tiistai 23. kesäkuuta 2009

Skinny Puppy: Video Collection 1984-1992 (1996)

Ensinnäkin on pakko torua tämän sisällön määrää.
Kahdeksan (8) vaivaista videota ja niistäkin kolme on livepätkää.
No, ainakin laatu korvaa määrän.


Jos ei ole kuullut Skinny Puppyn musiikkia, niin sitä on aika vaikea kuvailla. Lyhyesti todettuna se on sekavaa.

Periaatteessa kyse on industrial/emb-tavarasta mutta lähes kaikki kappaleet kuulostavat enemmän satunnaisilta ääniltä kudottuna yhteen, kuin perinteisiltä kappaleilta. On siis paljon keskenään ristiriidassa olevia soundeja ja päällä hyvin maanisen kuuloista laulua. Aphex Twin saattaa olla hengenheimolaisista lähimpänä Skinny Puppya, vaikka Puppyn kohdalla otetaan useimmin esille Nine Inch Nails, KMFDM, ja vastaavat yhtyeet.
Mitään helppoa musiikkia tämä ei ole, mutta hyvin mielikuvituksellista.


Skinny Puppyn Video Collection kokoaa yhteen yhtä lukuunottamatta kaikki vuosien 1984 ja 1992 välillä julkaistut musiikkivideot. Mikä on valitettevan vähän ja kokoelma kaipaisikin kipeästi päivitystä, mutta sitä saamme todennäköisesti odottaa hamaan tulevaisuuteen, kun videot ovat niin helposti nähtävissä muissa yhteyksissä.

Ja se yksi puuttuva video puuttuu koska se on kasattu kokoon videoleikkeistä, joihin kaikkiin ei ole saatu tekijänoikeuksia kuntoon.
DVD:n kahdeksasta videosta kolme on koostettu livekuvasta ja niistäkin vain kahden kuvamateriaali liittyy juuri siihen biisiin joka soi ääniraidalla. En nyt suuremmin kirjoita noista livevideoista, koska myöhemmin on luvassa kuitenkin erillinen Skinny Puppyn konserttidvd:n arvostelu.
Jäljellä olevat viisi videota ovat kuvanlaadullisesti aika heikkoja ja niiden yleisilme on halpa. Ja koska niitä on näinkin vähän, niin voinen mainita jotain jokaisesta videosta.


Dig It kertoo mitä ilmeisemmin stressaantuneesta toimistotyöntekijästä joka on hajoamisen partaalla. Siksi kuvaa pukumiehestä, viatonta lasta juoksemassa, haudankaivuuta ja ilmeisesti eläviä mallinukkeja.


Stairs And Flowersissa kuvataan pitkälti ryömimistä rappusia pitkin.


Testure sisältääkin jo juonellisempaa kuvausta. Tässä mies tulee kotiin huomatakseen saaneensa häätöilmoituksen ja seuraavaksi hänet viedäänkin ihmiskokeisiin. Välillä näytetään jotain aavekoiraa, ihmismutantteja, eläinkokeita ja ihmistä häkissä... Niin ja Pazuzu. Tämä tietenkin on eläinkokeiden vastainen sanoma.


Spasmolytic on ilmeisesti jonkilainen kuvaus ihmissuhteista. On häitä, anteeksipyyntöjä, sikanaamainen pappi syöksemässä visvaa, kannibalismia, syytöksiä, puhelin josta tulee jotain keltaista räkää ja muuta kivaa.


Killing Game on hyvin tyylitelty mustavalkoinen video jossa on nykiviä lähikuvia ihmisistä, toistuvaa pahoinpitelyä ja kaaottista tunnelmaa.


Nämä videot eivät ole kovinkaan kalliin näköisiä, mutta ne istuvat musiikin kanssa erinomaisesti yhteen. Yhteistä kaikille videoille on unenomainen tunnelma jossa mikä tahansa on mahdollista, mutta kaikki tuntuvat pohjautuvat painajaisiin. Ahdistavuus, likaisuus ja epätoivo ovat sanoja jotka tulevat mieleen Skinny Puppy videoista. Nämä eivät ole sinänsä miellyttävää katseltavaa, mutta musiikin ja kuvan yhteistyö toimii erinomaisesti, ja se tekee tästä omalla tavallaan kaunista.

Näissä on samanlaista likaista tunnelmaa kuin jonkun Marilyn Mansonin videoissa ja olenkin aika varma että Manson-leirissä oli nähty nämä videot useampaankin otteeseen. Etenkin Spasmolyticin video on taatusti toiminut jonkinlaisena inspiraatiota Manson Sweet Dreams-videolle.
Skinny Puppyn videot ovat hieman kuin jos David Lynch ohjaisi elokuvan Painajainen Elm Streetilla unikohtauksia.


Kenties halpoja ja hiukan kömpelön oloisia, mutta ajatuksella tehtyjä. Olkoonkin että ajatukset ovat vinksahtaneita. Nämä jättävät kylmäksi vain hermostuneisuuden tuoman hien vuoksi, mutta jokainen joka arvostaa mielikuvituksellisuutta on potentiaalinen uhri Skinny Puppylle.

On kuitenkin hiukan vaikea suositella näitä videoita, kuten Puppyn musiikkiakin heille jotka eivät yleensä tähän suuntaan kallistuvaa musiikkia kuuntele laisinkaan. Tämä voi olla liian raskas isku tottumattomille. Kehoitan kuitenkin olemaan avoimin mielin ja edes kokeilemaan. Ei näistä tarvitse pitää, mutta ei näiden sisältöä voi vähätelläkään.
Ja Skinny Puppy-faneillehan tämä on pakollista katseltavaa.


Kuitenkin valitettavan lyhyt paketti.


Tähdet: ****
Skinny Puppy: Video Collection

...NOIR

Ei kommentteja: