keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Friday The 13th (2009)

Tämän elokuvan juoni on nopeasti käyty läpi.
-Joukko pissiksiä menee metsään.
-Jason tappaa heidät.


Tämä juonikuvio käydään vieläpä kaksi kertaa elokuvassa läpi.


Tai jos oikein tarkkoja ollaan, niin elokuvassa on kolme erillistä tarinaa. Vähän kuin osat yksi, kaksi ja arvasitte oikein, kolme olisi pistetty yhdeksi pötköksi.
Uusi Friday kun ei niinkään ole remake sarjan ensimmäisestä osasta, vaan pikemmin ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta.


Ensin käydään läpi jonkinlaisessa flashbackissa ensimmäisen osan juoni äidistä tappajana. Ja tuo ei voinut olla spoileri, sillä jos ette tienneet kuka oli ensimmäisen osan tappaja, niin miksi Te tätäkään lukisitte.
Siinä äiti-juonessa kulutettiin pari minuuttia.


Seuraavaksi vuorossa on säkkipääJason (siis osa kaksi) jonkinlaisessa puoliflashbackissa. Ollaan siis tavallaan nykyajassa, mutta kohta ollaankin kuusi viikkoa myöhemmin.
Joukko nuoria metsässä ja säkkipääJason tappaa heidät.
Siinä kului puolestaan jokin hiukan alle 20 minuuttia.


Nyt päästäänkin tähän hetkeen, eli kuusi viikkoa myöhemmin.
Joukko toinen toisiaan ärsyttävämpiä pissiksiä menee metsään.
Jason pistää jääkiekkomaskin kasvoilleen ja aloittaa lahtausurakan.
No, nyt on elokuva käyty läpi ja vielä on noin 50 minuuttia jäljellä.


Joten tarinallisesti uusi Friday ei eroa suurimmasta osasta edeltäjiään niin Jason-tarinoiden suhteen, kuin ylipäätään minkä tahansa psykotappaja jahtaa-elokuvan. Mutta toisaalta, kun kyseessä on Jason, niin eihän sitä nyt ihmeitä odotakaan.
Hassua vain, että uusi Friday ei koeta nykytyyliin päteä tekemällä aiempia näyttävämpiä ja raaempia tappoja. Suurin osa elokuvan lahtauksista kuntapahtuu nopeasti ja niin pimeässä, että puolet jää koko ajan huomaamatta. Hyvähän se on jos remake ei koeta olla pelkkää mättämistä.


Jos vuoden 2009 Friday the 13th ei kerran koeta yhdeksännen osan tavoin radikaalia tarinamuutosta, tai kymppiosan kaltaista ulkoasumuutosta, niin mitä se sitten tarjoaa?
No, se on nopeampi kuin aiemmat.
Tottavie, tämä Jason on sukua Speedylle eikä Sakulle. Löntystelevän Jasonin sijaan kyseessä on sinne tänne säntäilevä hirmukiituri.
Mitään oikeasti uutta ei tähän elokuvaan ole kuitenkaan tuotu mukaan.
Jason juoksee. Mitä sitten?

En ole pitänyt toistaiseksi yhdestäkään Marcus Nispelin ohjaamasta elokuvasta, mutta ainakin ne aiemmat ovat herättäneet jotain tunteita,,, edes kielteisiä. Mutta tämä uusi Friday. Ei mitään.
Poislukien ihan helvetin hölmön lopetuksensa, muuten tätä elokuvaa katsoo aivan vailla tuntemuksia mihinkään suuntaan.
Se on kuin puudutuspiikki. Tiedät että jalkasi on poikki, mutta et tunne mitään.

Periaatteessa uusi Friday ei ole yhtään sen huonompi kuin muutkaan osat siellä joukossa, mutta kun tämä on olevinaan uusi aloitus koko roskalle, niin sen luulisi olevan enemmän kuin ihan siedettävä jatko-osa.

Mikään uusi aloitus, tai uudenlainen elokuva tämä ei ole. Se on vain perinteinen ponneton Friday-elokuva jonka kyllä katsoo sujuvasti läpi, mutta ei muista siitä seuraavana päivänä juuri mitään.
On ikävää kun elokuvassa ei ole edes yritetty.


Ja sitten spoileri joka kannattaa lukea, ettei sitten ketuta niin pahasti kun se tulee (köh!) yllätyksenä.


Elokuvan lopussa Jasonin ruumis upotetaan järveen. Näemme kuinka maski irtoaa ja laskeutuu järven pohjaan. Laiturilla ovat eloonjääneet sisarukset. Sitten samantien muka lopun yllätyksenä Jason iskeytyy laiturin pohjan läpi NAAMARI PÄÄSSÄÄN!

Oliko sillä taskussaan toinen jääkiekkomaski odottamassa?
Voi sattana ja jummalauta mikä sontalopetus.

Tähdet: *
Friday The 13th

...NOIR

Ei kommentteja: