torstai 21. tammikuuta 2016

300 (2006)

Spartalainen Leonidas (Gerard Butler) koulittiin nyrkin ja toisenkin avulla kantamaan asemansa soturikuninkaana, ja nyt kun blingblingia rakastavat persialaiset haluavat vallata maan, voi Leonidas kunnolla näyttää mistä aineksista hänet ja 300 alamaistaan on tehty: testosteronista enimmäkseen.

Frank Millerin sarjakuvaan pohjautuva 300 onnistuu tavoittamaan alkuperäisteoksen ainakin väkivallan ja visuaalisuuden osalta, ja kyseessä onkin vahvasti tyylitelty elokuva josta pelkkä kansikuvan lihaksikas uhoaminen kertoo kaiken oleellisen: superfeikkiä, mutta hyperrealistista?
Vähät jostain tosipohjaisesta tarinasta, sillä se on vain jokin haaleanpunainen lanka jonka ympärille voidaan kasata tosimiehiä grillaamaan ja kreikkalaisroomalaiseen painiin. Jos on ruudunkaan verran lukenut Millerin sarjakuvaa niin onhan tämä 300-elokuva sitä samaa,
mutta jotain merkittävää on muuttunut siirron yhteydessä. Sarjakuvaa lukiessa liike ja äänet on pitänyt luoda itse omien korvien välissä ja nyt kun sen kokee ns. todellisuudessa, niin vaikka Millerin sarjakuva on ihan samalla tavalla täynnä kumpuilevia rintalihaksia, hurmekarkelointia, otsasuonet pullistelevaa kiihkoa ja "jos mulla silmät vuotaa, se vain hikeä on"-miestunteilua, niin sama se kuinka samaa toteutetaan ruutu ruudulta imitoiden, ei se enää elokuvassa ole laisinkaan vakavasti otettava, mitä kaikesta edellisestä huolimatta Millerin sarjakuva sentään suurelta osin oli. Heti kun oman mielikuvituksen sijaan kuulee ja näkee Gerard Butlerin huutamassa "THIS! IS! SPARTA!" huomaa, että syystäkin se synnytti internetmeemejä, sillä kyseessähän on vitsi, eikä siten enää ainakaan siitä hetkestä eteenpäin voi pitää kolmesatasta muuna kuin Monty Pythonin ritarina joka raajat irroitettunakin vielä väittää kyseessä olevan vain lihashaava.
Eikä siinä mitään, sillä onhan 300 edelleen kuviensa suhteen hieno, uhotunnelmaa erinomaisesti tukeva Tyler Batesin lihaksikas musiikki vaikuttavaa ja Butler eläytyy agressiivista homoerotiikkaa tihkuvaan Tom of Finland-soturirooliinsa täysillä, joten kyseessä on hyvin viihdyttävää toimintafantasiaa. Jatkuva tarkoituksellisen ylivedetty kukkulan kuningas-pullistelu ja hikiäijäily kyllä aiheuttaa sen, että sitä hieman nolottaa katsella ja pitää tälläisestä elokuvasta, sillä kyseessähän on Manowar:
Silloin ollaan jo hieman siinä rajalla, että kehtaako sitä kutsua edes guilty pleasureksi.

300 kuitenkin kulkee kuin hulluruohoa syönyt villihevonen, joten ei silloin ainakaan edessä kannata seistä, ellei sitten halua tulla poljetuksi. Klip klop, hevonen on pop!

Tähdet: ***

10 kommenttia:

Waltsu kirjoitti...

Pidän Gerard Butlerista näyttelijänä What? Who said that? ...pitäisköhän vähän alkaa suodattamaan näitä hullunmerkkejäni?

Tuoppi kirjoitti...

Hulluna on hyvä olla, kun vaan ei järki puutu.

...noir kirjoitti...

Gerard Butlerissa on jotain hyvin mukavaa ja ehkä se johtuu vain niistä pulleista poskista, joiden vuoksi hän vaikuttaa jotenkin "pehmoisemmalta" kuin muut toimintatähtinä itsensä läpilyöneet. Joskin se on myönnettävä, että aika harvassa hänellä on mitenkään muistettavat roolisuoritukset ja tämä Leonidas lieneekin hänen vahvin esiintymisensä, sillä sen verran energisesti hän roolinsa vetää ja on selvästi pistänyt itsensä kunnolla fyysisesti likoon. Surku vain ettei tälläisiä lihaskimppuhuutajia huomioi ns. hyvinä esiintymisinä, sillä eihän tässä laihdutettu itseään tikuksi ja oltu nukkumatta vuoteen.

Waltsu kirjoitti...

Kyllä minulta ainakin irtoaa krediittiä, jos itsensä tullaiseen kuntoon repii. Ja juu, kyllä Butler on sinänsä helppo katsoa yleisönä, sillä hänessä on juurikin tuota "pehmoisuutta"

Tuoppi kirjoitti...

Jatko-osa lienee myös ohjelmistossasi?

...noir kirjoitti...

Ei ainakaan vielä, sillä nyt halusin yhdistää tämän toiseen kuvallisesti näyttävään Frank Miller-elokuvaan ja se varmaan paljastikin jo mihin.

Tuoppi kirjoitti...

Jep jep.

corum81 kirjoitti...

Oli kyllä visuaalisesti loistava sarjakuva!

...noir kirjoitti...

Jestapajepulis.

Occo kirjoitti...

Tää oli kyllä hämmentävä.