sunnuntai 2. elokuuta 2015

Kymmenen kysymyksen haaste

Minut haastettiin Cinema Lozengen toimesta vastaamaan kymmeneen pääosin elokuvateemaiseen kysymykseen ja tässä sitä nyt sitten ollaan.

1. Minkä elokuvan ostit viimeksi? ja mistä?

Tuorein elokuvaostokseni on sen verran iso läjä leffoja etten raaski tässä yhteydessä luetella niitä kaikkia, tulkoon siis myöhemmin niistä ja muista oma postauksensa. Kyseessä on Discshopin euron ja kahden leffoista tehtyä formaattipäivitystä ja sarjojen aukkojen paikkaamista, joten esimerkiksi mukana olleet seitsemän 007-elokuvaa olivat täydentämään ystäviään, eivät koska ne olisivat jääneet aiemmin näkemättä.
Mukana toki oli parisen itselleni kokonaan uutta elokuvaa ja sellaisista suurinta kiinnostusta herättää John Woon nimellä mainostettu Reign of Assassins (Jian yu, 2010).

2. Mitä televisiosarjaa/sarjoja seuraat juuri nyt?

Jos tuolla tarkoitetaan nimenomaan normaalisti televisiosta esitettäviä sarjoja, niin ei yhtikäs mitään.
Joskin levymuodossa valikoimistani löytyy useita vielä katseluaan odottavia tv-sarjoja joiden pariin en ole vielä ehtinyt, mutta niiiden kelkkaan haluan hypätä. Joistakin niistä olen nähnyt jakson tai melkein jopa kaksi niiden pyöriessä jollain televisiokanavalla, mutta Castle, Game of Thrones, The Tudors, Shark, Sons of Anarchy, The Walking Dead ja muutamat muut saavat vielä ainakin hetken odottaa, sillä nyt satunnaisessa katseluvuorossa ovat jälleen kerran alkuperäisen Star Trekin jaksot.
Castlesta pitää mainita sen verran ettei se suuremmin kiinnosta muuten kuin siksi, että Nathan Fillion on mukavan oloinen heppu.

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Btw. kohta rupeaa tulemaan tänne ns. kirja-arvosteluitani (myös tuosta ylläolevasta) ja niiden tekstaripituiset esittelyt ovat jos eivät muuta ainakin nopeasti luettuja.

4. Mene imdb:hen ja rullaa alas "Recently Viewed" kohtaan, kerro 5 viimeisintä.

Cilon esimerkin mukaan tässä ruutukaappaus:
Vasemmalta oikealle: Buy & Cell, Khu, Dark Moon Rising, Insectula!, Watermark, Gastown, Laugh Killer Laugh, Echoes of War, Deadly Birthday Party, Jill Schoelen, Adventures is Spying, G. Gordon Liddy, Claudia Christian.

5. Onko sinulla jotain sellaista elokuvaa/tv-sarjan jaksoa, jonka olet nähnyt aivan liian nuorena?

Mieleni tekisi todeta sellaisen olleen Alien, koska esimerkiksi se pelotti niin riivatusti, että keskeytin elokuvan siihen kun naamahalija hyppää John Hurtin kypärälle ja lainasin kasetin ystävälleni koska en uskaltanut pitää sitä kotona. Sitten toisaalta ehken sittenkään ollut liian nuori siihen, koska kyseinen leffa on suurimpia suosikkejani ja sitä taatusti osaltaan juuri siksi, että se teki niin suuren vaikutuksen ensiyrityksellä.
Siispä sanon sen olleen 2001: Avaruusseikkailu ja se siksi, että en vain tajunnut sitä ensikatselulla. Toinen yritys sitten räjäytti tajuntani ja kyseessä onkin mielestäni lajityypistä riippumatta kaikkien aikojen paras elokuva.

6. Minkä elokuvan olet aikeissa nähdä seuraavaksi valkokankaalta?

En mitään. En juuri nauti elokuvateatterissa elokuvien katselusta.
Karkkipussien rapistelua sun muuta rykimistä ärsyttävämpää on sivusilmällä nähty kännykän valo (ainakin se piip piip-tekstarimerkki on kadonnut) ja etenkin se kuinka ihmiset nousevat ja rupeavat poistumaan heti kun lopputekstit alkavat. Pahimmassa tapauksissa elokuvateatterin henkilökunta edesauttaa poistuvien moukkien toimintaa laittamalla valot päälle. Lopputekstit ovat osa elokuvaa. Enemmän kuin ne alussa esitetyt mainokset.
Isoruutuinen televisio ja kontrollissani oleva ympäristö ovat parasta.
Ja nyt kun elokuvateatteri tuli puheeksi, niin esimerkiksi keskusteludraamat menettävät mielestäni tehoaan kun niitä katsoo valkokankaalta, sillä niiden tarkoittama ihmisläheisyys ei tarvitse seurakseen jättiläisnaisen hyökkäystä (poislukien draamat joissa miljöö on korostettua. Vaikkapa jokin K2). Teatteri on ideaalein tehostepohjaisille elokuville ja niillä taas on metelinsä vuoksi paha tapa huijata katsojaa luulemaan niitä paremmiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Esimerkiksi ensi-iltahuumassa koettu Phantom Menace vaikutti aika hyvältä, mutta heti huuman hälvettyä tulin tuumineeksi, että olikos se elokuva nyt mistään kotoisin ja uusintakatselu (edelleen teatterissa) osoitti sen olevan aika p*ska. Toki myönnettäköön, että jonkin supersankarimyllytyksen kenties haluaakin hieman huijaavan, sillä jos sokeripillerillä parantaa itsensä suurestakin taudista, niin antaa uskon tehdä tehtävänsä. Parempi sekin kuin kärvistellä kyynisyydessä.

7. Mikä sai sinut alunperin kirjoittamaan blogia?

Halu kirjata ylös ajatuksia katsomistani elokuvista ja minusta tuntui ettei niitä elokuvia joista itse pidän käsitelty juuri laisinkaan (ts. muitakin kuin arvostettuja klassikoita, kulttielokuvia ja uutuuksia), niin sellaiselle oli mahdollisesti ainakin omalta osaltani tilausta.
Blogin alkuaikojen tekstini ovat aika kauheita. Aivan liian yksityiskohtaisia (KJS:n arvostelu on varmaan pidempi ja selittelevämpi kuin sen oma käsikirjoitus) ja siksi tarpeettoman jaarittelevasti pitkiä. Mutta vaikka ajoittain tunnenkin halua kirjoittaa joitakin uudestaan, niin tuumin niiden olevan parhaimmillaan sellaisenaan, koska ei tässä nyt sentään mitään George Lucasia olla, jolloin ei myöskään ole tarvetta mennä pistämään Greedoa ampumaan ensin. Ne ensimmäiset tekstit ovat vain kehitysaskeleita matkalla lopulliseen turmioon.

8. Paras yli 80-vuotias aktiivinen näyttelijä/näyttelijätär tällä hetkellä?


9. Paras alle 15-vuotias näyttelijä/näyttelijätär tällä hetkellä?

Mieleeni ei tule ketään tämänhetkistä, mutta ainakin Chloë Grace Moretz taisi olla alle 15 kun tuumin hänen olevan erittäin lupaava.

10. Paras James Bond? Paras Tohtori (Doctor Who)? Paras Kissanainen?

Roger Moore, Peter Cushing (joskin välillä sanon Paul McGann) ja viimeisen saavat jakaa Julie Newmar, Lee Meriwether sekä Michelle Pfeiffer.

9 kommenttia:

Waltsu kirjoitti...

Loistavaa!

Ja itse allekirjoitan tuon toteaman kanssa täysin. Nimittäin itse kanssa hädin tuskin pystyn lukemaan alkuaikojeni arvosteluja, joiden kanssa koen olevan täysin jaarittelevia, liian yksityiskohtaisia (olen selvästi vain yrittänyt saada niihin pituutta) enkä ole yhtään miettynyt arvostelun luettavuutta. Ja joudun jatkuvasti kamppailemaan itseni kanssa, etten menisi uudelleenarvostelemaan niitä kaikkia, koska sittenhän en ehtisi arvostelemaan uusia elokuvia ollenkaan! Joten kiva kuulla, että en ole ainoa!

Tuoppi kirjoitti...

Joo. Eipä ne meikänkään alkuaikojen arvostelut tasoltaan juuri päätä huimaa, joten et ole millään muotoa yksin tässä asiassa. Uudestaan en niitä en ala kirjoittamaan, sillä eipä ne siitä sen kummemmiksi kuitenkaan tulisi. Samaa jaarittelua samojen ketään naurattamattomien vitsien säestämänä ne kuitenkin vain olisivat :D

...noir kirjoitti...

Jos se ei ole rikki vaikka näyttääkin hölmöltä, niin mitä sitä korjaamaan.

Anonyymi kirjoitti...

"...ja etenkin se kuinka ihmiset nousevat ja rupeavat poistumaan heti kun lopputekstit alkavat. Pahimmassa tapauksissa elokuvateatterin henkilökunta edesauttaa poistuvien moukkien toimintaa laittamalla valot päälle. Lopputekstit ovat osa elokuvaa. Enemmän kuin ne alussa esitetyt mainokset."

Ja tästä tuli mieleen kun joskus vuonna '07 olin isäukon ja siskon kanssa elokuvateatterissa katselemassa erästä elokuvaa, ja lopputekstien tullessa jengi lähti menemään, mutta minä jäin katselemaan aina olleen tavan mukaisesti. Isäukko koitti sanoa kesken kyllä että "Mennään jo" mutta en suostunut lähtemään ennen loppua, ja sitten siellä olikin vielä piilotettu kohtaus. Hämärä muistikuva, mutta muistelen että valotkin laitettiin päälle ennen aikojaan.
Kuulin kerran jokin aika sitten että Japanissa ei tällaisestä tykätä, ja siellä katsotaan vihaisesti jos koitat lähteä kesken. Tunnen joskus itseni Japanilaiseksi tästä syystä.

...noir kirjoitti...

Nyt kun etenkin sarjakuvaleffat ovat ottaneet tavaksi pistää lopputekstien jälkeen jonkinlaisen teaserin tulevasta, olisi aiempaa suurempi syy antaa takapuolen pysytellä parkeerattuna loppuun saakka. Mitä sitä tietää vaikka The Martianin lopputekstien jälkeen selviäisikin, että koko laskeutuminen oli lavastettu. Aivan kuten tekivät aikoinaan oikeasti Kuu-matkan kohdalla.

Ilman mahdollista loppukiusoitteluakin on olemassa elokuvia joissa lopputekstit sisältävät materiaalia jonka missaaminen on synti. Monty Python- ja ZAZ-porukka harrastivat tekstimuotoisia vitsejä joista pääsi osalliseksi vain jos vaivautui lukemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, sitä ei koskaan tiedä mitä sieltä tulee. Ehkä musta ruutu musiikilla, ei mitään, kohtaus liittyen johonkin tai sitten jokin Paramountin sininen logo.
Helppo uskoa että Japanissa katsellaan kaikki kun animaatiosarjoissa seuraavan jakson 30 sekunnin esittelyklippi tulee 2/3 tapauksesta lopputekstien jälkeen.

Lukemisesta tuli mieleen että kerran koitin katsella kotonani erästä leffaa rauhassa ja johonkin piti mennä sitten ja minä kun koitan katsella lopputekstejä (lue: lukea sitä scrollia) vielä siinä niin isäukko uhkaa sähkön katkaisulla. Minä sanon että on noin kaksi minuuttia vielä ja vastaus kuuluu "Sulla on koko loma aikaa katsella lopputekstejä" ja siinä vaiheessa kilahti. Olin kettuuntunut pitkän ajan siitä eteenpäin, halusinhan vain katsella sen koko kokonaisuuden. Ketä muka ei kiinnosta että joku Mario Grilli on ollut koristelemassa lavasteita tai että Studio 4 on tehnyt ne alku- ja lopputekstit ja optiset efektit.

...noir kirjoitti...

Kohta rupeavat varmaan harrastamaan dvd-julkaisuissakin sitä televion tapaa jossa lopputekstit litistetään sivuun, jotta voidaan mainostaa toisella puolella jotain margariinipakettia.

Anonyymi kirjoitti...

Tai kutistetaan sekä nopeutetaan niinkuin eräässä maassa että voidaan mainostaa jotain tuubaa
https://www.youtube.com/watch?v=D4lW8C-4Z7I

Niin ja ketuttaa tämä parin kanavan tapa katkaista lopputekstien alusta hetisamantien (vaikka olisi kamaa jälkeen) niinkuin kuulemma Ruotsissa joka kanavalla ja Espanjassa kuulemma katkaistaan kaikki, harvinaista jos tekstiä näkyy edes yhden framen verran

Anonyymi kirjoitti...

Tai kutistetaan ja nopeutetaan jotta saataisiin mainostettua jotain ihme tuubaa.
Kas kun ei jätetä saman tien pois niinkuin Ruotsi tekee televisiossa ja parit kanavat meillä, Espanja katkaisee kaiken kesken.