tiistai 12. elokuuta 2008

Mitäs Me Spartalaiset (Meet The Spartans, 2008)

Ensinnäkin: Luojan kiitos tämä oli lyhyt elokuva... Tosin se tuntui kestävän kolme viikkoa.

Hei Me Lennetään, Kuollut Mies Ei Palttoota Kaipaa, Mystery men. Parhaimmat elokuvat jotka parodioivat toisia elokuvia, tai jotain tiettyä genreä, ottavat vain pohjan ja täyttävät sen omalla tarinallaan.

UHF, Hot Shots, Ladattu Ase 1. Jopa ne elokuvat jotka parodioivat toisia elokuvia tunkemalla ne niin täyteen irtovitsejä, että ne vaikuttavat enemmän sketsiohjelmilta kuin elokuvilta, voivat olla hyvinkin hauskoja.

Epic Movie, Date Movie, Mitäs Me Spartalaiset. Jotkut elokuvat eivät vain ole hauskoja.

Minä pidän parodialeffoista ja osa niiden huvista tulee elokuvaviittausten bongaamisesta, mutta viime vuosina sitä on vain puistellut päätä ja ihmetellyt että mitä hittoa tälle lajityypille on tapahtunut? Jos aiemmin parodiaelokuvien huonoimpia esimerkkejä oli jokin Fatal Instinct, josta siitäkin minä pidän. Niin nyt tämän hetken vastaavista elokuvista paraskin, on sarjasta maailman huonoin elokuva.
Olen järkeillyt asian siten, että kaksi asiaa ovat muuttaneet nykyisten parodiaelokuvien nautittavuuden sonnaksi:

1. Huumori on muuttunut yksinomaan kuvaamaan kiveksiä, eritteitä ja jostain kumman syystä sellaista ihme hiphopkliseeganstailuksi. Ihan oikeasti. Jostain kumman syystä joka himpskatin Epic Movie et cetera sisältää sellaista ”jou dog, don't mess with my posse, 4real”-dialogia.

2. Mitä yhteistä Armand Assanten, Charlie Sheenin ja esimerkiksi Leslie Nielsenin näyttelemisessä oli? He eivät esiintyneet parodiaelokuvissaan naamaa vääntelevinä koomikoina, vaan vakavina draamaesiintyjinä. Joskin Nielsen on tyyliään muuttanut sitten Alastoman aseen. Hei Me Lennetään-elokuvasta tekee loistavan se, ettei sitä ole näytelty komediana, vaan lähes jokainen esiintyy kuin olisi kyseessä elämää suurempi draama. Ja niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, juuri vakavuus absurdeissa tilanteissa teki aiemmista parodiaelokuvista onnistuneita.

Spartalaiset ja muut on tehty siten, että kuuromykkäsokeakin tajuaa voivansa pahoin komedian vuoksi.
Minä en vain pääse näiden nykyisten parodiaelokuvien sisälle. Ne eivät edes tunnu elokuvilta. Niissä ei ole oikeasti juonta, vaan joukko irtovitsejä toisensa perään. Ihan kuin elokuvan tekijät olisivat vain koonneet kaikki vitsinsä ja pistäneet ne peräkkäin, väittäen kyseessä olevan elokuvan.

Kuten kaikissa sketsiohjelmissa, niissä on kuitenkin yleensä vitsi tai kaksi jotka saattavat naurattaa jopa ääneen. Se ei vain riitä kannattelemaan koko elokuvaa.

Syytän näiden parodiaelokuvien alennustilasta Scary Movie-sarjaa. Vaikkakin kahdessa ensimmäisessä Scary Moviessa oli kokonainen tarina käytettävissä, johtuen siitä että ne parodioivat tiettyjä elokuvia kokonaisuuksina, eivätkä olleet vain pelkkiä sketsikokoelmia. Niin ne täyttivät sisältönsä helvetin huonoilla pilvenpolttovitseillä ja eritteillä. Kakkahuumori ei minua naurattanut pentunakaan kun harrastin sitä housuihini.
Ja kun kerran Scary Movie ensin teki sontaa, niin siitä on ollut niin helppo laskeutua koko ajan alemmaksi.


Luulin ettei Date Movieta huonommaksi voisi mennä, sitten tuli Epic Movie. Kun luulin ettei Epic Movieta huonommaksi voisi mennä, niin nyt meillä on Mitäs Me Spartalaiset.

Tämä on ihan samanlaista kuraa kuin Epic- ja Date Movie, joten jos se sonta oli makuusi, niin tämäkin jättää yhtä huonon maun suuhusi. Huonommaksi sen tekee vain se seikka, että olen pystynyt aika hyvin deletoimaan mielestäni Epicin ja Daten, mutta Spartalaiset on tuoretta oksennusta.

Jos kuitenkin rakastat...
Kivesvitsejä.
Eritevitsejä.
Homovitsejä.
...Niin pitänet Mitäs Me Spartalaisista.

Kun sanoin että sketsiohjelmissa on yleensä vitsi tai kaksi jotka saattavat naurattaa jopa ääneen, niin jopa tässä oli yksi sellainen. Nauroin nimittäin ääneen sille Wookie-vitsille. Ei, se ei ollut kovinkaan hauska.

Uskomatonta on vieläpä se, että tämä saa Anakondan efektit näyttämään hyviltä ja jokainen Anakondan nähnyt, ettei mikään saa Anakondan efektejä näyttämään hyviltä. Tsiisus sitä Transformers-efektiä.

Epic- ja Date Movie eivät mielestäni ansaitse yhtään tähteä ja Mitäs Me Spartalaiset ei yhden huvittavan vitsinsä ansiostakaan ansaitse myöskään pisteytystä.

Ja ajatelkaa... Ensi viikolla tämäkin elokuva löytyy taatusti Makuunin ja Filmtownin toppilistoilta.

Tähdet: ~
Mitäs Me Spartalaiset

...NOIR

Ei kommentteja: