maanantai 8. joulukuuta 2008

Yön Ritari (The Dark Knight, 2008)

Tärkein asia ensin: Yön Ritari on erinomainen elokuva.

On helppo ymmärtää miksi tämä elokuva kerää täysiä tähtiä ja glooriaa sieltä täältä. Yön Ritari nimittäin tekee kaksi asiaa täysin oikein. Se ensinnäkin ottaa aiheensa vakavissaan ja toisekseen se ottaa katsojansa vakavissaan. Eli periaatteessa Christopher Nolan tekee saman mitä hän tekee kaikissa elokuvissaan.

Hienoa on se että Yön Ritaria katsoessa sitä ei vertaa muihin sarjakuvaelokuviin, eikä oikeastaan juuri edes muihin Batmaneihin, vaan sellaisiin kuten Matt Damonin Bournet ja Daniel Craigin Bondit.

Yön Ritari on on sarjakuvaelokuva joka vakuuttaa katsojansa siitä miten tämänkaltainen todellisuus voisi toteutua realistisesti. Tottakai realistinen on suht' huono sana kuvaamaan jotain Batmania, mutta tämä elokuva on tarpeeksi todenmukaisen oloinen jotta katsoja voi ajatella jotain sellaista kuten ”joo-o, noin se varmaan meniskin.” Mukana ei siis ole hassunhauskoja cameoita ja vastaavia perinteisiä sarjakuvaelokuvien helmasyntejä. Jos tämä olisi Marvelin tuotos, niin Adam West olisi jossain kohtauksessa lukemasssa lehteä, tms.

Tarinasta en kerro sen enempää kuin että Batman hakkaa pahiksia, Batman hakkaa pahiksia ja Batman hakkaa pahiksia.
Joten tarinan suhteen kannattaa seurata Batmania enemmän Harvey Dentia, sillä Yön Ritari on enimmäkseen hänen tarinansa, ei Batmanin tai Jokerin.

Yön Ritariin on helpompi päästä sisään kuin Batman Beginsiin, sillä tämä on tarinansa puolesta enemmän perinteistä Batmania. Eli elokuvan alkaessa Batman on jo Batman ja sen jälkeen voikin alkaa pahisten hakkaaminen. Joten juonensa perusteella Begins oli jokseekin mielenkiintoisempi, koska se kertoi Bruce Waynen muutoksesta Batmaniksi ja elokuva kun mielletään Batmanin kautta, niin hän on ensimmäinen jota Yön Ritarin kohdallakin ajattelee. Begins kuitenkin oli enemmän Bruce Wayne-elokuva kuin Batman, joten se saattoi saada jotkut ihmiset hieman pettymään. Yön Ritari kuitenkin on jo täysiverinen Batman-elokuva, joten se miellyttänee sekä Beginsiin pettyneitä ja siitä innostuneita. Niin ja Batman Begins oli erinomainen myöskin.

Yön Ritaria ei kannata verrata Burtonin Batmaneihin, sillä se olisi sama kuin vertaisi sitä Adam Westin Batmaniin. Nyt ollaan niin eri maailmassa, että vertailu on epäedullista molemmille.

Heath Ledger oli ihan hyvä Jokerin roolissa. En nyt tiedä että ihanko Oscarin arvoinen.
Hyvähän Ledger oli, mutta aika perinteinen vinksinvonksinsekopäähahmo. Mitä nyt oli hieman groteskimman näköinen ja kenties siksi hieman ”uskottavamman” oloinen kuin millaisina sarjakuvapahikset yleensä kuvataan.
Paitsi...
Vaikka Ledgerin Jokeri ei ole hahmostaan huolimatta kovinkaan vertailukelpoinen esimerkiksi Jack Nicholsonin Jokeriin, niin ihmeen paljon Ledger roolissaan muistuttaa Danny DeViton Pingviiniä.

Huomattavasti Jokeria mielenkiintoisempi hahmo Yön Ritarissa on Aaron Eckhartin Harvey Dent. Kun näemme Jokerin, niin hän on jo Jokeri sellaisena kuin hänet odottaakin tässä elokuvassa näkevänsä. Mutta Harvey Dentin kohdalla näemme miten hahmo kasvaa ja millaiseksi se lopulta muovautuu. Joten Eckhartin roolissa on Ledgeriä enemmän tarinaa käytettävissä tämän elokuvan osalta.

Näyttelijät tekevät kuitenkin kauttaaltaan hyvää työtä, eikä mitään oikeaa valitettavaa löydy.

Ainoa oikeasti huono seikka elokuvassa oli Christian Balen Batman-ääntely. Onhan se ihan ymmärrettävää että hänen tulee olla pelottavan oloinen, mutta hitto vie kun se örmynkörmynmurina sai välillä luulemaan että soimaan lähti jokin Cannibal Corpsen levy.

Yön Ritari on myös väkivaltaisimpia sarjakuvaelokuvia kenties koskaan. Väkivalta on kyllä sitä Terence Hill-meininkiä jossa on paljon mäiskettä, mutta veri ei pulppua. Väkivalta on kuitenkin Yön Ritarissa kuvattu hyvin agressiivisesti ja vaikka elokuvan ikäraja on vain 13 vuotta, niin ei tämä ole ihan suositeltava kaikille pikkuduudsoneille.

Joistakin juonellisista epäloogisuuksistaan huolimatta Yön Ritari on kokonaisuutena erinomainen toimintaelokuva ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.
Se ei kuitenkaan ole kuten IMDB:n käyttäjät antoivat viikkotolkulla ymmärtää, kaikkien aikojen paras elokuva.
Yön Ritari sijoittuu helposti sarjakuvaelokuvien toppilistoille, mutta ei se nyt sentään mikään Jeesuksen toinen tuleminen ole.

Tähdet: ****

Yön Ritari
...NOIR

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Joko tääkin ehti DVD:lle?
Tykkäsin, kuten olen blogissani kirjoittanutkin silloin, kun kävin kattoon elokuvissa. Olen muuten ihan samaa mieltä siitä "batman-murinasta", unohdin mainita asiasta omassa blogitekstissäni, mutta hyvä, että tuli täällä ilmi. ;) En itse ole mikään varsinainen batman-fani silleen, että olisin paljon perehtynyt sarjakuviin, mutta ei se minusta mitenkään haitannut tämän leffan katsomista (toisin kuin olin ennakkoon epäillyt). Päin vastoin leffa herätti kiinnostuksen perehtyä Batmanin maailmaan syvällisemmin.

...noir kirjoitti...

huomennahan sen virallinen julkaisupäivä on.
luulen että ihmisten jotka eivät sarjakuvia lue on helpompi päästä Batman Beginsin ja Yön Ritarin sisään juuri siksi, etteivät ne lentävän jyrsijän imitaattoristaan huolimatta tunnu sarjakuvaelokuvilta, kuten joku spindelman tai x-mennenit.
ja enpä ollut huomannut teidän kirjoittaneen batmanista, mutta pitääpä käydä katsastamassa

...noir kirjoitti...

sorg! ei huomenna, vaan YLIhuomenna

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin viisi minuuttia...Alkoi ällöttää tuo pelkkä sataan kertaan nähty väkivaltainen huhke ja möyke...Lopetin "taideteoksen" katsomisen siihen sillä näin jo kaiken oleellisen...Syvältä on...

...noir kirjoitti...

totta. vaikka itse pidinkin elokuvasta ja verrattuna muihin sarjakuvaelokuviin, on Yön Ritari parhaimmistoa, niin elokuvan väkivalta on ymmärrettävästi vieraannuttavaa. siksi katsoinkin aiheelliseksi ohimennen kritisoida sen alhaista ikärajaa