keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Spice Girls: Spice. The Official Video Volume 1 (1997)

Sitten vuoroon se virallisempi Spaissaridokkari, jonka IMDb mainitsee olevan sekä epävirallinen, että virallinen julkaisu, mutta jälkimmäinen lienee se paikkaansapitävämpi väite tämän ollessa Spice Girlsien levy-yhtiön, Virginin julkaisema tuotos. Niin ja onhan nimessäkin sana official.
Hetkinen? Volume 1?
Eipä näytä olevan volume kakkosta, kolmosta, tai muitakaan. Ilmeisesti ajatus on ollut julkaista useampi Spicedokumentti, mutta liekö jatkojen puuttumisen syynä se, että Spaissareiden elinaika oli oikeastaan vain vuodet 1996 ja 1997. Ja näistäkin jälkimmäinen oli se vuosi kun kaikki paloi loppuun. Toki myöhemmin on tullut vielä yksi pitkäsoitto lisää ja comebackkiertue, mutta julkaisujen perusteella 1997 oli se vuosi joka oli SE vuosi.
Tai sitten Volume 1-otsikon takana on samankaltainen vitsi kuin elokuvassa Ladattu Ase 1.


Spice esittelee meille Spaissareiden kotivideokuvaa jossa tytöt hyppivät uima-altaaseen, kertovat kameralle olevansa ihan totaalisen kreisejä ja sitten antaudutaan tyynysotaan.
Ruudun poikki kulkeva teksti kertaa meille kuinka Spaissarit ovat suuri menestystarina listaykkösineen ja kultalevyineen. Epävakaisen kuvan avulla näemme tytöt pukeutuneina Baywatchista tuttuihin hengenpelastaja-asuihin ja sitten onkin aika siirtyä Wannabe-videon pariin, ja tämä nännikavalkadi on seksikkäämpää kuin All Saints ja Girls Aloud yhteensä, mutta myös huulisynkaltaan aivan naurettavan näköistä huttua.
Sinänsä tuo Wannabe-video on mielenkiintoista katseltavaa koska se näytetään tässä dokumentissa kokonaisuudessaan, eikä lyhennettynä kuten se yleensä tv:ssä esitettiin ja siitä näkee hyvin videossa käytetyn yhden otoksen tekniikan hyödyntämisen.
Spice koostuu siis kotivideokuvasta jonka visuaalinen laatu on parhaimmillaankin vain ihan hyvää, eikä siinä esitetyt lyhyet pätkät videokuvauksista, tai hupsuttelu siellä ja täällä kerro mitään syvällistä, mutta vastaavasti se on mukava tapa osoittaa Spaissareiden imagoon kuulunutta värikästä iloisuutta. Hauska ratkaisu on myös se, että välillä tyttöjä näytetään lojumassa sohvalla katselemassa ja kommentoimassa meidän katsojien näkemiä kotivideoita.
Say You'll Be There-video lateksiunelmineen lähtee pyörimään ja saa minut tuumimaan että ovatkohan Filterin musikantit Spaissari-faneja, sillä heidän Welcome To The Fold-videonsa tuntuu olevan Say You'll Be Theren hengenheimolainen. Ginger Spice ampuu laserdildolla. Öö, okei.
Yleistä heilumista.
2 Become 1-video.
Yleistä heilumista.
Yleistä heilumista mm. Jennifer Saundersin kanssa.
Who Do You Think You Are-video.
Yleistä heilumista.
Mama-video.
Spaissarit ovat New Yorkissa ja mitä siitä.
Radiohaastattelussa kikatusta, televisohaastattelussa kikatusta, kikatusta.

Brit Awards-esiintyminen, jossa pääkohteeksi päätyvät Gingerin tissit.
Loppuun vielä Spice Girls-tuotteiden mainos ja eiköhän se ollut siinä.

Sisällöltään Spice on höyhenen kevyttä usvaa. Tämä dokumentti on suunnattu heille jotka ovat jo faneja, ei heille joista halutaan faneja. Siispä ei informaatioa Spice Girlsin synnystä, tiestä menestykseen, henkilökuvauksia, tai muutakaan sellaista joiden perusteella saisimme tietää mistä tässä kaikessa on kyse. On vain se alun lyhyt tekstiosuus jossa mainitaan kuinka suuri hitti Spice Girls on ja sen jälkeen loppu videosta on satunnaista hytkyntää, kikatusta ja vastaavaa. Asiapitoisemmat osuudet ovat niitä joissa näemme videopätkiä Spicella mukana olevien musiikkivideoiden kuvauksista, mutta näissäkin sisältö jää tyttöjen voivotteluun kuinka peppu on iso ja kuinka seksikäs joku taustatanssija tai jokin sellainen on.
Nämä videoiden taustaosuudet tapahtuvat aina ennen tulevaa musiikkivideota ja sillä tavalla pohjustetaan juuri esitettävää videota, joten se oli ihan kiva idea.

Pidin myös tästä eräänlaisesta kommenttiraidasta, eli siitä kuinka Spaissareita kuvattiin katsomasta samaa videomateriaalia kuin mitä mekin katsomme, mutta siinäkin sisällön taso jää samaksi kuin niissä musiikkivideoiden taustakuvauksissa.

Spice eroaa Spice Storiesista pääosin sillä, että tämän tekijöillä on ollut enemmän ja parempaa lähdemateriaalia käytössään. Ei ole siis tarvinnut leikata uutisista videokuvaa, haastatella jotain astrologia jolla ei ole mitään tekemistä yhtyeen kanssa, tai muutakaan asian ulkopuolelle jäävää. Käytössä on ollut oikeat yhtyeen musiikkivideot, oikea yhtyeen musiikki ja ennen kaikkea oikeat Spaissarit. Vaikka sisältö jääkin yhtä pinnalliseksi kuin Spice Storiesissa, niin Spice on toimivampaa ja miellyttävämpää seurattavavaa.
Se missä Spice toimii onnistuneimmin on positiivisuuden kuvauksessa, sillä ainakin kaikilla näyttää olleen hauskaa.
Niin ja jos haluaa nähdä Spice Girlsejä bikineissä, niin tämä on oiva tapa sulattaa silmiä päästään.


Tähdet: **
Spice

...NOIR

Ei kommentteja: