tiistai 1. kesäkuuta 2010

Road Ends (1997)

Diesiraen tuppukylään saapuu tyylikkäästi pukeutunut muukalainen jonka auto on täynnä aseita ja herra onkin näiden apuvälineiden avulla jättänyt taakseen liudan ruumiita. Tuppukylän sheriffin, Ben Gilchristin (Dennis Hopper) uteliaisuus herää ja hän käy tervehtimässä tätä kaupungin tuoreinta vierasta. Muukalainen ilmoittaa tulleensa tapaamaan ystäviään ja että hän viipyisi viikon Diesiraessa.
Toisaalla poliisit saapuvat huumegangstereiden talolle löytääkseen vain joukon ruumiita ja todetakseen että poliisin etsimä mies, Esteban Maceda (Chris Sarandon) on kadonnut ja ilmeisesti hän oli syypää joukkoon kuolleita huumediilereitä.
Esteban Maceda on tuo Diesiraen tuppukylään saapunut muukalainen.
Esteban ottaa huoneen idyllisestä bed and breakfast-paikasta jonka omistaa neito nimeltä Kat (Mariel Hemingway.)
Luonnostaan utelias Gilchrist haluaa tietää enemmän Gene Gere-nimellä esiintyvästä Estebanista ja rupeaa työntämään nenäänsä syvemmälle kuin ehkä olisi tarpeen.
Oikea Gene Gere (Peter Coyote) on DEA-agentti joka koettaa löytää Estebania.
Kat pitää Estebania varsin mukavana herrasmiehenä, kun taas Gilchrist epäilee Estebanin olevan huumekauppias, joskin kenties maailman mukavin huumekauppias. Kun Gilchrist saa selville että Gene Gere on DEA-agentti, ei hän enää epäile Estebania (Gereä) huumekauppiaaksi.
Toisaalla paljastuu että Esteban oli ollut suurista suurimman huumekauppiaan Oroscon (Miguel Nájera) palkkalistoilla, mutta oli jossain vaiheessa toiminut todistajana Oroscoa vastaan. Kun Orosco kuitenkin oli saanut vapauttavan tuomion, päätti Esteban ravistaa kaupungin pölyt jaloistaan ja kaikki ne kuolleet huumekauppiaat olivat olleet kiukkuisen Oroscon lähettämiä tappajia. Joten Esteban pysähtyi Diesiraehen koska ymmärsi ettei voisi paeta koko aikaa, siispä hän jäisi odottamaan Oroscoa miehineen ja O.K. Corral saisi jatkoa.
Kohta ensimmäinen tappaja saapuukin paikalle ja päätyy hautausmaalle kiitos Estebanin ammuskelun.
Gilchrist hermostuu kaupungissaan tapahtuneesta kuolemantapauksesta ja pidättää Estebanin (Geren). Esteban kertoo että tämä nyt kuollut tappajayrittäjä oli vasta ensimmäinen ja lisää olisi tulossa joten kaikkien turvallisuuden vuoksi olisi parempi jos häntä ei pidettäisi putkassa suojatta. Gilchrist ei kuitenkaan usko Estebanin puheita, vaan pitää miehen telkien takana. Mutta sitä iloa ei kestä kauaa kun Esteban junailee itsensä vapaaksi ja hyvä niin, sillä Esteban oli oikeassa ja tuppukylään saapuu samoihin aikoihin lisää tappajia. Esteban päätyy pelastamaan Gilchristin hengen ja seuraavaksi Esteban kertoo koko totuuden Gilchristille ja Katille. Kuinka hänen oikea nimensä on Esteban eikä Gere ja kuinka hän oli kiinteistövälittäjä joka harrasti veronkiertoa. FBI päätti pakottaa Estebanin ystävystymään Oroscon kanssa, sillä tokihan Esteban olisi sopiva yhteistyökumppani Oroscolle, onhan Esteban itsekin jonkinlainen rikollinen ja kaiken lisäksi Kuubalainen. Tätä kautta Esteban tutustui myös oikeaan Gene Gereen. Kun Esteban auttoi saamaan Oroscon oikeuden eteen oli Esteban kaikkien FBI-/DEA-agenttien ystävä, mutta kun homma meni puihin, ei Estebanilla ollut enää mitään virkaa. Ja siitä alkoi aiemmin elokuvassa käyty tarina.
Nyt Gilchrist päättää auttaa Estebania ja yhdessä he odottavat Oroscoa miehineen.
Orosco saapuu ja pyssyleikit alkavat.
Gene Gere sattuu osuvasti paikalle pidättämään sekä Oroscoa että Estebania.

Orosco ampuu Geren.
Gilchrist ampuu Oroscon.
Esteban poistuu paikalta.


Tässäpä mainio pieni toimintatrilleri.


Pidin erityisesti Road Endsin tarinan siitä osasta jossa Esteban saapuu pikkukaupunkiin ja vain odottaa vääjäämätöntä yhteenottoa Oroscon kanssa. Tämä osuus muistuttaa hieman Sheriffi-elokuvasta, sillä erotuksella että Esteban ei koeta edes hakea apua, vaan päättää hoitaa asiat itse. Mutta nimenomaan tämä odottaminen muistutti Sheriffistä.
Siksipä toimintaosuudet ja varsinkin lopun yhteenotto olivatkin hieman tylsiä. Toiminta oli toki tyylikkäästi toteutettu joten niissä ei ole oikeasti nurisemista, mutta toiminta ei vaikuttanut kovinkaan kiinnostavalta kaiken muun rinnalla. Oli huomattavasti mielenkiintoisempaa katsella Chris Sarandonia viettämässä aikaa pikkukylässä, sillä sen aikana hahmoon pääsi paremmin sisälle kuin hänen ammuskellessaan pahiksia hengiltä.


Miellyttävää oli myös se, että vaikka osa hahmoista oli rakenteeltaan aika karikatyyrimäisiä, niin yhtäkään hahmoa ei vedetty yli. Kaikki roolit esitettiin aikalailla rauhallisesti ja nekin hahmot (esim. Orosco) joiden odottaisi olevan raivoavia sekopäitä, olivat oikeastaan aika sympaattisia.
Näyttelijät olivatkin pääosin erinomaisia tässä elokuvassa.


Hopper oli mainio esittäessään kilttiä sheriffiä joka koettaa pitää kotikaupunkinsa hiljaisuuden tyyssijana.
Coyote oli varsin hyvä DEA-agentin roolissaan, vaikka hahmo jäikin aika tarpeettomaksi.
Hemingway oli ihan söötti, mutta kuten Coyote, oli hänenkin hahmonsa aika tarpeeton.
Itse asiassa elokuvassa on aika paljon turhia hahmoja, sillä elokuvan keskittyy niin vahvasti kuvaamaan Sarandonia ja hänen todellisen tarinansa avautumista. Siihen liittyen vain Hopperin ja Nájeran hahmot ovat oikeasti onnistuneita tukia, kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän ohikulkijoita. Mutta jos ohilkulkija tarkoittaa samaa kuin Geoffrey Thorne, joka esitti Geren paria niin ohikulkijoita saisi olla enemmänkin. Thorne oli erinomainen pikkiriikkisessä roolissaan poliisina joka tunsi syyllisyyttä tavasta jolla FBI/DEA käyttivät Estebania hyväkseen ja ilmoitti Estebanille Oroscon vapautumisesta ennen tiedon virallista julkistamista, jotta Esteban ehtisi turvaan.
Thorne onnistui esittämään hahmonsa uskottavasti ja pienestä osastaan huolimatta ehti kertomaan elokuvan kannalta tärkeitä seikkoja enemmän kuin esimerkiksi Coyote koko elokuvan aikana.


Elokuvan ehdoton helmi on kuitenkin Chris Sarandon. Hän onnistuu yhdistämään hahmossaan ultracoolin tappajan, hyväksikäytetyn pikkurikollisen, paremmasta unelmoivan maahanmuuttajan ja samalla olemaan maailman mukavin mies joka ampuu haulikolla ammattitappajan keskelle katua. Roolinsa Sarandon esittää liioittelematta ja rehellisesti.


Vaikka Road Endsin tarinan yllätykset eivät ole mitenkään yllättäviä ja hahmot eivät lopulta ole kovinkaan syvällisiä, niin elokuva on tyylikäs ja harkitun oloinen kokonaisuus. Minulle se oli hieno muistutus siitä kuinka toimintaan helposti sortuva tarina pystyy välttelemään sitä ja olemaan silti toiminnallisempi hiljaisuudessaan kuin kolme Transporteria yhteensä.
Aivan erinomainen elokuva.


Vaikka olihan tuo kaupungin nimi turhankin ilmeinen viittaus tapahtumiin.

Elokuvan traileri on ihan täyttä tuubaa. Se on kuten minä, paljastaa kaikki käänteet, eikä elokuvassa ole sen jälkeen enää mitään yllättävää.

Tämä elokuva palautti myös mieleeni sen, että hitto kun ennen leffoissa aseiden suuliekit olivat näyttäviä. Etenkin jossain Predatoreissa, Tappavissa Aseissa ja vastaavissa elokuvissa aseiden suuliekit olivat kuin Rooman palo. Tässäkin elokuvassa aseet sylkevät tulta ja tulikiveä kuin se olisi vasta keksitty. Miksiköhän sellaista ei enää nykyisin pahemmin näe? Etenkin se kukkaismainen loiste oli hienon näköistä.

Tähdet: ****
Road Ends

...NOIR

Ei kommentteja: