sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Frankenstein Meets The Wolf Man (1943)

Tässä välissä olisi varmaan pitänyt käsitellä Frankenstein, mutta päättelen että kaikki varmasti tietävät ihan tarpeeksi Frankensteinin tarinasta jotta minun ei tarvitse poiketa ihmissusiteemasta vastoin tahtoani.

Siitä on nyt neljä vuotta kun Larry Talbot (Lon Chaney Jr.) sai kantaakseen ihmissusikirouksen ja kuoli. Nyt kaksi haudanryöstäjää avaa hänen arkkunsa ja huomaavat miehen olevan ihan hyvässä kunnossa. Ei mätänemistä tai muitakaan ajankulumisen merkkejä. Larry herää samantien ja lähtee mylläämään lähiöihin. Seuraavaksi hän herää sairaalassa ja eikös vaan Larry rupea vanhoihin tuttuihin susihukkahommiin.
Poliisi kiinnostuu sairaalan uudesta oudosta potilaasta joka sanoo olevansa Lawrence Talbot, mies joka kuoli vuosia sitten.
Larry kertoo susimaisista murhistaan tohtori Frank Manneringille (Patric Knowles) joka ei tietenkään usko hölkäsen pöläystä Larryn puheista.
Larry karkaa sairaalasta ja harhailee aina sinne jonnekin saksanmaalle asti tapaamaan tohtori Frankensteinia, toiveenaan että hän voisi vapauttaa Larryn kirouksestaan. Surku vain että Frankenstein on kuollut. Susilarry pistää kyläläisiä poskeensa ja taas kerran maajussit juoksevat soihdut ja talikot käsissään hirviöjahdissa.
Larry löytää linnan raunioista jäätyneen Frankensteinin hirviön ja jostain syystä kopistelee jäät irti. Hirviö (Bela Lugosi) herää sillä siunaamalla ja Larry pyytää Hirviötä auttamaan löytämään tohtorin muistiinpanoja joiden avulla Larry voisi kenties lääkitä itseään. Niitä ei löydy, joten vaihtoehdoksi Larry löytää ajatuksen etsiä käsiinsä tohtori Frankensteinin tytär ja pyytää häneltä tohtorin harakanvarpaat.
Jostain Larry löytää itselleen uuden puvun ja ilmeisesti rahaa, ja menee tapaamaan tohtorin tytärtä Elsaa (Ilona Massey), josta ei näytä olevan apua.
Sitten tulee jostain syystä väliin laulukohtaus.
Paikalle saapuu tohtori Frank Mannering joka on jäljittänyt Larrya aina tämän paosta asti ja haluaa nyt viedä Larryn takaisin Englantiin jotta hänet voitaisiin ehkä parantaa. Tässä vaiheessa Mannering ilmeisesti uskoo Larryn olevan ihmissusi,,, tai ainakin jotain sinne päin. No, Larry ei usko Manneringin voivan tehdä mitään hänen hyväkseen ja ratsastaa kaupunkiin saapuneen Hirviön kanssa pakoon.
Taas kyläläiset ovat valmiita kantamaan soihtuja ja talikoita, mutta tohtori Mannering saa uskoteltua heille että hän voi hoidella asian rauhanomaisemmin.
Frank Mannering ja Elsa Frankenstein menevät linnan raunioille sepostamaan Larrylle että he voisivat korjata tohtori Frankensteinin koneet ja imeä Larrysta susikirouksen pois. Niin ja se Hirviö murisee aina välillä. Hirviöstäkin voitaisiin imeä energia jotta se ei kiusaisi enää kyläläisiä, tai kyläläiset sitä.
Tohtori Frank rupeaa toimimaan osittaisen kaimansa tavoin ja kohta on jaakobin tikapuita ja van der graafin generaattoreita särisemässä.
Käsillehän se menee ja kohta Hirviö kaataa hyllyjä ja ihmissudeksi muuttunut Larry kiukuttelee Hirviölle. Tulva iskee linnan raunioihin ja vie pienoismallin mukanaan. Larry ja Hirviö jäivät tulvan alle.
Tulva?


Frankenstein Meets The Wolf Man on olevinaan suoraa jatkoa sekä Wolf Manille että ensimmäiselle Frankensteinille. Mitään puhetta siis Frankensteinin Morsiamen naishirviöstä ei ole ja Lawrence Talbot herää ensimmäistä kertaa ensimmäisen osan kuolemansa jälkeen. Jatko-osaksi se ei ole huonoimmasta päästä, mutta aika epätasainen elokuva on silti kyseessä. Elokuva vaikuttaakin sellaiselta aika tyypilliseltä kiireessä väsätyltä kun rauta on vielä kuumaa-jatko-osalta. Eli tuotantoarvot ovat vielä kohdallaan, mutta juonellisesti otetaan vain ns. parhaita osasia aiemmista ja tyydytään siis pitkälti toistoon. Tämä tapa vain jättää usein aukkoja tarinaan enemmän kuin on tarpeen.


-Jos oletamme että Larryn ruumis on pysynyt kunnossa siksi että hänellä on se ihmissusikirous, joka estää ruumiin rappeutumisen. Ja ilmeisesti hän on vain ollut viimeiset neljä vuotta jonkinlaisessa koomassa/unessa, niin miksi hän herää heti kun nyt kantta raotetaan? Heräsikö hän meteliin? Jos näin on, niin eikö hän olisi herännyt meteliin aiemminkin, sillä tuskin viimeiset neljä vuotta on ympäristä aivan äänetön ollut.


-Kun Larry karkaa sairaalasta ei hänellä ole kuin vaatteensa. Miten hän pääsee englannista saksaan (tai sinne Vasariaan, kuten kylän nimi kuuluu) jos hänellä ei ole rahaa, tms. Okei, oletaan että hän ryösti jonkun matkalla koska hänellä on eri vaatteet Vasariassa. Mutta ennen kuin hän löytää linnan rauniot, on hänellä uusi hieno puku. Mistä se löytyi? Ollakseen periaatteessa irtolainen, on hän aika hyvin toimeentuleva.


-Frankensteinin hirviö löytyy linnan raunioista jäätyneenä. Mistä se lumi ja jää tulivat, kun sitä ei ole muualla kuin raunioissa? Ja kun Larry kaapii jäät Hirviön päältä, herää se heti. Jäätä ei siis ollut paljoa, joten miten Hirviö heräsi vasta nyt ja heti kun jää irroitettiin? Eli sama juttu kuin alussa Larryn kuoleman kanssa.


Tälläisiä juttuja elokuvassa on useita, mutta nuo olivat mielestäni huomattavimmat. Paitsi tietenkin se lopun tulva. Tulva?


Elokuvan traileri myös korostaa sitä kuinka Hirviö ja Wolf Man ottavat mittaa toisistaan, mutta sitä halajavat tulevat pettymään. Tämän elokuvan Hirviö on lähes yhdentekevä elokuvan kannalta. Hieman käykin Bela Lugosia sääliksi. Melkein kuulee sen huminan mikä kuuluu Lugosin uran syöksykierteestä. Tähän mennessä Lugosin sivuroolitkin olivat yleensä jotenkin merkittäviä elokuvan kannalta, mutta tässä Lugosi ei tee muuta kuin murahtaa pari kertaa ja seisoo paikoillaan. Hänellä on myös taakkanaan tässä tapauksessa Boris Karloff joka on yhtä kuin Hirviö ja Lugosi ei kanna tätä viittaa kovinkaan kunniakkaasti. Sinänsä onkin hyvä että Lugosi aikoinaan kieltäytyi alkuperäisestä Hirviön roolista, koska tämän perusteella Karloff oli ainoa oikea valinta.
Elokuvan nimi on myöskin siinä mielessä hämäävä, että ainoa Frankenstein jonka Wolf Man kohtaa on Elsa Frankenstein. Eli tässä tapauksessa on varmaan jälleen ajateltu kaikkien mieltävän Hirviön Frankensteiniksi.


Elokuva näyttää aika hyvältä valtaosan ajasta. Mitä nyt lopun linnan raunioiden pienoismalli on aivan liikaa pienoismallin näköinen.
Ihmissuden muodonmuutos on varsin onnistunut ja vaikka susilarry näyttää edelleen hölmöltä, niin ainakin se on materiaalikehityksen myötä muotoiltu kauniimmin. Vastaavasti tämä parempien materiaalinen käyttö on Hirviön kohdalla johtanut liialliseen pehmeyteen joka saa Lugosin maskin näyttämään pelkältä pilailupuodin naamarilta.
Niin ja elokuvan ihmissusi pukeutuu edelleen paremmin kuin esimerkiksi kyläläiset.


Poislukien selkeät kuva- ja juonimokat, niin oikeastaan vain kahdesti elokuvan aikana tunsin oikeasti vaivautuneisuutta.

Se keskellä elokuvaa oleva laulukohtaus oli aivan naurettava, etenkin kun laulun sanoitukset olivat Disneytyyliin eräänlainen juonenkuvaus.
Toinen vaivautuneisuutta aiheuttava seikka oli elokuvan loppu. Ensin kasvatetaan aika hyvin tarinaa Larryn kautta heräämällä, kulkemalla etsimässä parannusta ja lopussa mahdolliseen parannukseen. Sitten vedetään hirveällä vauhdilla kokeen pieleen meno, hirviöiden tappelu ja tulva joka vie kaiken mennessään. Aivan kuin aika olisi loppumassa kesken.

Frankenstein Meets The Wolf Man on kuitenkin jälleen kerran elokuva joka kaikista virheistään huolimatta on erittäin viihdyttävä ja vaikka pisteytykseni ei sitä kerro, niin on se huonompi kuin alkuperäinen The Wolf Man.


Tähdet: ***
Frankenstein Meets The Wolf Man

...NOIR

Ei kommentteja: