maanantai 13. heinäkuuta 2009

Return Of The Fly (1959)

Näinhän siinä viimeksi kävi:

-Kiltti tiedemies Andre keksii laitteen jolla on mukava siirrellä kamaa paikasta toiseen. Hajotetaan vaan atomit ja kootaan ne muualla.
-Kiltti tiedemies kokeilee siirtää itseään atomihajoitinkoostinlaitteellaan. Mukaan eksyy kärpänen.
-Kiltti tiedemies jakaantuu ihmiseen jolla on kärpäsen pää ja kärpäseen jolla on ihmisen pää.
-Kuolema!


Nyt Andren poika Philippe (Brett Halsey) on jo iso mies (ainaski 20 vee) ja kun äiti on haudattu (kuolleena) niin poika haluaa viimein kuulla totuuden isä-Andren kuolemasta. Juoruakat kun puhuvat kaupungilla kummia isäpapan kuolemaan johtaneista asioista, mutta totuus olisi selvitettävä. Tässä avuksi tulee edesmenneen Andren velipoika Francois (Vincent Price) joka vasten tahtoaan kertoo mitä Andrelle todella tapahtui.
Francois kertoo kuinka Andresta tuli ihmiseläinhirviö joka hoiti itselleen avustetun itsemurhan Philippen äidin, Helenen avustuksella. Tuota materiansiirtoaparaattia ei olisi pitänyt koskaan rakentaa, se tuo vain tuhoa ja tuskaa, ja sen sellaista.

No, tietenkin Philippe haluaa heti rakentaa laitteen uudelleen, kun eihän nyt salama voi iskeä kahdesti samaan päähän.
Francois vastustaa Philippen haluja, mutta kun Philippe uhkaa myydä osuutensa perheyrityksestä joillekin puupäille, on näin Francois kiristetty avustamaan Philippen kokeissa.
Apunaan Philippella on myös lipevä Alan Hinds (David Frankham) joka kyllä esittää Philippen ystävää, mutta tosiasiassa onkin aikeissa varastaa teleportaatiolaitteen piirustukset ja myydä ne eniten tarjoavalle. Alanin nimikin on oikeasti Ronald ja hän on etsintäkuulutettu rikollinen.
Kone saadaan toimimaan ja Alan on aikeissa toteuttaa rikollisen suunnitelmansa.
Poliisi löytää Alanin, mutta tämä muksauttaa kytän tajun kankaalle ja iskee ruhon sinne siirtolaitteeseen, jossa sattuu olemaan marsu seassa. Tietenkin tämä poliisi ja marsu sekoittuvat, ja seuraa tosi creepy kohtaus kun Alan talloo ihmiskätistä marsua. Minulla tuli oikeasti huono olo tuosta kohtauksesta.
Philippe saa Alanin kiinni kesken varkauden ja seuraa tappelu. Alan muksauttaa Philippen tajun ulottumattomiin ja siirtää tämän sinne teleportaatiogizmoon.

No, mitä nyt? Onko siellä taas kärpänen hengailemassa?
Ei aivan, sillä Alan pistää tietoisesti laitteeseen kärpäsen mukaan. Hänhän tiesi edellisestä poliisimarsusta miten tulisi käymään ja tiesi että Philippeä hermostuttivat kärpäset. Joten kiusa se on pieninkin kiusa.
Philippe ja kärpänen sekoittuvat keskenään, vieläpä täysin samalla tavalla kuin isille kävi. Eli ihmisruumis jolla on kärpäsen pää ja uloke, sekä erillisenä kärpänen jolla on ihmisen pää.
Raivostunut kärpäsPhilippe karkaa laboratoriosta kosto mielessään etsimään Alania.
Francois kertoo poliisi Beechamille (John Sutton) mitä on tapahtunut ja pyytää tätä avukseen molempien kärpäsosien etsinnässä.
KärpäsPhilippe käy siinä sivussa tappamassa Alanin.
Sekä ihmiskärpänen että kärpäsihminen löydetään, isketään telemundolaitteeseen ja onnellinen loppu on tällä kertaa enemmän on odottettavissa.


Return Of The Fly alkaa ihan hyvin ja se kasvattaa jännitystä ihan onnistuneesti noin tunnin verran, mutta sitten viimeiset noin 13 minuuttia se on aika tuskastuttavaa katseltavaa. Heti kun Philippe muuttuu kärpäsPhilippeksi alkaa alamäki. Hirveällä vauhdilla näytetään kuinka Philippe käy lahtaamassa Alanin ja muuttuu onnellisesti takaisin ihmiseksi.
Ensimmäisestä osasta tuttu kuvaus ihmisyyden kadottamisesta on täysin unohdettu ja nyt kyseessä on vain hirviö vapaalla-moodi ja loppuun vielä ultimosiirappista onnellisuutta. Tämä on sääli, sillä ensimmäinen tunti on hyvin tehokasta elokuvaa jossa henkilöt ja heidän motiivinsa vaikuttavat mielenkiintoisilta. Sitten lopussa tuntuu kuin joku olisi puuttunut peliin ja sanonut ”ei tässä tarvitse enää henkilöhahmoja rakennella, senkun pistetään hirviö irti ja lopetetaan hymyyn.”

Return Of The Fly on siis ensimmäisen tuntinsa ajan erinomainen ihmisyyden ja perheen kuvaus, mutta loppuu kuin seinään.


Itse kärpäspäinen ihminen on edelleen ihan julmetun upea ja Vincent Price saa äänellään uskomaan että hän voittaisi kaikki maailman Talentit vain lukemalla ostoslistaa.


Tähdet: ***
Return Of The Fly

...NOIR

Ei kommentteja: