan ei mitenkään erikoinen ja kiitos niiden potkimisten se on myöskin hiukan epätasainen. Plussan puolelle kyllä jäädään ja siitä suuri kiitos elokuvassa olevalle perhemerkityksen esittelylle joka ei jää vain pääpahiksen ja sankarin samankaltaisuuksien osoitukseksi, vaan myös sivuhahmoilla osoitetaan olevan elämässään muutakin kuin pelkkä työ ja sielläkin ainoana roolina poliisi # 3.
Niin ja vaikka se meneekin ikäväksi toistoksi, on myös se sivuhahmojen perhe-idea tuttu... jep... Heatista.
Ja palatakseni vielä hetkiseksi sen kungfuilun pariin, on siitä mainittava se että vaikka se ei mielestäni istukaan elokuvan muuhun osaan (vice versa) niin onhan esimerkiksi se lopun Yen vastaan Hung-matsi peukuttamisen arvoista liikehdintää ja sen lopputulos on kieltämättä odottamaton.

Yenin meikki on todella kehno ja mies näyttää muuallakin kuin lähikuvissa siltä, että nyt on vedetty ämpärikaupalla pakkelia siloittamaan pintaa. Liekö sitten tarkoituksena korostaa sitä, että hän on se nuori kyttä ja Simon Yam vanha, jolloin ihon tulee olla edellisellä rypytön. Yen näyttää nuoremmalta making of-dokkarin haastattelussa.

Tähdet: ***
SPL: Hong Kong Force

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Hidastusten ylikäyttö pitäisi kieltää lailla. Samoin toimintakohtausten jatkuvat instant replayt eri kuvakulmista tyyliin Ong Bak. Hermot semmoisten tuijottamisessa menee..

...noir kirjoitti...

Liika on aina liikaa. Etenkin Erkki Liikanen.

Tuoppi kirjoitti...

Kumpi?

...noir kirjoitti...

Molemmat. Siksihän he ovat liikanen.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Olen nähnyt tämän Kill Zone nimisenä, yllättävän synkkä Sammo Hungin leffaksi.

...noir kirjoitti...

Huomasin tuon nimen kun etsin sopivia kuvia tekstin oheen, mutta en itse ollut siihen aiemmin törmännyt ja totta, yllättävän synkkä Hungin leffaksi. Enkä nyt väitä etteikö hänestä olisi draamapainotteisiin elokuviin/rooleihin, sillä tämähän osoittaa hänen sopivan, mutta kyllä hänen kohdallaan jotenkin aina odottaa jotenkin koomista esiintymistä. Hyvin mies roolinsa suoritti ja lopun romahtamiskohtauksessa hän on erittäin vakuuttava.