tiistai 11. kesäkuuta 2013

Anamorph (2007)

Kaupungilla liikkuu murhaava taiteilija. Onko kyseessä sama mies jonka poliisi Stan (Willem Dafoe) jo pysäytti?

Pidän useammastakin seikasta tässä elokuvassa. Elokuvan rauhallisuus ja muutamista groteskeista näyistä huolimatta niiden mässäilyllä välttely ovat kovastikin mieleeni, kuten myös etenkin edelliseen sopiva Dafoen jopa lähes nukuksissa olevan vähäeleinen ja -puheinen esiintyminen. Näiden lisäksi Anamorphin kuolonuhrien avustuksella tehdyt taideteokset ovat oikeasti aika hienoja ja oikean perspektiivin löytämisellä leikitään pariin otteeseen aika herkullisesti.
Se mistä taaseen en suuremmin pidä on, että tottakai Dafoen kyttä on alkoholille perso pakkomiellenero, joka on kokenut traumoja jotka otetaan esille hänen tutkiessaan murhasarjaa ennen kuin kaivattuun eläkkeeseen on edes teoreettinen mahdollisuus. Symbolinen Twin Peaksin Bob tulee esiin-tyylinen kuolema on aika hassu, mutta vastaavasti itse murhaajan nimeni on Nobodymaisuus on aika piristävää niiden kaikkien se olikin isäni, ei kun äitini, ei kun minä, veli rakas-juttujen sijasta.
Mutta kun on kahlannut läpi Seitsemän, WAZin, Postmortemin, Horsemenin, Resurrectionin ja muut sielun veljet, niin eipä se uusi uskonnolinen symbolismi, taikka myyttien petoeläin, jokin muu mikä jaksa enää suuremmin yllättää. Rima on nostettu sen verran korkealle (tosin esimerkkeinä mainituista elokuvista vain yksi on oikeasti todella hyvä, sillä sehän sen riman nostikin), että riittämiin on jos toimiva runko saa ylleen syömäkelpoista lihaa onnistuneiden näyttelijäsuoritusten, tms. ansiosta. Kylmän kosteat kadut, pimeä valo ja jatkuva masentuneisuus ovat sitä mitä odottaakin ja vaikka niitä Anamorphinkin kohdalla käytetään kelvollisesti, niin se ei saa elokuvaa irtaantumaan sieltä ihan hyvän ansasta.
Kenties se on kuitenkin ihan hyvä näin, sillä ainakaan en suuttunut ja maata polkenut kuten Horsemenin ja WAZin kohdalla tein. En kyllä tosin edes elokuvaa katsoessani jaksanut olla juuri muusta kiinnostunut kuin, että millainenkohan se seuraava maalaus on? Ja sitten kun sen oli nähnyt, niin sen saattoi unohtaa.

Tähdet: **
(maalaukset ja Dafoen tukka: ***)
Anamorph

Ei kommentteja: