torstai 14. huhtikuuta 2011

50 Sci-fi Classics: 43

THEY CAME FROM BEYOND SPACE (1967)

Aloitus on lupaava. Saul Bass-tyylinen alkutekstiosuus jossa soi taustalla hyvin Lalo Schifrinmainen musiikki.

Englantilaisen maaseudun rauha rikkoutuu kun maahan syöksyy rypäs meteoriitteja. Outoa tilanteessa ei ollut niinkään se mikä syöksyi ja minne, vaan se että meteoriitit saapuivat maahan muodostelmassa. Siispä asiasta innostuvat jonkinlaiset avaruustutkijat, joiden joukkoon kuuluu myös tohtori Temple (Robert Hutton.)
Templen ollessa tutkimuslaitoksessa tulkitsemassa kulkurataa, on törmäyspaikalla joukko muita tutkijoita huomaamassa meteoriittien olevan jotain aivan muuta kuin pelkkää kiveä. Kosketus meteoriittiin laukaiseen jonkinlaisen mielenhallintatoiminnon joka ottaa paikalla olevat tutkijat valtaansa ja zombiemaisina kulkevat tutkijat rupeavat alistamaan meteoriittien paloilla muitakin ihmisiä samaan transsiin. Pian Temple saa kuulla kuinka törmäyspaikalle toimitetaan runsaasti rakennustarvikkeita, mutta Templen tietojen mukaan niille ei siellä ole tarvetta. Siispä hän lähtee itse katsomaan mitä meteoriittien laskeutumispaikalla tapahtuu, mutta saa huomata alueen olevan suljettu jopa häneltä, yhdeltä projektin tärkeimmistä henkilöistä. Vanhat ystävät eivät tunnu edes tunnistavan häntä, tai sitten ovat hyvin vältteleviä.
Temple ei kuitenkaan ole ainoa joka on ruvennut ihmettelemään mitä on tekeillä ja kohta hän tapaakin poliisi Stilwellin (Maurice Good), joka haluaa auttaa selvittämään tapauksen. Stilwell kuitenkin saa pian jonkinlaisen kohtauksen ja kaatuu kuolleena maahan, että se siitä. Tämän jälkeen Temple saa nähdä kuinka paikallisia kyläläisiä alkaa kuolemaan samaan, outoja veripisaroita keholle nostavaan virukseen joka ristitään mediassa muotoon "crimsom plague." Mitään selvyyttä siihen mikä tämän taudin laukaisee ei tunnu olevan, eikä siihen miksi Temple tuntuu olevan immuuni sille ja miksi Temple ei ole päätynyt saman mielenhallinnan alaisuuteen kuten ystävänsä ovat.
Maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavat viranomaiset kehoittavat Templeä poistumaan paikalta ja unohtamaan alueen jonne meteoriitit putosivat ja nuo turvallisuusviranomaiset eivät enää elokuvassa esiinny.
Koska Temple ei saa mitään kunnon selityksiä kuultavakseen, ei hän myöskään aio jättää asiaa sikseen ja koettaa edelleenkin päästä törmäysalueelle. Kohta Temple pääseekin tunkeutumaan haluamaansa paikkaan, jonne on nyt rakennettu jonkinlainen futuristinen tehdas jossa rakennetaan raketteja. Täällä Temple jää heti kiinni kun häntä ammutaan TASKULAMPULLA! ja samantien hän pakenee ampumalla TASKULAMPULLA! Ai niin ja näemmä Temple on vastustuskykyinen sille mielenhallinnalle siksi, että oli tovi ennen elokuvan tarinaa ollut onnettomuudessa jonka seurauksena hänen päähänsä oli asetettu metallilevy. Missä foliohattu viipyy? No kauaa ei tarvitse odottaa, kun Temple päättelee miten ihmisiä voisi suojella ja keino siihen on näköjään siivilän laittaminen päähän. Temple myös huomaa, että tarpeeksi pitkä taskulampulla valaiseminen voi vapauttaa ihmisiä transsista.
Seuraavaksi Templestä tulee jänis Kuuhun matkalla olevaan rakettiin ja siellä hän tapaa,,, Sormusten Herran keijuja? Niin ja Master Of The Moonin (Michael Gough.) Hetkinen? Master Of The Moon? HAHAHA! Voi Luoja.
No niin, nyt Master (hehehe) Of The Moon selittää kuinka he olivat tulleet jostain kaukaiselta planeetalta, ratsastavat meteoriiteilla ja etsivät uusia maailmoja ja kehoja asutettavaksi.
Kuuhun tuodut ihmisorjat kapinoivat ja sitten tapellaan ihan hitsisti. Avaruusolennot vapauttavat ihmiset hallinnastaan ja loppu on onnellinen.

Joku uskaltaisinko sanoa 20 minuuttia They Came From Beyond Space on erinomaisesti toimivaa tieteisjännäriä, joka herättää mielleyhtymiä elokuviin kuten Village Of The Damned ja Invasion Of The Bodysnatchers eikä mitenkään negatiivisessa mielessä. Kun taas loppupuoli on aika jyrkkää laskusuuntaista itsemurhaa.

Alkupuoli on siis toimivaa paranoiaelokuvaa jossa ns. tavallinen ihminen koettaa saada aikaiseksi järjellistä selitystä ympärillä tapahtuviin asioihin ja saa huomata olevansa aivan yksin vihamielisessä ympäristössä. Ystävät eivät enää ole ystäviä, kulkusuunnat on tukittu ja epätoivo tuntuu olevan ainoa tunnetila joka on luvallinen. Sitten ruvetaan puhumaan meteoriiteilla ratsastavista Kuumiehistä, ampumaan taskulampulla ja metallilevy päässä estää mielenhallintaaaltojen vaikutuksen. Jotenka jos ensimmäinen osa elokuvaa on Hitchcockia, niin loppu on Bollia.

Näyttelijöistä on vaikea sanoa mitään kovin kehuvaa, sillä alussa etenkin mielenhallinnan alaiset ihmiset esiintyvät asiaan sopivan ilmeettöminä, mutta sitten puolessavälissä samat ihmiset näyttelevät kuin olisivat sitomassa kiljuvaa naista rautatiekiskoihin ja käkättäen vahaisivat kippuraviiksiään. Siispä esiintyminen on joko täysin eleetöntä, tai liioiteltua silmien pyörittämistä.

Pääosan Robert Hutton on aika ilmeetön esiintyjä, mutta näyttelemistä enemmän vaivaa hahmo itse. Kun Temple ensimmäistä kertaa huomaa että asiat eivät ole kunnossa, niin miksi hän ei edes koeta hakea apua? Sen sijaan hän pyrkii koko ajan itse tunkeutumaan alueelle ja tappelee lähes tauotta, vaikka samalla meidän tulisi uskoa hänen olleen juuri onnettomuudessa joka vaurioitti päätä sen verran pahasti että sinne tungettiin metallia. Suurimman osan aikaa sitä siis kyselee itseltään, että miksi, miksi ja miksi?

Miksi-osuuteen saamme mukaan myös ihmetyksen siitä, että kun se avaruusrutto-uutinen oli tv:ssä ja siinä samalla mainittiin muistakin meteoriittialueen oudoista tapahtumista, niin miksi seuraavaksi emme nähneet viranomaisten paikalletuloa? Tai edes turismivirtaa?
Se avaruusrutto kyllä aiheutti visuaalisena tehokeinona lähes kylmiä väreitä, mutta loppujen lopuksi se tuntui aika turhalta idealta koska se vain tapahtui, mutta sitten se unohtui. Vähän niin kuin jos vaikkapa Armageddonin alkupuolella Bruce Willis sanoisi, että "tämä sieni pelastaa kulkukoirat" ja siitä puhuttaisiin uutisissakin, mutta sitten sitä ei enää mainittaisi myöhemmin elokuvassa.

Tähdet: **
They Came From Beyond Space

Ei kommentteja: