sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Star Trek 8: Ensimmäinen Yhteys (Star Trek 8: First Contact, 1996)

Näin sitä pitää. Jos Next Generationin ensimmäinen elokuva, Sukupolvet tuntui jalkaproteesien sovittelulta, niin nyt juostaan ilman huolen häviää. Tai siis, mitä nyt kyborgit koettavat hieman vallata koko universumia.
Ensimmäinen Yhteys on jo selkeästi Picardin (Patrick Stewart) ja kumppaneiden oma elokuva. Enää ei tarvitse muistuttaa Kirkin, tai ylipäätään alkuperäisen Star Trekin olemassaolosta. Ja jos on edes mitenkään mahdollista ravistaa edeltäjän populaarikulttuurihistoriallista mainepainoa niskoilta, niin Ensimmäinen Yhteys onnistuu siinä varsin mainiosti.


Ensimmäisen Yhteyden pahikset ovat suosikkejani koko Star Trek-maailmassa. Kyseessä ovat Borgit ja kuten elokuvassa todetaan, ”sounds Swedish.”
Kuten on jo mahdollista nimestä päätellä, Borgit ovat kyborgeja. Mutta nämä eivät ole vain jotain robotteja joissa on lihaa virtapiirien ympärillä, vaan Borgit ovat tavallaan muuntuva virus, sairaus. Ideahan on että Borgit tahtovat yhdistää kaiken elollisen yhdeksi suureksi kollektiiviseksi tajunnaksi. Ne ovat hieman kuin muurahaisia joita johtaa kuningatar ja kuten muurahaiset, kaikki ovat palvelemassa vain ja ainoastaan kuningatarta.
Borgit tartuttavat, vaikkapa nyt sinuun, nanobottinsa samaan tapaan kuin joku tartuttaa flunssan räkimällä päällesi. Huomautettakoon tosin, että nämä kyborgit eivät tietenkään sylje uhrejaan kohti. Mutta että niiden kosketuksen kautta sinuun tarttuu sairaus joka muokkaa kehoasi kyberneettiseksi uudeksi olennoksi joka on ulkonäöltään yhteneväinen muiden Borgien kanssa. Ja nyt kun näytät samalta, niin miksi et jakaisi ajatuksiasi ja mieltäsi kaikkien muiden Borgien kanssa. Te olette yhtä.
Hienoa näissä hahmoissa on se, että ne eivät näytä miltään ihmisiltä robottiasu päällään Robocopin henkeen, vaan kyseessä on enemmänkin Tetsuon kaltaista lihan sisältä tulevaa mekaniikkaa. Se tekee näistä hahmoista aika pelottavan näköistä katseltavaa.
Borgit eivät syrji ketään. Kaikki ovat tervetulleita osaksi kollektiivia. Halusivat tai eivät. Borgit valtaavat kaiken olevaisuuden, sillä ne haluavat kaikkien parasta. Kaikki eivät vain ymmärrä sitä.
Tähänastisista Trek-elokuvista Borgit ovat kenties motiiveiltaan yksinkertaisimpia pahiksia. Ne eivät etsi mitään Jumalaa, tai tahdo räjäyttää planeettaa muuttaakseen jonkun euforia-aallon kulkumatkaa, saati halua kostaa vuosikausien nöyryytystä. Borgit haluavat vain vallata universumin. Ei filosofointia, ei henkilökohtaisuuksia.


Borgien Kuutio (eli helvetin iso alus) on matkalla Maahan ja se täytyy pysäyttää. Enterprise saa käskyn pysytellä poissa taistelusta, koska aluksen kapteeni Jean Luc Picard (Patrick Stewart) on aiemmin sulautettu osaksi Borg-kollektiivia, mutta pelastettu siitä. Tähtiliiton silmissä Picard on kuitenkin epävarma tekijä.
Turhautunut Picard koettaa noudattaa käskyä, mutta lopulta tekee oikean ratkaisun ja lähtee miehistöineen estämään Borgeja.
Borgien Kuutio tuhotaan, mutta pieni Borg-alus ehtii avaamaan aikaportin ja matkustaa sitä kautta Maan historiaan assimiloimaan kaiken elävän. Enterprise jää keskelle aikapyörrettä, minkä vuoksi historian muutos ei vaikuta heihin. Tietenkin Picard miehistöineen matkaa myös menneisyyteen estämään Borgien toiminnan.
Borgit matkustivat vuoteen 2063, hetkeen ennen keksijä Zefram Cochranin (James Cromwell) poimuajoaluksen koelentoa, estämään tämän. Niin ja valtaamaan maan.
Cochranin täytyy suorittaa koelentonsa juuri tuolla tietyllä hetkellä koska juuri silloin Vulcanuslaiset ovat kulkemassa aurinkokuntamme ohitse ja he havaitsevat Cochranin aluksen, ottavat ensimmäisen yhteyden ja avaruusihmeiden aika voi alkaa. Borgit tahtovat tietenkin estää kaiken tuon ja pommittavat valopalloilla Cochrania, mutta Enterprise saa estettyä pahimmat tuhot. Cochranen alus ja mieli täytyy saada kuitenkin korjattua, joten William Riker (Jonathan Frakes) muutaman miehistön jäsenen kanssa siirtyy Cochranen luokse auttamaan tämän aluksen kunnostamisessa ja samalla koettaen saada vakuutettua Cochrane kokeensa merkityksestä. Tässä tilanteessa Riker joutuu rikkomaan aikasäädöksiä ja kertomaan totuuden itsestään, Enterprisesta, jne.
Samaan aikaan selviää että osa Borgeista ehti ennen aluksensa tuhoa siirtymään Enterpriselle ja ovat nyt sulauttamassa sen miehistöä itseensä. Borgit vangitsevat Datan (Brent Spiner) ja koettavat saada tämän paljastamaan Enterprisen tietokoneen turvakoodit. Borgien B-suunnitelma on lähettää radiosignaali kotiplaneetalleen ja kutsua apuvoimia Maan valtaukseen.
Koska Data on androidi, niin Borgit eivät voi liittää häntä kollektiiviinsa ja tätä kautta saada turvakoodeja. Niinpä esiin astuu Borgien Kuningatar (Alice Krige) joka tarjoaa inhimillisyyteen pyrkivälle Datalle mahdollisuutta saada koneistukseensa lihallisuutta ja täten vetoaa ihmiseksi pyrkivän Datan turhamaisuuteen.
Toivo näyttää menetetyltä ja Picard määrää loput miehistöstään siirtymään turvaan Maahan ja aikoo pakotetusti itse uhrata koko Enterprisen tuhotakseen aluksella olevat Borgit.
Nyt aluksella ovat enää Picard, Data ja Borgit.

Ennen aluksen itsetuhoa, Picard aikoo vielä pelastaa vankina olevan Datan. Onneksi Data ei ole antautunut viettelyksille ja onnistuu päästämään ilmoille jotain vihreää sontaa joka tuhoaa kaiken lihan. Tämä vihreä sonta sulattaa kaiken elävän kudoksen Borgeissa ja niistä jää jäljelle pelkkiä irrallisia mekaanisia osia, jotka ilman kokonaisuutta eivät pysty toimimaan. Niin ja Picard itse tietenkin kiipesi turvaan, jotta ei sulaisi pois.
Borgit ovat siis tuhottu ja Rikerin avustuksella Cochrane pääsee lennolleen. Vulcanuslaiset huomaavat Cochranen ja laskeutuvat Maahan todettuaan ihmisten olevan viimeinkin kehitykseltään valmiita ensimmäiseen kohtaamiseen.
Enterprise palaa pelastettuun tulevaisuuteen, eli nykyaikaan.


Kun Ensimmäinen Yhteys on nyt taas yksi näitä aikamatka-trekkailuja, niin se itsessään aiheuttaa jälleen kerran joitakin jatkuvuusongelmia. Välillä minusta tuntuu kuin käsikirjoittajien mielessä olisi olla vain mahdollisimman nokkela ja unohtaa tarinan itsensä toimivuus. Kunhan nyt vain mukaan saadaan mahdollisimman mutkikkaita juonikuvioita. Siispä tässäkin elokuvassa mennään taaksepäin aikaan ennen James Kirkia ja puututaan historian kulkuun joka olisi pitänyt jollakin tavalla huomioida myös alkuperäisen Star Trekin tarinoissa. Tietenkin kun alkuperäinen Trek tehtiin kauan ennen Next Genia, niin ei silloin ole voitu tietää millaisia juonenkäänteitä tulevaisuudessa on luvassa. Next Gen, Voyager ja Deep Space Nine puolestaan olivat tuotannossa samoihin aikoihin, niinpä niiden kesken pystyttiin huomioimaan viereisessä sarjassa tapahtuneet muutokset jotka saattoivat vaikuttaa kaikkiin muihinkin. Mutta oikeastaan ainoa sarja jossa Ensimmäisen Yhteyden tapahtumat vaikuttivat konkreettisesti oli Enterprise. Tuossa sarjassa joka sijoittuu Ensimäisen Yhteyden ja alkuperäisen Trekin väliin, jouduttiin välillä kommentoimaan erinäisten sisarsarjojen aikamatkustuksesta syntyneitä pulmia. Enterprise tavallaan perusteli katsojalle miksi esimerkiksi alkuperäisessä Star Trekissa ei tunnettu Borgeja ja muuta tälläistä. Niinpä esimerkiksi Ensimmäisessä Yhteydessä tapahtunut Zefram Cochranen kohtaaminen Next Genin miehistön kanssa mainitaan Enterprisessa ja katsojalle osoitetaan miksi tuo tulevaisuuden vierailijoiden tapaaminen ei muuttanut jo tunnettua aikajatkumoa ja tietoisuutta. Periaatteessa Cochranen osoitettiin olevan Hemingwayn kaltainen alkoholissa uitettu rehvastelija ja kukaan ei ottanut todesta hänen puheitaan. Etenkin kun tässä vaiheessa elettiin jo avaruuden ihmeiden synnyttämää uteliaisuuden aikaa ja skeptisismi oli välttämätöntä. Enterprisessa esitetyt selitykset ovat ehkä välillä hieman kyseenalaisia, mutta ainakin Star Trek siis huomioi itsensä itseensä tekemät muutokset. Joten tästä syystä Ensimmäisen Yhteyden aikamatkustusteema ei lopulta kiusaa minua kovinkaan paljoa. Myönnettäköön tosin että jos on vain pintapuolinen Trekin seuraaja, niin tämäkin elokuva saattaa saada puistelemaan päätä rajustikin, juuri sen synnyttämien aikaparadoksien kanssa. Suhteellisen selkeäksi se muuttuu vain jos katsoo myös Enterprise-sarjan ja se on aika paljon vaadittu satunnaiselta katsojalta, että pitää katsoa toinen kokonainen tv-sarja jotta yksi elokuva ei enää sekoita aika-avaruusjatkumoa. Saati sitten että pitäisi katsoa kaikki tv-versiot ja elokuvat. Eikä edes oteta esille Star Trek-kirjoja, joissa KIRK ON VIELÄ ELOSSA!
Sitten kun mukaan laitetaan vielä se seikka, että Picardin yhteys Borgeihin tuli esille esille Next Genin jaksoissa, niin ne kenties pitäisi ainakin nähdä ennen Ensimmäisen Yhteyden katsomista.
Mutta kaikista tuollaisista Don Rosamaisista Ankkojen sukupuu-kontakteistaan huolimatta uskon että asioihin perehtymätön voi katsoa Ensimmäisen Yhteyden pelkkänä tieteistoimintana. Tämä nimittäin on tähänastisista Trek-elokuvista toimintapainotteisin. Ja toisin kuin alkuperäisen Trekin kohdalla, jossa liika toiminta oli minusta jopa jonkinlainen miinus, niin Next Genin muutenkin kiivaampaan tahtiin toimintapainotteisuus sopii paremmin kohdilleen. Asiaa auttaa myös se, että elokuva on hieman kuin jokin zombieleffa jossa laumoittain eläviä kuolleita tulee vastaan ja niitä pitää ampua päähän. Borgit kun ovat eräänlaisia kyberneettisiä zombeja joiden ”purema” muuttaa vastaantulijat samanlaisiksi. Joten jos ei halua katsella sci-fiä, niin aina voi katsoa tämän olevan jonkinlainen Assault On Spaceship 13, tai Night Of The Living Borg.


Ensimmäinen Yhteys on ehdottomasti onnistunein Next Generation-elokuvista. Siinä on muistettavin uhka, se on visuaalisesti onnistunut ja kokonaisuutena sen tarina pysyy erinomaisesti kasassa. Näistä jälkimmäinen on suuri saavutus ottaen huomioon kuinka hankalaa on aina saada aikamatkustustarinat kuulostamaan järkeviltä. Ehkä se ei tälläkään kertaa kuulosta järkevältä, mutta elokuvaa katsoessa se on juuri niin kuin pitääkin.


Tässä vaiheessa Picard ja Data nostetaan muita huomattavasti vahvemmin esille ja näin jatketaan seuraavassa kahdessa elokuvassakin. Tämä muistuttaa tietenkin alkuperäisen Trekin Kirkin ja Spockin muita suurempaa merkitystä. Kuitenkin etenkin tämän elokuvan kohdalla Datan ja Picardin suurempi näkyvyys on perusteluiltaan onnistunein.
Picardin kohdalla tietenkin viitataan jo Next Genin jaksoihin jossa Picard sulautettiin osaksi Borgeja. Tätä kautta Picardin hahmon suhde Borgeihin on syvempi kuin muilla.
Data puolestaan on merkityksellinen jo sen vuoksi, että hän on androidina lähin vertailukohta Borgeille. Erona tietenkin se että Data pyrkii inhimillisyyteen ja yksilöllisyyteen. Seikkoihin joita Borgit pitävät vajavaisuuksina
Sekä Patrick Stewart että Brent Spiner suoriutuvatkin aivan loistavasti rooleistaan.
Heidän lisäkseen etenkin James Cromwell ja Alice Krige ovat todella hyviä.
Cromwellista olen pitänyt aina ja hän ei petä tälläkään kertaa. Hänen Zefram Cochrane-hahmonsa on mainio eräänlainen hullu tiedemies, jonka pitää oman napansa katselun lisäksi nyt kantaa koko ihmiskunnan kehityksen tulevaisuutta niskoillaan. Cromwell esittääkin roolinsa sopivasti kieli poskessa, mutta tarpeen vaatiessa sopivalla vakavuudella.
Alice Krige taas ei ole koskaan ennen tai tämän jälkeen tehnyt minuun mitään suurempaa vaikutusta, mutta Borg Kuningattareksi hän sopii hyvin. Hän onnistuu olemaan samalla erittäin uhkaava, että seksikäs. Jälkimmäinen on erityisen kunnioitettavaa jo siksikin, että Borg Kuningatar näyttää joltain kaljulta Mad Max-hahmolta kastettuna limaan.


Tähdet: *****
Star Trek 8: Ensimmäinen Yhteys

...NOIR

Ei kommentteja: